Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Učitelia priniesli R. Ficovi a P. Kažimírovi kalkulačku a učebnicu

Foto: TASR/Martin Baumann

Priemerná hrubá mzda učiteľov v regionálnom školstve za tento rok je podľa ministra asi 840 eur. Na budúci rok by mala dosiahnuť 934 eur.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Učitelia z bratislavských gymnázií dnes premiérovi Robertovi Ficovi a šéfovi rezortu financií Petrovi Kažimírovi (obaja Smer-SD) priniesli kalkulačku a šiestackú učebnicu matematiky. "Priniesli sme dva rovnaké exempláre kalkulačiek a dve rovnaké učebnice premiérovi a ministrovi financií z toho dôvodu, že obidvom pri rovnakom balíku peňazí vychádzajú celkom rozdielne percentá. Tak snáď im to pomôže, aby dospeli k rovnakému výsledku," povedal po odovzdaní darčekov do podateľne Úradu vlády učiteľ z Gymnázia na Ulici L. Sáru Branislav Kočan.

Učebnicu pre šiesty ročník učitelia zvolili preto, lebo práve vtedy sa deti v škole učia rátať percentá. "Od vlády očakávame to, aby prestali manipulovať verejnou mienkou. Keď jeden deň povie jeden jedno, druhý druhé, mali by si stáť za tým, čo hovoria. Mali by sa s odbormi vrátiť za stôl a predložiť slušnú a serióznu ponuku," doplnil Kočan s tým, že odovzdávanie kalkulačky a učebnice je iniciatívou asi piatich bratislavských gymnázií.

Po mimoriadnom rokovaní vlády vo štvrtok (6.12.) Fico vyhlásil, že aj keď školskí odborári neprijali ponuku vlády, kabinet rozhodol o zvýšení platov školských zamestnancov na budúci rok o päť percent. Okrem toho vláda zmenila nariadenie, podľa ktorého majú zriaďovatelia dať od nového roka na platy celý mzdový normatív. Tieto zmeny by podľa premiéra mali priniesť nárast hrubých platov učiteľov o 50 až 60 eur. Na druhý deň minister financií vyhlásil, že platy učiteľov vzrastú na budúci rok oproti tomuto roku v priemere o 94 eur. Fico totiž podľa Kažimíra uviedol to najpesimistickejšie číslo. "Ja som minister financií, vyjadrujem sa z pozície všetkých podkladov, ktoré máme jednak z ministerstva financií, aj ministerstva školstva," povedal v piatok Kažimír.

Priemerná hrubá mzda učiteľov v regionálnom školstve za tento rok je podľa ministra asi 840 eur. Na budúci rok by mala dosiahnuť 934 eur. "Všetci sme sa nad tým pousmiali," podčiarkol Kočan. Dodal, že sa pýtali aj niektorých riaditeľov bratislavských gymnázií, aké sú priemerné hrubé mzdy ich zamestnancov. "Hovorili nám cifry 720, 740 eur. Takže neviem, odkiaľ pán Kažimír berie tieto čísla," dodal učiteľ.

Ministerstvo financií v reakcii na dnešnú iniciatívu učiteľov uviedlo, že očakávané navýšenie platov učiteľov v budúcom roku o 11,2 percenta je len odhad, keďže vyčíslená priemerná mzda učiteľov v regionálnom školstve za tento rok vychádza z údajov za prvé tri štvrťroky. "Avšak očakávame len minimálnu odchýlku od uvedeného čísla," informoval tlačový odbor ministerstva. Učiteľov aj odborárov rezort prosí o trpezlivosť. "Predseda vlády vo štvrtok minulý týždeň uviedol najpesimistickejší variant. Definitívne a na stotinu presne budeme vedieť údaje o dosiahnutej priemernej mzde za rok 2012 potvrdiť v januári," vysvetlilo ministerstvo.

Spomínaná zmena nariadenia, ktorú kabinet schválil minulý týždeň, prinesie podľa rezortu priemernú hrubú mzdu na úrovni 896 eur. Keď sa k tomu pridá zvýšenie platových taríf o päť percent priemerná mzda na budúci rok by mala dosiahnuť 934 eur.