Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Učitelia z Handlovej poľavili, ostrý štrajk nateraz vylúčili

Protestné zhromaždenie v Handlovej, na ktorom zástupcovia odborových združení z miestnych škôl vyjadrili nesúhlas so situáciou v školstve a s prácou Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, 30. novembra 2012. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Žiadna základná škola v Trenčianskom kraji nenahlásila vstup do ostrého štrajku, školskí zamestnanci sa chystajú na protestné zhromaždenie 14. decembra.

Handlová 10. decembra (TASR) - Učitelia z handlovských škôl napriek avízu do ostrého štrajku nevstúpia. Zúčastnia sa však na protestnom zhromaždení, ktoré sa uskutoční 14. decembra v Trenčíne.

Ako pre TASR uviedol predseda štrajkového výboru a učiteľ zo Základnej školy na Školskej ulici v Handlovej Jozef Juríček, predsedovia odborových organizácií základného školstva z hornonitrianskeho regiónu sa majú 12. decembra stretnúť a dohodnúť sa na účasti na protestnom zhromaždení a ďalšom postupe učiteľov po Novom roku. "Bohužiaľ, nateraz medzi učiteľmi poľavilo nadšenie. Napriek tomu sa plánujeme zúčastniť na protestnom zhromaždení v Trenčíne a nevylučujeme možnosť, že ostrý štrajk sa zopakuje po Novom roku," priblížil Juríček.

Ako doplnila predsedníčka krajskej rady združenia základného školstva v Trenčianskom kraji Anna Jarabinská, žiadna škola v kraji nenahlásila rade vstup do ostrého štrajku. "Momentálne školy nahlasujú účasť na piatkovom (14.12.) protestnom zhromaždení."

Protestné zhromaždenia sa majú uskutočniť do konca týždňa okrem Trenčína aj v ďalších krajských mestách. V stredu by mali pokračovať v Banskej Bystrici a v ďalších dňoch v Trnave, Nitre, Košiciach.

Tento týždeň by mali o problémoch v školstve diskutovať aj poslanci v parlamente. Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd totiž dali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, aby tak vytvorili priestor na diskusiu. Opozícia sa zatiaľ nechystá podávať návrh na odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), lebo tvrdí, že by to prinieslo len politizáciu problému.