Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ukrajinec Volodymyr Y. zostáva vo väzbe

Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Trnave. TASR informovala jeho hovorkyňa Jana Kondákorová.


Bratislava 13. marca (TASR) - Údajný boss ukrajinsko-slovenského zločineckého gangu Volodymyr Y. zostáva aj naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Trnave. TASR informovala jeho hovorkyňa Jana Kondákorová.

Volodymyra Y. prepustili z bratislavskej väznice 22. februára, po tom, ako jeho prepustenie na slobodu nariadil Najvyšší súd (NS) SR. "Terajšie trestné stíhanie je ešte len v štádiu prípravného konania, avšak osobná sloboda obvineného bola obmedzená doteraz desať rokov. Aj keď u neho dôvody väzby existujú, bola vysoko prekročená lehota trvania väzby päť rokov, určená zákonom," informoval vtedy NS SR. Volodymyra Y. stíhali za podvod a iné trestné činy.

Ukrajinca však pred väznicou čakali policajti. Oznámili mu, že je obvinený z vraždy a znovu ho zadržali. O dva dni neskôr rozhodol o jeho vzatí do väzby Okresný súd v Trnave, dôvodom bola obava, že by sa útekom chcel vyhnúť trestnému stíhaniu a obava, že by pokračoval v trestnej činnosti. Krajský súd podľa hovorkyne rozhodnutie okresného zrušil, ale aj tak rozhodol, že Volodymyra Y. berie do takzvanej útekovej väzby.

Volodymyra Y. predtým vzali do väzby hneď po tom, ako ho z nej prepustili po oslobodení spod obžaloby z dvoch vrážd. Pred väznicou ho 27. júla 2011 čakali policajti, zadržali a obvinili z podvodu. Špecializovaný súd potom rozhodol o opätovnom vzatí do väzby. Spod obžaloby z vrážd Sergeja Chaplického a Petra Gala v lete oslobodili aj jeho troch komplicov. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný.

Štvorica mužov v súčasnosti čelí na bratislavskom Krajskom súde obžalobe z piatich vrážd. Prvostupňový súd ich už raz odsúdil na doživotie, no odvolací súd verdikt zrušil a vrátil krajskému súdu, aby znovu rozhodol. Volodymyr Y. bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu ukradnutých áut do zahraničia.