Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Únia prichádza každý rok v dôsledku daňových únikov asi o bilión eur

Algirdas Šemeta Foto: TASR/AP

Európska komisia preto považuje za nevyhnutné, aby EÚ zaujala pevný a súdržný postoj voči tým, ktorí sa dopúšťajú daňových únikov, ako aj tým, ktorí im v tom pomáhajú.

Brusel 6. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes uviedla, že Európska únia (EÚ) každoročne prichádza približne o jeden bilión eur zásluhou daňových únikov a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Komisia dnes predložila akčný plán na efektívnejší boj proti tomuto fenoménu.

"Nejde tu iba o poburujúcu stratu príjmov, ktoré potrebujeme, ale aj o ohrozenie spravodlivého zdaňovania. Členské štáty musia sprísniť svoje vnútroštátne opatrenia proti daňovým únikom, no iba jednostranné riešenia nebudú postačujúce," upozornil v tejto súvislosti eurokomisár pre dane Algirdas Šemeta.

Zdôraznil, že nesúlad medzi legislatívami jednotlivých členských štátov, ako aj legislatívne medzery ponúkajú na jednotnom trhu, ktorý je súčasťou globalizovaného hospodárstva, príležitosť pre všetkých, ktorí sa snažia uniknúť daňovej povinnosti.

Komisia preto považuje za nevyhnutné, aby EÚ zaujala pevný a súdržný postoj voči tým, ktorí sa dopúšťajú daňových únikov, ako aj tým, ktorí im v tom pomáhajú.

EK v tejto súvislosti predložila akčný plán na efektívnejší boj EÚ proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Vymedzuje v ňom široký súbor opatrení, ktoré by mali pomôcť členským štátom chrániť svoje dane a získať späť miliardy eur, na ktoré majú oprávnený nárok.

V prvom odporúčaní sa vytyčuje rozhodný postoj EÚ voči daňovým rajom, ktorý presahuje rámec súčasných medzinárodných opatrení. Členské štáty EK vyzýva, aby na základe spoločných kritérií identifikovali daňové raje a zaradili ich na svoje vnútroštátne čierne zoznamy.

Druhé odporúčanie sa týka agresívneho daňového plánovania. Navrhujú sa v ňom spôsoby riešenia problémov legislatívnej techniky a legislatívnych medzier, ktoré niektoré spoločnosti využívajú na to, aby sa vyhli plateniu daní v spravodlivej výške. Členské štáty komisia vyzýva, aby posilnili svoje dohovory o dvojitom zdanení v snahe zabrániť tomu, že nakoniec nedôjde k žiadnemu zdaneniu.

Akčný plán obsahuje aj ďalšie iniciatívy ako napríklad kódex daňovníkov, európske daňové identifikačné číslo, preskúmanie ustanovení zabraňujúcich zneužívaniu v kľúčových smerniciach EÚ a spoločné usmernenia na sledovanie peňažných tokov.

Dnešný akčný plán poslúži ako solídny príspevok EÚ do medzinárodnej diskusie o daňových únikoch a vyhýbaní sa daňovým povinnostiam, najmä v rámci OECD a G20.

Akčný plán a odporúčania EK predloží na schválenie Rade ministrov financií EÚ a Európskemu parlamentu.