Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V 1. kvartáli vzniklo v SR 5673 firiem, medziročne je to o 207 menej

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Horšia situácia je u západných susedov. V Českej republike je medziročný pokles výraznejší.

Bratislava 16. mája (TASR) - V 1. kvartáli na Slovensku vzniklo 5673 spoločností, čo je o 207 firiem menej, ako tomu bolo v rovnakom období pred rokom. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.

"Slovenskej ekonomike sa dobre darí, čo potvrdili aj minuloročné čísla. Podnikatelia vlani založili viac ako 20.000 firiem, išlo pritom o rekordné výsledky za posledné roky. Prvý kvartál tohto roka ukázal na veľmi mierny pokles, no ešte stále môžeme hovoriť, že slovenská ekonomika je na vrchole," hodnotí štatistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Horšia situácia je u západných susedov. V Českej republike je medziročný pokles výraznejší. Tu došlo k poklesu až na úrovni 13 %, a podľa Štěpánovej možno hovoriť o tom, že zakladanie nových firiem v Česku zrejme narazilo na svoj strop.

Od roku 2015, kedy si na Slovensku podnikatelia založili dovedna 3141 firiem, ide dnes o prvý kvartálny pokles, keďže minuloročné prvé tri mesiace roka boli z hľadiska zakladania nových spoločností doposiaľ najsilnejšie.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí 261.937 firiem, z toho 254.449 spoločností s ručením obmedzeným a 7488 akciových spoločností. Najviac nových firiem vzniklo v Bratislavskom kraji (1770), najmenej v Trenčianskom kraji (401).