Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V Británii rodičia zabili dcéru, ktorá bola príliš ´prozápadná´

Shafilea Ahmedová Foto: TERAZ.sk/Youtube.com

Päťdesiatdvaročný taxikár a jeho žena si musia odpykať za udesenie svojej dcéry vo väzení najmenej 25 rokov.

Londýn 4. augusta (TASR) - Britský súd odsúdil v piatok na doživotie moslimských rodičov, ktorí zabili svoju 17-ročnú dcéru, aby takzvane ochránili česť rodiny. Päťdesiatdvaročný taxikár a jeho žena si musia odpykať vo väzení najmenej 25 rokov, informoval denník Guardian.

Chesterský korunný súd zistil, že Iftikhar a Farzana Ahmedovci, ktorí pochádzajú z Pakistanu, svoju dcéru Shafileu v roku 2003 udusili igelitovou taškou, ktorú jej násilím vopchali do úst na gauči v obývačke. Počas procesu v severnom Anglicku o tom pred porotou po siedmich rokoch mlčania vypovedala mladšia sestra obete, Alesha, ktorá mala v čase činu 15 rokov.

Podľa výpovede Aleshy boli rodičia toho názoru, že Shafilea príliš inklinuje k západnému štýlu života. Alesha tiež povedala, že sestra odmietla vstúpiť do manželstva s oveľa starším bratancom v Pakistane, ktoré jej dohodli rodičia.



Dcéru poslali do Pakistanu na vidiek k starým rodičom, aby uzavrela sobáš s bratancom. Dievča, ktoré chcelo v Británii študovať na univerzite, vypilo akúsi chemikáliu a popálilo si hrdlo. Vrátilo sa na liečenie do Británie, kde opustilo rodinu a začalo pracovať na čiastočný úväzok a študovať. To rodičov nahnevalo.

To, že je nezvestná, nahlásil polícii jej učiteľ. Polícia zistila, že ju matka vyzdvihla z roboty 11. septembra 2003. Jej telesné pozostatky sa našli až vo februári 2004 pri diaľnici M6.

Podľa denníka Guardian sa samotní rodičia zavraždenej zosobášili na príkaz otcovho strýka. A to napriek tomu, že muž už mal v Dánsku ženu aj syna.

Britská polícia vyšetrovala vlani stovky prípadov vynútených manželstiev. Najviac ich zistila medzi moslimami.

V Británii trvalo žije vyše 1,8 milióna moslimov.