Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Delphi sa dohodli na odstupnom, odvolali štrajkovú pohotovosť

Zamestnanci Delphi Slovakia počas výstražného štrajku, 23. novembra 2012 Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Odborári sú spokojní, prepusteným zamestnancom bude pri odchode vyplatený 4,7- až 11-násobok priemernej mesačnej mzdy.

Senica 10. decembra (TASR) – Odbory v senickej spoločnosti Delphi Slovensko, s.r.o., dnes odvolali štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je dohoda s vedením spoločnosti o zvýšenom odstupnom pre prepúšťaných 540 kmeňových zamestnancov. V závislosti od dĺžky zamestnaneckého pomeru dostanú pri odchode 4,7- až 11-násobok priemernej mesačnej mzdy.

"Považujeme to za úspech," povedala dnes pre TASR predsedníčka odborovej organizácie spoločnosti Viera Vrábliková. Na posledné rokovanie s odbormi prišiel na Slovensko podľa jej informácií personálny manažér Adrian Wooper z centrály Delphi vo Wuppertale. "Ponuka bola pre nás prijateľná," dodala Vrábliková.

Spoločnosť ohlásila hromadné prepúšťanie na sklonku jesene s tým, že odstupné pre zamestnancov bude vo výške jednej mesačnej mzdy, neskôr po rokovaniach ponúkla dvojnásobok až päťnásobok. Za zachovanie zamestnanosti, na podporu kolektívneho vyjednávania a proti rozhodnutiu zamestnávateľa o presune výroby mimo Slovenska zorganizovali odbory protestné akcie pred areálom závodu.

Spoločnosť Delphi Slovensko v Senici vyrába káblové zväzky pre automobilový priemysel. Prepúšťanie budú realizovať v štyroch etapách, prvých 85 zamestnancov prepustia do konca tohto roka, ďalších do polovice júna roku 2014.