Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V InterCity vlakoch sa zmení cenník cestovného

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nový cenník cestovného v IC vlakoch bude platiť od 1. septembra. Lístky za najnižšie ceny sa budú predávať aj v deň odchodu vlaku.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Štátny železničný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zmení od 1. septembra cenník cestovného v InterCity (IC) vlakoch. Ľudia tak budú môcť v IC vlakoch cestovať lacnejšie.

Cestujúci si však musia dať pozor, v predpredaji si lacnejšie lístky v súčasnosti ešte kúpiť nemôžu, aj keď plánujú cestovať napríklad až v septembri. "Aj predpredaj cestovných lístkov je podľa nového cenníka platný až od 1. septembra," upozornil ľudí hovorca ZSSK Tomáš Šarluška.

Dopravca v niektorých prípadoch znížil ceny v IC vlakoch, no nie vo všetkých kategóriách. Výraznejšie úpravy prináša pri nákupe cestovného. To bude aj naďalej závislé od toho, v ktorý deň si pasažier lístok kúpi. Počet lístkov v kategóriách však už nebude obmedzený.

To znamená, že kým v súčasnosti je pri kúpe lístka 60 až 9 dní pred odchodom vlaku najnižšia cena, počet miest na takéto cestovné je obmedzený. Od septembra už lístky takto limitované nebudú. Za najlacnejšiu cenu si bude môcť kúpiť cestovný lístok ľubovoľný počet cestujúcich. Rovnaké zmeny nastanú aj pri kúpe lístka 8 až 1 deň pred odchodom. Ani tu už nebudú platiť obmedzenia na to, koľko ľudí si môže kúpiť cestovné za zvýhodnenú cenu.

Zároveň budú niektoré IC vlaky ponúkať lístky vždy, aj v deň odchodu vlaku, za najnižšiu cenu. Napríklad IC vlak Kriváň z Bratislavy do Košíc, bude mať každý deň jazdy len cestovné za najnižšie ceny. IC vlak Tatran bude mať od pondelka do štvrtka tiež lístky za najnižšie cestovné a v piatok a v sobotu už bude cena závislá od toho, v akom časovom predstihu si pasažier cestovné lístky kúpi.

IC vlaky Rysy a Gerlach z Bratislavy do Košíc však budú mať 31. 10. všetky lístky len v najdrahšej cenovej kategórii, bez ohľadu na to, kedy si ľudia cestovné kúpia. Rovnako tak aj IC vlak Kriváň, a to 4. 11. z Košíc do Bratislavy.