Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V jemenskej vojne zahynulo od roku 2016 vyše 60.000 ľudí, tvrdí ACLED

Letecký útok Saudskou Arábiou vedenej koalície zasiahol v nedeľu budovu polície v povstalcami ovládanom jemenskom hlavnom meste Saná Foto: TASR/AP

Skupina Projekt pre údaje o miestach a udalostiach ozbrojených konfliktov zaznamenala v prvých 11 mesiacoch roka 2018 v Jemene vyše 28.000 obetí vojny.

Londýn/Štokholm 12. decembra (TASR) - Občianska vojna v Jemene si vyžiadala iba od roku 2016 životy viac ako 60.000 ľudí. Uviedla to medzinárodná skupina monitorujúca tento konflikt, ktorej údaje priniesla v stredu tlačová agentúra AP.

Skupina označujúca sa ako Projekt pre údaje o miestach a udalostiach ozbrojených konfliktov (ACLED) zaznamenala v prvých 11 mesiacoch roka 2018 v Jemene vyše 28.000 obetí vojny, čo je oproti predošlému roku nárast o 68 percent. Viac než 3000 ľudí bolo usmrtených v priebehu novembra, ktorý sa tak zapísal ako najhorší mesiac, odkedy začala uvedená skupina zhromažďovať tieto údaje.

V zverejnených počtoch sú zarátaní tak bojovníci, ako aj civilisti. Bilancia ACLED však nezahŕňa ľudí usmrtených v závere roka 2014, keď sa jemenskí šiitskí povstalci zmocnili hlavného mesta Saná a veľkej časti severného Jemenu, ako ani obete z roku 2015, keď sa do vojny zapojila koalícia na čele so Saudskou Arábiou, podporujúca medzinárodne uznávanú jemenskú vládu.

Monitorujúca skupina vychádza z tlačových správ o jednotlivých incidentoch v rámci jemenskej občianskej vojny.

Jemenskí šiitskí povstalci podporovaní Iránom, známi ako húsíovia, a zástupcovia vlády medzitým pokračujú v mierových rozhovoroch, ktorých dejiskom je švédske mestečko Rimbo. Oficiálny záver týchto rozhovorov bol ohlásený na štvrtkové predpoludnie.

Úrad osobitného splnomocnenca OSN uviedol, že účastníci dostali návrh dohôd, ktoré sa týkajú politického riešenia konfliktu, znovuotvorenia letiska v Saná či bojov o prístavné mesto Hudajda. Znepriatelené strany sa vo Švédsku dohodli aj na výmene zajatcov.

Jemenský minister zahraničných vecí Chálid Jamání medzitým pre AP uviedol, že nasledujúce kolo mierových rozhovorov by sa mohlo uskutočniť koncom januára. O mieste týchto rozhovorov však podľa neho zatiaľ nebolo rozhodnuté.