Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

V prípade bombového útoku v Žiline padli po 14 rokoch nové obvinenia

Obvinený bol vtedy 39-ročný František S. a 38-ročný Tibor B. Kým prvý menovaný sa už dnes nachádza vo výkone trestu odňatia slobody, Tibor B. je stále stíhaný na slobode.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Za výbuchom nástražného systému v telefónnej búdke v Žiline v roku 1998 stála minimálne pätica mužov zo zločineckej skupiny, ktorá sa pokúsila odstrániť nepohodlného 41-ročného Viktora M. Vyplýva to z dôkazov, na základe ktorých polícia vzniesla obvinenia voči trom Žilinčanom. Dvojica ďalších pravdepodobných páchateľov bola obvinená už v roku 2010.

"Sú to členovia skupiny, ktorá pácha aj rôznu inú činnosť a vyšetrovanie týchto skupín trvá niekedy roky, kým sa dopracujete k obvineniu hlavných členov cez postupné preukazovanie menej závažnej trestnej činnosti jednotlivých členov skupiny. V tejto chvíli nie je preto možné bližšie informovať, prečo bol (Viktor M.) nepohodlný," povedal dnes policajný prezident Tibor Gašpar. Pripustil, že nemusí isť o posledné obvinenia v súvislosti s týmto výbuchom.

Pri výbuchu nástražného systému 9. júla 1998 na parkovisku Štôlňa v Žiline prišiel o život 21-ročný muž z obce Klin a náhodná okoloidúca 44-ročná žena z Kysuckého Nového Mesta. Jej 46-ročný manžel, ktorý utrpel ťažké zranenia, neskôr zraneniam podľahol.

Dvojica z obvinených páchateľov, Štefan K. a Šimon F., vtedy pod dozorom ďalších obvinených mužov zakopala výbušninu pod telefónnu búdku. Následne sa Tibor B. pokúsil "nepohodlného" Viktora M. vylákať na toto miesto, čo sa mu aj podarilo. Nastražená výbušnina však v tomto čase neexplodovala. K výbuchu došlo asi o 90 minút neskôr, keď sa na mieste nachádzali civilisti.

Prvé obvinenia v tomto prípade padli už v apríli 2010. Obvinený bol vtedy 39-ročný František S. a 38-ročný Tibor B. Kým prvý menovaný sa už dnes nachádza vo výkone trestu odňatia slobody, Tibor B. je stále stíhaný na slobode.

V prípade dokázania viny v tomto prípade hrozí páchateľom trest odňatia slobody na 12 až 15 rokov.