Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia

V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Klesajúci záujem rakúskych firiem o ruský trh sa prejavuje aj na investíciách. Ich celková hodnota sa prepadla zo 7 miliárd eur v roku 2021 na 4 miliardy eur v závere roka 2023.

Viedeň 20. apríla (TASR) - Na začiatku vojny na Ukrajine pôsobilo v Rusku približne 65 rakúskych spoločností. Krajinu doteraz opustilo 15 firiem, medzi nimi napríklad prevádzkovateľ mýtnych systémov Kapsch, výrobca šperkov Swarovski alebo stavebný koncern Wienerberger. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Zámer stiahnuť sa z Ruska oznámilo ďalších deväť spoločností. Svoju ruskú pobočku plánuje tento rok zrušiť napríklad strojárenský podnik Engel. Na súhlas Kremľa s odchodom z krajiny čakajú aj energetická spoločnosť EVN alebo stavebný koncern Strabag. Šesť firiem medzičasom podnikanie v Rusku ukončilo.

Klesajúci záujem rakúskych firiem o ruský trh sa prejavuje aj na investíciách. Ich celková hodnota sa prepadla zo 7 miliárd eur v roku 2021 na 4 miliardy eur v závere roka 2023. Rýchlemu odchodu z Ruska bránia pravidlá, na základe ktorých sa zahraniční vlastníci pri predaji ruských dcérskych spoločností musia vzdať podstatnej časti ich trhovej hodnoty.