Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V. ŠIKULOVÁ: Chcela som spraviť dieru do sveta a mám Dieru do svetra

Veronika Šikulová Foto: TASR/Vladimír Benko

Jej knižku krátkych prozaických, poetických a zároveň drsných textov pokrstil papierovým snehom básnik a spisovateľ Ján Litvák, s ktorým sa Veronika Šikulová pozná odmalička.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Svoju novú knihu uviedla do života v utorok večer (11.12.) v bratislavskom kníhkupectve Artforum Veronika Šikulová.

"Chcela som spraviť dieru do sveta a mám Dieru do svetra," vtipne okomentovala autorka novinku, s ktorou prišla po úspešných románoch Domček jedným ťahom a Miesta v sieti.

Dieru do svetra ilustrovala Martina Matlovičová. "Dohodli sme sa na detskej knižke, ale ja som mala nejaké básne v talóne a ďalšie som napísala, podstrčila som ich Martine, či si nechce vyskúšať inú polohu, lebo ja som ju poznala najmä ako ilustrátorku detských kníh, ktoré sa mi veľmi páčili," uviedla pre TASR Veronika Šikulová s tým, že keď videla prvé ilustrácie Martiny Matlovičovej, ktoré urobila pre jej novú knihu, rozplakala sa. "Mne sa zdalo, že čo ja sa tu na čo hrám, že však ona to nakreslí lepšie, ako ja som to napísala," doplnila.

"Odmalička som chcela ilustrovať knihy, ale chcela som si vyskúšať aj animovaný film a zistila som, že je s tým strašne veľa práce, je to tímová práca a je to fakt náročné," poznamenala Martina Matlovičová, ktorá pred animovaným filmom dala prednosť ilustrovaniu a vytvorila aj obrázkovú podobu spisovateľkinho sveta. Ten tvorí milovaný tato, deti, Modra so svojimi bizarnými postavičkami, lesný roh, láska, záhrada, vtáky, modlitba či literatúra.

Veronika Šikulová nepopiera, že novú knihu môžu jej čitatelia a obdivovatelia Matlovičovej ilustrácií považovať za "úlet". "Trochu áno, za úlet nás oboch, taký spoločný let," priznáva autorka, ktorá vo svojom novom dielku ponúka kolekciu rozmanitých textov. Tie sú rozdelené do šiestich menších kapitol. Každá prináša mozaiku, ktorá vykresľuje autorkin svet prostredníctvom pestrých, rôzne dlhých textov. "Nie sú to básne, väčšinou ide o prózu, a ak je tam náhodou nejaký rým, tak je iba preto, že sa pritrafil," dodala Šikulová.

Jej knižku krátkych prozaických, poetických a zároveň drsných textov pokrstil papierovým snehom básnik a spisovateľ Ján Litvák, s ktorým sa Veronika Šikulová pozná odmalička. "Jej historky sú zaujímavé tým, že nie sú vymyslené a nemusíme sa pri ich čítaní štípať, aby sme ich dočítali do konca. Číta sa to samo," priblížil "dobré texty" krstný otec knihy.

Za "hru" ju označil vydavateľ Juraj Heger. "Čím viac človek číta tú hru a tie zábavné texty, tak zisťuje, že mu to pôsobí radosť, čo by asi každá hra mala," povedal pre TASR šéf vydavateľstva Slovart, ktoré pre čitateľov a fanúšikov Veroniky Šikulovej pripravilo malý darček. Niekoľko desiatok jej novej knihy Diera do svetra totiž vychádza v špeciálnom pletenom prebale - v štrikovaných svetríkoch pre knižky. "Povedali sme si, že kto chce mať niečo, čo nebude mať nikto iný, môže si to kúpiť ako takú zvláštnu verziu tejto knihy," uzavrel.