Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Na týchto miestach treba rátať so smogom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie častíc PM10 z cestnej dopravy a z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov a nepriaznivé rozptylové podmienky.

Bratislava 20. februára (TASR) - V okolí Trnavy, Trenčína, Veľkej Idy a Nitry zaznamenali meteorológovia zvýšenú koncentráciu prachových častíc PM10. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal upozornenie pred smogovou situáciou v týchto lokalitách. Výstrahy platia do odvolania.

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie častíc PM10 z cestnej dopravy a z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov a nepriaznivé rozptylové podmienky.

V súvislosti so smogovými situáciami meteorológovia radia obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností. "K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," dodávajú.

Meteorológovia upozorňujú na vysokú koncentráciu smogu v ovzduší v Nitre



Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Nitru upozornenie na vysokú koncentráciu smogu v ovzduší. Namerala ju monitorovacia stanica na Štúrovej ulici. Vysoké emisie pevných a kvapalných častíc vo vzduchu pochádzajú z vykurovania pevným palivom, priemyslu, dopravy a ďalších lokálnych zdrojov znečistenia.

SHMÚ v súvislosti s koncentráciou smogu v ovzduší radí obyvateľom obmedziť pobyt vonku, skrátiť vetranie obytných miestností a obmedziť fyzickú námahu vonku. "Obmedzenia je potrebné dodržiavať a aktivity časovo obmedzovať tým viac, čím vyššie sú koncentrácie častíc v ovzduší a čím rizikovejší z hľadiska zdravia sú exponovaní jedinci," uvádza sa v upozornení SHMÚ.

Znečistené ovzdušie najhoršie vplýva na starých ľudí, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovocievnej sústavy, alergikov, astmatikov, veľmi malé deti a tehotné ženy. Akútne účinky sa môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest.