Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Väznený ukrajinský filmár Sencov začal protestnú hladovku

Na archívnej snímke z 21. júla 2015 Oleg Sencov v súdnej sieni v Rostove na Done. Foto: TASR/AP

Sencov je rodákom z Krymského polostrova a patrí medzi hlasných odporcov jeho anektovania Ruskom.

Moskva 17. mája (TASR) - Ukrajinský filmár Oleg Sencov odsúdený v Rusku na 20 rokov väzenia začal tento týždeň protestnú hladovku, ktorou chce dosiahnuť prepustenie Ukrajincov väznených ruskými orgánmi. Agentúra AP o tom informovala vo štvrtok s odvolaním sa na ruské oficiálne zdroje.

Sencov je rodákom z Krymského polostrova a patrí medzi hlasných odporcov jeho anektovania Ruskom. V roku 2015 ho ruský vojenský súd uznal za vinného zo sprisahania s cieľom spáchať teroristické útoky. Kauza však bola vnímaná z veľkej časti ako pomsta Sencovovi za jeho názory, pričom ukrajinské úrady a umelecké kruhy začali celosvetovú kampaň za prepustenie filmára na slobodu.

Predstavitelia väzenskej služby v Jakutsku na Sibíri, kde si Sencov odpykáva trest, uviedli, že jedlo odmieta už od pondelka. Sencovov právnik Dmitrij Dinze pre spravodajský server Meduza povedal, že jeho mandant napísal odkaz riaditeľovi väznice, v ktorom prisľúbil, že bude pokračovať v hladovke, až kým Rusko neprepustí všetkých politických väzňov z Ukrajiny.