Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Veľký návrat Thorpeho sa nekoná, v Londýne sa nepredstaví

"Keď som začínal, chcel som sa vrátiť späť do bazéna. Chcel som opäť pretekať, znova byť konkurencieschopný, chcel som ísť na olympiádu," povedal.

Adelaide 18. marca (TASR) - Päťnásobný olympijský víťaz Ian Thorpe sa nekvalifikoval na OH v Londýne ani v pretekoch na 100 metrov voľný spôsob, keď dosiahol čas 50,35 sekundy a na olympiáde sa tak definitívne nepredstaví.

"Keď som začínal, chcel som sa vrátiť späť do bazéna. Chcel som opäť pretekať, znova byť konkurencieschopný, chcel som ísť na olympiádu," povedal. "Stále to chcem dosiahnuť. Nepodarilo sa mi uskutočniť môj veľký cieľ v takom krátkom čase, ale túžba splniť ho vo mne stále je," dodal bývalý kráľ bazénov, nazývaný "Torpédo".

Thorpe ukončil kariéru v roku 2006, keď vyhlásil, že sústavné tréningy a život pod drobnohľadom médií a verejnosti ho veľmi vyčerpali. Cestoval, vrátil sa do Austrálie, študoval na univerzite, musel sa vyrovnať aj s finančnými problémami a minulý rok sa rozhodol vrátiť do sveta aktívneho športu, pričom dúfal aj v olympijské predstavenie. Na otázku, či sa sústredí na prípravu na OH v Riu de Janieru 2016, sa 29-ročný Thorpe zasmial, na chvíľu zamyslel a potom povedal: "V tejto chvíli nič nevylučujem." Do Londýna sa plánuje prísť pozrieť, pretože cíti, že bol súčasťou príprav na športové podujatie roka.

"Vrátiť sa do pretekov a nedokázať to, o čo sa snažím, je ťažké. Som sklamaný, že som nedokázal pretekať tak, aby sa odrazili výsledky môjho tréningu a tvrdej práce," dodal Thorpe. "Neľutujem, že som sa pokúsil o návrat. V porovnaní s tým, ako som pretekal predtým a aké úspechy som dosiahol to teraz vyzerá negatívne. Som však rád, že som sa odhodlal skúsiť to," uzavrel Ian Thorpe, miláčik austrálskych divákov, ktorý od prieniku na scénu plaveckého športu v roku 1999 získal päť olympijských medailí, 11 titulov majstra sveta a dosiahol 13 svetových rekordov.