Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

WikiLeaks odsudzuje poľovačku Británie na svojho zakladateľa

Julian Assange Foto: TASR/AP

Bývalý počítačový hacker v roku 2010 rozhneval Washington, keď stránia WikiLeaks zverejnila tisíce tajných amerických diplomatických depeší.

Londýn 16. augusta (TASR) - Prevádzkovateľ stránky WikiLeaks dôrazne odsudzuje hrozbu britskej vlády Ekvádoru, že polícia vstúpi na pôdu jeho veľvyslanectva v Londýne, ak juhoamerická krajina nevydá zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. Hrozba tohto druhu je nepriateľský a extrémny akt, ktorý nie je primeraný okolnostiam, zároveň je to bezprecedentný útok na práva žiadateľov o azyl v celom svete, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na adrese wikileaks.org.

"Upozorňujeme na skutočnosť, že Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii č. 2312 (1967) jednomyseľne konštatuje, že 'udelenie azylu ... je mierový a humanitárny akt a ako také nemôže byť považované žiadnym štátom za nepriateľské'," konštatuje sa okrem iného vo vyhlásení.

Podľa spoločnosti WikiLeaks došlo v okolí veľvyslanectva k mimoriadnym opatreniam na zadržanie muža, ktorý nebol v nijakej krajine z ničoho obvinený. WikiLeaks sa pripája k vláde Ekvádora, ktorá vyzvala Britániu, aby situáciu riešila v súlade so zásadami mierového správania.

WikiLeaks tiež žiada Britániu, aby rešpektovalo suverénne právo Ekvádora rozhodnúť o žiadosti Juliana Assangea o azyl.

Británia: Udelenie azylu Assangeovi nič nezmení

Veľká Británia dnes upozornila Ekvádor, že udelenie azylu zakladateľovi webovej stránky WikiLeaks Julianovi Assangeovi nijako neovplyvní jej stanovisko v záležitosti jeho vydania Švédsku.

Podľa britského ministerstva zahraničných vecí je tiež priskoro hovoriť o tom, či Británia zruší diplomatický štatút ekvádorského veľvyslanectva, čo by umožnilo zatknutie Assangea. Ekvádor by mal rozhodnutie o Assangeovej žiadosti o azyl zverejniť dnes.

"Udelenie azylu v zásade nič nezmení," citovala agentúra Reuters hovorcu ministerstva, podľa ktorého má Británia právnu povinnosť vydať Assangea do Švédska, kde ho chcú vypočúvať pre obvinenia zo sexuálnych deliktov.

Britská polícia medzitým oznámila, že zadržala tri osoby pred ekvádorským veľvyslanectvom v Londýne, kde sa v stredu večer zišli stúpenci zakladateľa WikiLeaks.

Podľa reportéra agentúry AP spred ambasády policajti odviedli niekoľko osôb, keď odmietli nariadenie prejsť na druhú stranu ulice. "Snažíte sa vyvolať vojnu s Ekvádorom," kričala skupina asi 15 aktivistov, ktorých sa od budovy snažilo odtlačiť asi 20 policajtov, uviedol Reuters.

Viedenský dohovor o konzulárnych stykoch síce stanovuje, že diplomatické zastupiteľstvo je považované za územie cudzej krajiny, no poskytovaním útočiska Assangeovi Ekvádor podľa Londýna tento dohovor porušuje.

Právni experti však podľa agentúry AP pochybujú, že by k zásahu na veľvyslanectve došlo, pričom takýto postup by zrejme neodobrili ani britské súdy. Zákon z roku 1987 je totiž určený pre situácie, v ktorých sú diplomatické zastupiteľstvá využívané na závažné trestné činy ako je terorizmus.
Assangeova matka Christine austrálskej agentúre AAP povedala, že britská hrozba je "druhom vyhlásenia vojny" a USA označila za "zločinecký" štát. "Čo Spojené štáty chcú, od svojich spojencov dostanú, bez ohľadu na to, či je to legálne, etické alebo to porušuje ľudské práva," uviedla Christine Assangeová. "Všetci sme lokaji," dodala.

Britská vláda pohrozila Ekvádoru, že polícia vstúpi na pôdu jeho veľvyslanectva v Londýne, ak juhoamerická krajina nevydá Assangea. Oznámil to v stredu ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo. Jeho vláde doručil list s takýmto obsahom diplomat z britského veľvyslanectva v ekvádorskom hlavnom meste Quito.

Konštatuje sa v ňom, že oprávnenie na takýto zásah dáva britským orgánom Zákon o diplomatických a konzulárnych priestoroch schválený parlamentom v roku 1987. Poskytovaním útočiska Assangeovi Ekvádor podľa Británie porušuje Viedenský dohovor, čo môže mať vážny dopad na vzťahy oboch krajín.

Šéf ekvádorskej diplomacie po stretnutí s prezidentom Rafael Correom vyhlásil, že jeho krajina nie je "britská kolónia". Dodal, že Ekvádor oznámi svoje rozhodnutie vo veci žiadosti Assangea o azyl dnes o 07.00 h miestneho času (14.00 h SELČ).

Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí pre BBC povedal, že Veľká Británia trvá na vydaní Assangea a stále je odhodlaná "dosiahnuť vzájomne prijateľné riešenie".

Britské médiá v tejto súvislosti informovali, že polícia v noci posilnila svoju prítomnosť pred ekvádorskou ambasádou v Londýne.

Assange sa ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne od 19. júna, keď požiadal o udelenie politického azylu v tejto juhoamerickej krajine. Šéf WikiLeaks sa snaží vyhnúť vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočuť pre obvinenia zo spáchania sexuálnych zločinov.

Bývalý počítačový hacker v roku 2010 rozhneval Washington, keď stránia WikiLeaks zverejnila tisíce tajných amerických diplomatických depeší. Assange sa teraz podľa svojich slov obáva, že Švédsko by ho vydalo do Spojených štátov, kde by bol ohrozený jeho život.

Britskí policajti zatýkajú demonštranta - jedného zo stúpencov zakladateľa internetovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea pred budovou ekvádorského ceľvyslanectva v centre Londýna. Britská vláda pohrozila Ekvádoru, že polícia vstúpi na pôdu jeho veľvyslanectva v Londýne, ak juhoamerická krajina nevydá zakladateľa internetovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea. "Dnes sme dostali hrozbu od Spojeného kráľovstva - jasnú a písomnú hrozbu, že by mohlo zaútočiť na naše veľvyslanectvo v Londýne, ak Ekvádor odmietne vydať Juliana Assangea," povedal novinárom ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patino.
Foto: TASR/AP Photo