Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

WikiLeaks zverejňuje sýrske e-maily, obvinili i taliansku Finmeccanicu

Zakladateľ kontroverznej stránky WikiLeaks Julian Assange Foto: TASR/AP

Autormi e-mailov sú sýrski politici, vládne ministerstvá a spoločnosti a pochádzajú z obdobia od augusta 2006 do marca 2012.

Londýn 5. júla (TASR) - Webová stránka WikiLeaks dnes začala publikovať vyše prvé z vyše dvoch miliónov e-mailov od sýrskych vládnych predstaviteľov, ktoré uvedú do rozpakov nielen Damask, pokúšajúci sa potlačiť už 16 mesiacov trvajúce povstanie, ale aj oponentov režimu.

WikiLeaks vo vyhlásení uviedla, že autormi e-mailov sú sýrski politici, vládne ministerstvá a spoločnosti a pochádzajú z obdobia od augusta 2006 do marca 2012.

Vyhlásenie citovalo zakladateľa stránky Juliana Assangea, ktorý povedal, že zverejnené informácie sú "nepríjemné pre Sýriu, ale aj pre jej oponentov". "Pomáha nám, ak nekritizujeme iba jednu alebo druhú skupinu, ale ak pochopíme ich záujmy, činy a myšlienky. Iba po pochopení tohto konfliktu môžeme dúfať, že ho vyriešime."

E-maily WikiLeaks majú ukázať, ako pracuje sýrska vláda a ekonomika a "odhaliť tiež, ako Západ a západné spoločnosti hovoria jednu vec a robia druhú".

Taliansky týždenník l'Espresso dnes citoval z e-mailov WikiLeaks, podľa ktorých taliansky výrobca obrannej technológie Finmeccanica predal vo februári tohto roka sýrskej polícii sofistikované telekomunikačné zariadenia Tetra, používané talianskou armádou, políciou a pohotovostnými službami.

Tetra umožňuje bezpečnú, kódovanú komunikáciu z áut a vrtuľníkov. Ide o klasifikovanú technológiu, ktorej predaj do cudziny je viazaný na osobitné povolenie vlády.

Finmeccania na správu v tlači nereagovala.

Sýrske povstanie sa začalo pokojnými prodemokratickými protestmi vlani v marci a prerástlo prakticky do občianskej vojny.