Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Burzami hýbali správy z Číny a USA

Foto: TASR/AP

Analytici v priebehu týždňa budú čakať na výsledky záťažového testu bánk pôsobiacich v USA.

Bratislava 13. marca (TASR) - Začiatok obchodného týždňa sa niesol v neutrálnom duchu, keď európske akciové indexy uzavreli len mierne nad nulou: FTSE 100 +0,09 %, CAC 40 +0,07 %, DAX +0,31 %, euroSTOXX 600 -0,21 % na hodnote 264,87 bodu.

V priebehu dňa mierne zamútilo vody vyhlásenie francúzskeho prezidenta Sarkozyho, ktorý hrozí odstúpením od schengenských zmlúv zabezpečujúcich voľný pohyb členských štátov v rámci schengenského priestoru.

Požaduje ich novelizáciu v oblasti ochrany hraníc EÚ pred nelegálnou imigráciou najneskôr do 12 mesiacov.


Burzami hýbali správy z Číny a USA

Hybnými správami dňa boli čínske a americké makroúdaje, keď obchodná bilancia Číny vykázala vo februári deficit vo výške 31,48 miliárd USD. Objem importu vzrástol na medziročnej báze o 39,6 %. Objem exportu sa medziročne zvýšil o 18,4 %. Objavila sa tiež správa, že Čína naznačila ďalšie uvoľnenie monetárnej politiky prostredníctvom úpravy miery povinných minimálnych rezerv. Okrem toho naznačila aj pravdepodobne pomalší trend zhodnocovania čínskej meny, čo by mohlo predznamenať nové turbulencie vo vzťahoch s USA. Tie najnovšie vykázali najvyšší deficit salda federálneho rozpočtu v histórii, keď prekonal očakávaných 229 miliárd USD a vzrástol až na 231,7 miliárd USD.


Záťažové testy bánk v USA

Analytici v priebehu týždňa budú čakať na výsledky záťažového testu bánk pôsobiacich v USA. Analytici očakávajú výsledky potvrdzujúce dobrú kondíciu účtovných výkazov a dostatočnú zásobu kapitálu v členských bankách FED-u. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň zmiešane: DJI +0,29 %, S&P 500 +0,02 %, Nasdaq -0,16 %.

TASR informoval Boris Penev, analytik Capital Markets o.c.p.