Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Zamestnanci inštitúcií EÚ musia povinne hlásiť pokusy o korupciu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Komisia sa preto v rámci stratégie boja proti podvodom rozhodla poskytnúť svojim zamestnancom lepšie usmernenia, ktoré zreteľne vysvetľujú kedy a ako na nezrovnalosti poukázať.

Brusel 6. decembra (TASR) - Oznamovanie korupcie a podvodov je podľa nových usmernení Európskej komisie (EK) pre jej zamestnancov povinnosťou. Podpredseda EK Maroš Šefčovič dnes v tejto súvislosti uviedol, že informátorstvo je hlavnou zbraňou komisie v boji proti korupcii a podvodom.

Komisia dnes prijala nové usmernenia v oblasti informátorstva, aby svojich zamestnancov posmelila pokiaľ ide o poskytovanie a oznamovanie akýchkoľvek informácií poukazujúcich na korupciu, podvody a iné závažné nezrovnalosti, ktoré odhalia pri výkone svojich povinností.

EÚ má jedny z najprísnejších pravidiel v oblasti informátorstva vo svete. Tieto pravidlá boli prijaté v roku 2004 a sú stanovené v služobnom poriadku, ktorý má normatívnu silu. Nové usmernenia majú zamestnancom pripomenúť, že kým informátorstvo je v mnohých právnych systémoch právom, pre zamestnancov EÚ je to povinnosť.

"Komisia svojim zamestnancom nielenže umožňuje poukázať na to, ak sa stretnú so závažnými nezrovnalosťami, ale ich k tomu zaväzuje. Na základe týchto usmernení zamestnanci majú dôveru vo svoje konanie a vedia, kedy a ako majú o probléme informovať. Zároveň im tieto pravidlá dávajú istotu, že budú chránení a ak si to budú želať, môžu zostať v anonymite," upozornil Šefčovič.

Hoci sa na základe pravidiel začali niektoré významné vyšetrovania Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), počet prípadov iniciovaných na základe informátorstva je stále nízky. Podľa štatistík úradu OLAF ide v priemere o päť prípadov za rok.

Príčinou toho je, že keď sa zamestnanci stretnú so závažnými nezrovnalosťami pri výkone svojich bežných povinností, väčšina z nich to oznámi svojim nadriadeným bez toho, aby sa výslovne odvolali na pravidlá v oblasti informátorstva.

Komisia sa preto v rámci stratégie boja proti podvodom rozhodla poskytnúť svojim zamestnancom lepšie usmernenia, ktoré zreteľne vysvetľujú kedy a ako na nezrovnalosti poukázať. Pri zostavovaní týchto usmernení sa prihliadalo na najlepšie postupy vo svete a o problematike sa viedli rozhovory s dvoma vedúcimi organizáciami v tejto oblasti – Transparency International a Public Concern at Work.