Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

O ďalšom pašeráckom tuneli na Ukrajine zatiaľ na Slovensku nevedia

Nový šéf Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šachta, ktorá bola objavená v priestoroch rodinného domu na ukrajinskej strane, je totiž zavalená a zatopená. Médiá dnes o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Otvor, ktorý objavili príslušníci ukrajinskej polície v obci Veľký Slemenec, nemusí byť tunelom, hoci sa táto verzia nedá vylúčiť. Šachta, ktorá bola objavená v priestoroch rodinného domu na ukrajinskej strane, je totiž zavalená a zatopená. Médiá dnes o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

"Nevieme ešte v tejto chvíli skonštatovať, kde na slovenskej strane prípadne ústí tunel, ak je dokončený," informoval Gašpar. Hoci je podľa neho možné, že ide o podobnú stavbu, akú polícia našla v júli medzi obcami Vyšné a Nižné Nemecké, zatiaľ neexistujú dôkazy ani o tom, že by mala takú profesionálnu konštrukciu.

K odhaleniu tejto šachty došlo pravdepodobne práve v dôsledku reakcie na predchádzajúci nález. Slovenská polícia vtedy vytypovala miesta najrizikovejšie pre vznik takýchto stavieb a v spolupráci s ukrajinskými kolegami na základe tohto plánu rozbehla kontrolu vybraných miest. "Veľký Slemenec je obec rozdelená hranicou, kde sú ideálne predpoklady pre takúto stavbu... V tejto časti hraničného znaku 341 až 345 vykonávala kontrolu ukrajinská strana za účasti svojich geológov z Kyjeva a s pomocou prístrojov, ktoré boli zamerané na detekciu kovov, respektíve iných javov, ktoré by umožnili konštatovať, že je tam nejaká stavba. Na základe toho zrejme došlo k odhaleniu otvoru na ukrajinskej strane," priblížil policajný prezident.

Slovenská polícia v súvislosti s týmto prípadom doteraz nikoho nezadržala. Na mieste sa však nachádza Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii, ktorá bude preverovať osoby podozrivé z tejto trestnej činnosti.