Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Sestra, obeť falošného telefonátu, pred samovraždou zanechala list

Princ William s manželkou Kate pri prepustení z nemocnice. Foto: TASR/AP

Saldanhovej manžel Ben Barboza, jej deti - 14-ročná dcéra Lisha a 16-ročný Juval minulý piatok nesledovala správy, takže návšteva polície ich zastihla úplne nepripravených.

Londýn 12. decembra (TASR) - Zdravotná sestra Jacintha Saldanhová, ktorá spáchala samovraždu zrejme v dôsledku falošného telefonátu ohľadom zdravotného stavu vojvodkyne z Cambridge, zanechala list pre svoju rodinu. Jeho obsah zatiaľ nie je verejnosti známy, informoval dnes britský denník The Daily Mail.

Saldanhová sa manželovi a deťom nezverila s tým, že bola priamou účastníčkou falošného telefonátu dvoch moderátorov austrálskej rozhlasovej stanice, ktorí sa v ňom vydávali za kráľovnú Alžbetu II. a princa Charlesa, aby sa dozvedeli o zdravotnom stave tehotnej vojvodkyne z Cambridge. Obsah listu by podľa denníka The Daily Mail mohol objasniť príčiny tragickej smrti zdravotnej sestry.

Hovorca rodiny, labouristický poslanec Keith Vaz, uviedol, že Saldanhovej manžel Ben Barboza, jej deti - 14-ročná dcéra Lisha a 16-ročný Juval - chcú "vedieť všetko", čo sa stalo za 48 hodín, ktoré uplynuli medzi telefonátom a Saldanhovej smrťou.

Vaz spresnil, že sa obrátili aj na Nemocnicu kráľa Eduarda VII., aby im poskytla relevantné informácie. Vedenie nemocnice už deklarovalo, že v súvislosti s falošným telefonátom sa začalo interné vyšetrovanie. Vaz však nalieha, aby nemocnica bola ešte aktívnejšia.

Jacintha Saldanha
Foto: TASR/AP
Podľa slov poslanca Saldanhová pracovala počas týždňa v Londýne, na víkend sa vracala do Bristolu. Jej rodina minulý piatok nesledovala správy, takže návšteva polície, ktorá ich prišla informovať o Saldanhovej samovražde, ich zastihla úplne nepripravených. Ako spresnil poslanec, ide o katolícku rodinu, ktorá prežije prvé Vianoce cez matky a manželky.

Austrálska rozhlasová stanica 2Day FM - známa falošným telefonátom do londýnskej nemocnice - chce všetky príjmy z reklamy získané do konca roka poukázať do fondu pre rodinu zdravotnej sestry. Mediálna spoločnosť Southern Cross Austereo (SCA) so sídlom v Sydney, ktorá vlastní stanicu 2DAY FM, do založeného fondu vloží všetky príjmy z reklamy, získané do konca tohto roka, s minimálnym príspevkom 525.000 dolárov. Nemocnica toto gesto privítala.

Britský premiér David Cameron označil v utorok Saldanhovej smrť za tragédiu. "Je absolútnou tragédiou, že sa to stalo a som presvedčený o tom, že každý rozmýšľa nad tým, ako k tomu mohlo dôjsť," uviedol Cameron.

Palác sv. Jakuba, ktorý je sídlom princa Charlesa, vo svojom vyhlásení pre tlač zdôraznil, že nikto z kráľovskej rodiny sa ohľadom falošného telefonátu nesťažoval, "naopak, poskytli sme plnú a úprimnú podporu zdravotným sestrám a zamestnancom nemocnice".

Obaja moderátori 2DAY FM, Mel Greigová a Michael Christian, sa v pondelok za svoj čin verejne - vo vysielaní austrálskej televízie - ospravedlnili. Uviedli, že tragédia zdravotnej sestry Jacinthy Saldanhovej nimi otriasla a ranila ich.

Greigová na vysvetlenie telefonátu uviedla, že neverili, že im to vyjde. "Mysleli sme, že pred nami sa o to pokúšali stovky ľudí. Bol to taký šialený nápad a my máme taký silný prízvuk, že sme ani na sekundu neverili, že by nás mohli prepojiť ďalej ako na recepciu, nieto ešte ku Kate (vojvodkyni z Cambridge)," dodala.

Podľa niektorých dohadov Saldanhová zrejme vzhľadom na svoj indický pôvod nerozpoznala prízvuk moderátorov, preto ich prepojila priamo do izby vojvodkyne z Cambridge, kde ich službukonajúca zdravotná sestra informovala o zdravotnom stave manželky princa Williama.