Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Zisk Carlsbergu v 1. polroku vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Všetky škandinávske divízie pivovaru profitovali z mimoriadne teplého počasia, ktoré prinieslo zvýšenie objemu predaja a čistého zisku. Aj v Ázii dosiahol dánsky pivovar solídny rast.

Kodaň 16. augusta (TASR) – Dánsky výrobca piva Carlsberg zaznamenal v 1. polroku nárast zisku o 7,2 %. Prispeli k tomu solídny rast predaja na všetkých jeho hlavných trhoch a zvýšenie efektívnosti. Vedenie pivovaru zároveň zlepšilo odhad príjmov za celý rok.

Všetky škandinávske divízie pivovaru profitovali z mimoriadne teplého počasia, ktoré prinieslo zvýšenie objemu predaja a čistého zisku. Aj v Ázii dosiahol dánsky pivovar solídny rast, vďaka svojim medzinárodným prémiovým značkám, zatiaľ čo v Rusku mu pomohlo dobré počasie a aj majstrovstvá sveta vo futbale.

Čistý zisk pivovarníckej skupiny v 1. polroku 2018 vzrástol na 2,47 miliardy dánskych korún (331,21 milióna eur) z 2,3 miliardy DKK pred rokom. Analytici, ktorých oslovila agentúra FactSet pritom očakávali, že zostane na úrovni 2,3 miliardy DKK.

Tržby v 1. polroku mierne klesli na 30,97 miliardy DKK z 31,11 miliardy DKK vlani v dôsledku nepriaznivých kurzov ázijských a východoeurópskych mien. Pivovar pritom v týchto regiónoch zaznamenal nárast objemu predaja pív o 3,3 %. Analytici však predpovedali pivovaru ešte slabší výsledok, a to tržby vo výške 30,68 miliardy DKK.

Prebiehajúci program zlepšenia efektívnosti pivovaru Carlsberg je v predstihu pred plánom. Spoločnosť preto teraz očakáva, že jej prinesie väčšie výhody, než s akými pôvodne počítala. V dôsledku toho pivovar predpovedá nárast prevádzkového zisku za celý rok o vysoké (namiesto o stredne veľké) jednociferné číslo.

Celkové čisté benefity programu by podľa najnovšieho odhadu mali nie dosiahnuť, ale prekročiť 2,3 miliardy DKK. Pivovar zároveň očakáva negatívny vplyv menových kurzov na prevádzkový zisk vo výške približne 425 miliónov DKK v tomto roku.

(1 EUR = 7,4574 DKK)