Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Žitňanská varuje, rozhodne Smer, keď sa nedohodneme na podpredsedovi

Foto: TASR/Martin Baumann

Matovič po rokovaní opozície opätovne vyjadril záujem o miesto podpredsedu parlamentu.

Bratislava 16. marca (TASR) - Opozícia sa naďalej sporí o post podpredsedu parlamentu. Záujem má Most-Híd aj OĽaNO. Líder OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností Igor Matovič nadáva predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi do chrapúňov, ten to podľa vlastných slov "hladkať nebude". Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská upozorňuje, že ak sa opozícia nedohodne, o podpredsedovi za ňu rozhodne Smer-SD.

Žitňanská dúfa, že sa tak nestane. "Ja verím, že všetci naši partneri v opozícii si uvedomia, že platí, že pokiaľ sa nedokážeme dohodnúť, tak o tom, kto bude podpredsedom, rozhodne za nás strana Smer. A to, myslím, nie je dobré riešenie,"povedala po dnešnom rokovaní opozície, ktorá sa nedohodla na podpredsedovi, ani na obsadení výborov.

Žitňanská atmosféru rokovania opísala ako relatívne štandardnú, líder SaS Richard Sulík ju komentoval slovami, že Béla Bugár a Igor Matovič si mali čo povedať, keďže asi sa dlhšie nevideli. "Ja to chápem, lebo Igor Matovič si tu dokázal rozoštvať skoro všetkých poslancov, ale na druhej strane vnímam aj akýsi nárok druhej najväčšej opozičnej strany,"povedal Sulík v súvislosti s rokovaním o kresle podpredsedu parlamentu, o ktoré stoja bugárovci aj matovičovci.

Bugár si myslí, že situácia sa dá vyriešiť. "Rokujeme o všetkých postoch. Dá sa to vykompenzovať aj inak, sú tam posty predsedov a podpredsedov rôznych výborov aj kontrolných," uviedol, avšak nekonkretizoval, o ktoré pozície má Most-Híd záujem.

Sulík bol konkrétnejší. Liberáli by podľa neho chceli šéfa hospodárskeho výboru, podpredsedu finančného a predsednícky post v jednom z kontrolných výborov. Za predsedu hospodárskeho by chceli odchádzajúceho ministra Juraja Miškova a za podpredsedu finančného výboru jeho doterajšieho šéfa Jozefa Kollára. Sulík sa chystá do pôdohospodárskeho výboru.

"Myslím si, že je najvyšší čas, aby tam bol aj človek, ktorý je vzdelaním ekonóm a nielen ľudia, ktorí majú blízko k farmárom," vysvetlil po dnešnom rokovaní parlamentných strán, na ktorom Smer-SD oznámil opozícii, ktoré výbory jej dáva k dispozícii. Následne rokovala už len opozícia, ktorá sa na obsadení postov zatiaľ nedohodla.

SDKÚ-DS posty, o ktoré má záujem, neuviedla. "Rozprávali sme sa o tom, ako by sme si to v rámci opozície rozdelili a predpokladám, že na budúci týždeň to budeme vedieť uzavrieť," informovala Žitňanská. Na otázku, či by šéfom zahraničného výboru mohol byť odchádzajúci minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda povedala, že on sám sa vyjadril, že chce byť radovým poslancom.

Matovič po rokovaní opozície opätovne vyjadril záujem o miesto podpredsedu parlamentu. "Ak by sme išli podľa tradície, toto miesto patrí OĽaNO a toto chceme dosiahnuť," vyhlásil, nomináciu neuviedol. Nepotvrdil ani to, či chce navrhnúť Mikuláša Hubu. "Obyčajní" o tom budú hovoriť na dnešnom stretnutí. Zároveň varoval, že ak chce opozícia, resp. exkoalícia začať spoluprácu podrazom, OĽaNO nebude spolupracovať. Narážal pritom na to, že OĽaNO má mať podpredsedu parlamentu, ktorého chce aj Most-Híd. Ten sa podľa Matoviča už na tom dohodol so Smerom-SD.

Okrem dvoch kresiel podpredsedov parlamentu ponúkol Smer-SD opozícii predsedníctvo v hospodárskom, pôdohospodárskom, ľudskoprávnom a zahraničnom výbore. Okrem toho bude opozícia nominovať aj šéfov kontrolných výborov zameraných na činnosť SIS, Vojenského spravodajstva, činnosť a rozhodnutia Národného bezpečnostného úradu. Predseda z radov opozície bude aj na čele výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.