Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Zlatá zberateľská100-eurová minca s Karolom III. má prvých majiteľov

Foto:

Je to už tretia zlatá zberateľská minca zo série Bratislavské korunovácie.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Víťazom verejnej anonymnej súťaže na návrh zlatej 100-eurovej zberateľskej mince Bratislavské korunovácie - 300. výročie korunovácie Karola III. sa stal výtvarník Karol Ličko.


Jeho realizovaný návrh predstavila dnes Národná banka Slovenska (NBS) na Bratislavskom hrade pri príležitosti prvého dňa predaja tejto mince. Ihneď si ju kúpilo niekoľko desiatok zberateľov. Okrem víťazného návrhu na výstave boli prezentované aj mnohonásobne zväčšené sadrové modely návrhov, ktorým porota udelila druhé (Mária Poldaufová) a tretie miesto (Michal Gavula).

"Zberateľskú mincu vyrobila Kremnická mincovňa, ktorá zamestnáva priemerne 220 ľudí, má všeobecný rešpekt a po stáročia nezmenila miesto," povedal v úvodnom príhovore štátny tajomník Ministerstva financií SR Peter Pellegrini.

NBS vyhlásila v auguste 2011 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh spomínanej mince. Prihlásilo sa do nej deväť autorov s desiatimi návrhmi, ktoré hodnotila komisia guvernéra NBS. Jej odborným poradcom bol historik Štefan Holčík.

Foto:
Karol Habsburský (1685–1740) používal ako rímsky cisár meno Karol VI., ale uhorský kráľ bol titulovaný Karol III. od jeho bratislavskej korunovácie 22. mája 1712. Portrét Karola III. je na rube novej mince s hmotnosťou 9,5 g a priemerom 26 mm.

"Vyrobili sme 5200 kusov týchto zlatých mincí," uviedol pre TASR riaditeľ Mincovne Kremnica Vlastimil Kalinec.

Je to už tretia zlatá zberateľská minca zo série Bratislavské korunovácie. Prvé dve v korunovej hodnote boli emitované v rokoch 2005 (350. výročie korunovácie Leopolda I.) a 2008 (400. výročie korunovácie Mateja II.). Nová zberateľská minca je prvá eurová. Štvrtá zlatá minca z tejto série je plánovaná na rok 2013 (450. výročie korunovácie Maximiliána II.).