Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Zomrel svetoznámy indický hudobník Ravi Shankar

Ravi Shankar Foto: TASR/AP

Shankar spopularizoval indickú hudbu v západných krajinách a ovplyvnil početné hudobné skupiny, medzi nimi aj Beatles.

San Diego/Naí Dillí 12. decembra (TASR) - Vo veku 92 rokov zomrel v nemocnici v Kalifornii indický hudobník a hráč na sitar Ravi Shankar, trojnásobný držiteľ hudobnej ceny Grammy.

Shankar spopularizoval indickú hudbu v západných krajinách a ovplyvnil početné hudobné skupiny, medzi nimi aj Beatles. Hru na sitar priblížil Georgeovi Harrisonovi a v roku 1969 vystúpil na legendárnom festivale Woodstock, uviedla tlačová agentúra DPA.

Indický hudobník je otcom prominentnej hráčky na sitar Anoushky Shankarovej, ako aj svetovo známej soulovej a džezovej speváčky Norah Jonesovej.

Shankara nominovali na cenu Grammy na rok 2013 za album The Living Room Sessions Part 1. V kategórii albumov za najlepšiu svetovú hudbu tak posmrtne zabojuje s dcérou Anoushkou, ktorá bude súťažiť s albumom Traveller.

Hudobník mal dýchacie problémy a ťažkosti so srdcom a pred niekoľkými dňami ho operovali v nemocnici v San Diegu. Po správe o jeho smrti indické televízie prerušili vysielanie a priniesli mimoriadne spravodajstvo. Shankar bol aj členom hornej komory indického parlamentu.