Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Zrútil sa vrtuľník NATO, zahynulo 12 tureckých vojakov

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP Photo/Dimitri Messinis

Afganské ministerstvo vnútra podľa agentúry AP oznámilo, že v troskách domu zahynuli dve dievčatá, zranenia utrpelo ďalšie dieťa a jedna žena.

Kábul 16. marca (TASR) - Dvanásť tureckých vojakov zahynulo pri dnešnom zrútení vrtuľníka NATO na obytný dom na predmestí afganskej metropoly Kábul. V troskách domu prišli o život dve deti. Informovala o tom turecká armáda a afganské úrady.

Príčina pádu vrtuľníka Sikorsky nie je známa, podľa policajných zdrojov mal technické problémy.

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu uviedol, že pilot vrtuľníka Sikorsky sa zjavne snažil o núdzové pristátie a chcel sa vyhnúť domom. "Je to vážna nehoda, náš zármutok je veľký," povedal.

Podľa svedkov helikoptéra narazila do budovy a zrútila sa na ďalší dvojpodlažný dom.

Afganské ministerstvo vnútra podľa agentúry AP oznámilo, že v troskách domu zahynuli dve dievčatá, zranenia utrpelo ďalšie dieťa a jedna žena. Agentúra Reuters uvádza medzi obeťami štyroch mŕtvych civilistov.

Táto havária znamená najväčšie straty na životoch medzi jednotkami NATO od augusta 2011, keď povstalci v provincii Vardak zostrelili vrtuľník s 30 americkými vojakmi.

Turecko má v Afganistane vyše 1800 príslušníkov ozbrojených síl, väčšinou v okolí hlavného mesta. Turecká misia je obmedzená na hliadkovanie a jej vojaci sa nezúčastňujú bojových operácií.

Podľa hovorcu misie NATO v Afganistane (ISAF) v čase havárie v oblasti Kábulu neboli hlásené žiadne nepriateľské akcie.