Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

VIDEO: ZVJS a Ministerstvo spravodlivosti predstavili ďalšie projekty

Na snímke zľava riaditeľka odboru podpory centrálneho riadenia a komunikácie Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže (GRZVJS) Katarína Nováková, minister spravodlivosti SR Gábor Gál, generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan, riaditeľ odboru verejného obstarávania a riadenia projektov Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže (GRZVJS) Zsolt Szabó počas tlačovej konferencie k novinkám, ktoré zavádza Zbor väzenskej stráže a k príprave nových projektov v Bratislave 20. júna 2019. Foto: TASR Jaroslav Novák

Nové projekty a prehľadnejšiu komunikáciu s verejnosťou i médiami spúšťa generálne riaditeľstvo ZVJS pri príležitosti 50. výročia vzniku väzenstva na Slovensku.

Bratislava 20. júna (TASR) - Po modernizácii väzníc prídu na rad ďalšie projekty a opatrenia na zvýšenie transparentnosti väzenstva. Jednou z noviniek je prehľadnejšia webová stránka ZVJS či projekt Šanca na návrat. Na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan a minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).



Nové projekty a prehľadnejšiu komunikáciu s verejnosťou i médiami spúšťa generálne riaditeľstvo ZVJS pri príležitosti 50. výročia vzniku väzenstva na Slovensku. "Naším cieľom je výrazne zmeniť, zlepšiť komunikáciu s médiami, ale aj s verejnosťou, viac sa jej otvoriť a súčasne poskytnúť prostredníctvom modernejších nástrojov elektronickej komunikácie citlivejšie vnímanie a aj uznanie našej náročnej práce," uviedol generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan.



Ďalším projektom, ktorý podporuje prepojenie väzenstva s bežným životom, je Šanca na návrat. Pre odsúdených je to možnosť, ako sa čo najlepšie pripraviť na život vonku po výkone trestu. Minister spravodlivosti Gábor Gál je za to, aby odsúdení, ktorí za mreže nepatria, žili s určitými obmedzeniami a povinnosťami v spoločnosti. "Bolo by preto vhodné vo väčšej miere využívať alternatívne tresty, ESMO náramky a to aj pri väzobne stíhaných, aj pri trestoch. Aby sme ľudí nezatvárali za každú cenu a nebrali im sociálny status, pracovné miesto, taktiež, aby im nehrozil rozpad rodiny," uviedol minister. V tejto súvislosti apeloval aj na riaditeľov jednotlivých ústavov, aby osobám, ktoré spĺňajú podmienky, dávali viac návrhov na podmienečné prepustenie na náramok.