Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Boston opäť víťazne, Chára, Meszároš a Sekera asistovali

Zdeno Chára bojuje o puk s Jeffom Halpernom z Phoenixu Foto: TASR/AP

V akcii nebol ani jeden slovenský brankár.

New York 23. marca (TASR) - V zámorskej NHL sa v noci na nedeľu bodovo presadila trojica slovenských hokejistov. Dve asistencie zaznamenal obranca Caroliny Andrej Sekera a pomohol tímu k víťazstvu 3:2 vo Wiipegu. Po jednej asistencii si pripísali aj slovenskí obrancovia Bostonu Zdeno Chára a Andrej Meszároš. Bruins vyhrali vo Phoenixe 4:2, natiahli víťaznú šnúru na 12 zápasov a s predstihom si zabezpečili účasť v play off. V bránke Capitals chýbal pre zranenie Jaroslav Halák.

Sekera je v Caroline na neudržanie

Carolina stále živí šancu na postup do play-off a po víťazstve vo Winnipegu ju stále má. Skóre duelu síce otvoril v 28. minúte svojím prvým gólom v sezóne domáci Jim Slater, ale domáci sa dlho netešili. Hostia o necelú minútu vyrovnali a potom v priebehu ďalších dvoch minút a 53 sekúnd otočili skóre na 3:1. Sekera asistoval pri prvých dvoch góloch, ktoré dali bratia Staalovci. Najskôr spravil po jeho nahodení chybu za bránkou gólman Al Montoya a akciu dokončil kapitán Eric Staal. O necelé dve minúty vysunul Sekera perfektným pasom v strednom pásme do sóla Jordana Staala a ten poslal Carolinu do vedenia. Slovenský reprezentant nazbieral v tejto sezóne už 33 asistencií. Vo Winnipegu odohral 24:55 minúty, zaznamenal päť streleckých pokusov a vyhlásili ho za tretiu hviezdu zápasu. Jets už len v úvode tretej časti skóre korigovali zásluhou 21. gólu Bryana Littla. V bránke Hurricanes dostal po dlhšom čase šancu zraneniami sužovaný Cam Ward a podal výborný výkon, keď zaznamenal 34 zákrokov. Ten najlepší predviedol v prvej tretine, keď chytil Brianovi Littlovi istý gól. Útočník Jets zakončoval do prázdnej bránky, ale Ward fantastickým zákrokom hokejkou jeho tutovku zmaril. "Ward nás podržal a dal nám šancu vyhrať," chválil svojho brankára tréner Paul Maurice. Carolina je na východe 12. s osembodovou stratou na ôsmy Detroit, Winnipeg je v Západnej konferencii na 11. priečke, keď na ôsmy Phoenix stráca šesť bodov. Jets teraz čaká päťzápasová séria na ľadoch súperov.



Bruins pevným krokom do play-off

Boston vyhral 12 duelov v rade a zabezpečil si účasť v play-off. V noci na nedeľu si poradil s Phoenixom, ktorý zdolal na jeho ľade 4:2. V drese "medveďov" si pripísali bod za asistenciu obrancovia Chára aj Meszároš. Dvanásťzápasová víťazná séria Bostonu je najdlhšia v klubovej histórii od sezóny 1970/1971, kedy sa tešili Bruins 13-krát po sebe. Už len dve víťazstvá je Boston od vyrovnania rekordnej klubovej série z ročníka 1929/1930. Boston otvoril skóre už v 4. minúte a na góle Patrica Bergerona mal veľkú zásluhu Meszároš. Ten rukavicou zachytil pokus o vyhodenie puku brankára Mika Smitha, šikovnou kľučkou si položil obrancu a jeho strelu dorazil Bergeron do siete. Pre Meszároša to bola 15. asistencia v sezóne. Coyotes po dvoch tretinách viedli 2:1, ale hostia tromi gólmi v tretej časti skóre otočili. Na 2:2 vyrovnal Jaroma Iginla, keď tečoval Chárovu strelu od modrej čiary. Víťazný gól zaznamenal v 57. minúte bitkár zo štvrtej formácie Shawn Thornton.



"Som rád, že sme rozhodli zápas. Mali sme veľa šancí, ale nechcelo to tam padnúť. Som šťastný, že sme za tvrdú prácu dostali odmenu," povedal Thornton. Víťazstvo poistil do prázdnej bránky Iginla a dal svoj 558. gól v kariére. Kanadský hokejista sa tak osamostatnil na 25. mieste historických tabuliek, ktoré doteraz okupoval s Johnom Bucykom. Ten stále pracuje v štruktúrach Bruins. "Je skvelé predbehnúť tak vynikajúceho hokejistu. Veľmi mi fandil a počas sezóny sme viackrát vtipkovali na tému, kedy ho predbehnem. Poznať sa s hráčom, ktorý hral v časoch originálnej šestky je pre mňa veľká česť," povedal Iginla na adresu 78-ročného rodáka z Edmontonu, ktorý je synom ukrajinských emigrantov.



Tatara bol na ľade vidieť

Detroit bojuje o 23. účasť v play-off v rade a po víťazstve 3:2 v Minnesote spravil ďalší krok k splneniu tohto cieľa. Slovenský útočník Tomáš Tatar bol na ľade presne 10 minút a hoci nebodoval, tímu veľmi pomohol. Pred víťazným gólom vo forme hrajúceho Gustava Nyquista dravo nakorčuľoval pred bránku Wild, vrazil do obrancu Jareda Spurgeona, čím vytvoril clonu pred brankárom Darcym Kuemperom a Nyqistova strela švihom skončila pri žrdi. "Tatar odviedol skvelú prácu, keď išiel k bránke a natlačil sa na obrancu. Je to jeho gól, ja som len vystrelil cez clonu," skromne povedal Nyquist, ktorý strelil svoj 21. gól v sezóne a piaty za posledné štyri zápasy. Detroit vyhral tretí zápas po sebe a je momentálne na ôsmom mieste Východnej konferencie so 79 bodmi.



Quick s rekordom

Hokejisti Los Angeles zdolali doma Floridu 4:0, keď bol hrdinom zápasu brankár Jonathan Quick. Američan vychytal svoje 30. čisté konto v kariére, ale hlavne sa dostal na prvé miesto v počte víťazstiev v histórii Kings, keď prekonal legendárneho Rogieho Vachona. Ten nechýbal po zápase v šatni, okamžite svojmu nástupcovi gratuloval a počas rozhovorov sedel vedľa Quicka. "Som šťastný za to, čo som doteraz v kariére dokázal. Keď budem starý, tak budem mať o čom rozprávať vnúčatám," povedal po 172. víťazstve v základnej časti v drese LA Quick, ktorý sa usmieval viac ako zvyčajne. Dvadsaťosemročný brankár zaznamenal 24 zákrokov, najviac sa blysol pri strele Tomáša Fleischmanna, keď istému gólu zabránil bleskovou lapačkou. "Jeho schopnosť rýchlo sa presunúť zo strany na stranu je fenomenálna. Nikdy som niečo podobné nevidel," chválil brankára 68-ročný Vachon. V drese Kings odohral takmer 15 minút Marián Gáborík, ale tentokrát nebodoval a zaznamenal len jeden strelecký pokus.



Diablov vychytal Lundqvist

Dejiny sa prepisovali aj v New Jersey, kde brankár NY Rangers Henrik Lundqvist vychytal svoj 50. shutout v kariére, čím prekonal v historickom klubovom rebríčku legendárneho Eda Giacomina. Švédsky brankár zatiahol roletu a 26 zákrokmi pomohol "jazdcom" k víťazstvu 2:0. Rangers viedli gólom Ricka Nasha, v závere Devils poriadne tlačili, ale Lundvist bol neprekonateľný a navyše si ešte aj pripísal asistenciu na gól Dereka Stepana, ktorý osem sekúnd pred koncom do prázdnej bránky spečatil osud duelu. "V piatok za mnou pricestovali rodičia, aby boli pri tom, keď prekonám rekord. Som veľmi šťastný, že sa to podarilo," povedal Lundqvist. "Diabli" prehrali štvrtý z piatich duelov a v boji o play-off majú ešte 11 zápasov do konca základnej časti. Deviatykrát v sezóne nestrelili ani gól. "Celú sezónu máme problém so skórovaním. Po zápase každý povie, že sme tvrdo pracovali. To má byť dostačujúce? Nie. To nie je bonus, ale makať naplno má byť automatické," hneval sa po zápase útočník New Jersey Jaromír Jágr, ktorý mal veľké šance a Lundqvista ohrozil štyrmi strelami.



Zranený Halák

Washington vyhral v San Jose prvýkrát od 30. októbra 1993, keď o víťazstve 3:2 po nájazdoch rozhodol švédsky útočník Nicklas Bäckström. V bránke Capitals dostal šancu Brian Holtby, Jaroslav Halák po siedmich štartoch v rade pauzoval pre zranenie dolnej časti tela. Podľa trénera Adama Oatesa nejde o vážne zranenie a v utorok by mal Halák v Los Angeles chytať. Holtby svoju úlohu zvládol veľmi dobre a skrotil "žralokov" 34 úspešnými zásahmi. Capitals strelili oba góly v riadnom čase s veľkým šťastím. Pred prvým trafil Justin Braun v snahe o vyhodenie puku spoluhráča Matta Nieta a puk skončil v bránke Sharks. Gól pripísali Ericovi Fehrovi. Necelých osem minút pred koncom riadneho času vyrovnal na 2:2 Chris Brown a na svoj prvý gól v kariére 23-ročný útočník nezabudne. Jeho strelu totiž tečovali dvaja hráči Sharks a nakoniec od Dana Boylea skončil v sieti. "Zdolali sme silného súpera na jeho ľade a sme veľmi šťastní," povedal Oates.



Flyers na víťaznej vlne

Philadelphia zdolala na domácom ľade St. Louis 4:1 a vyhrala piaty duel po sebe. Blues sa ujali v prvej tretine vedenia gólom Jadena Schwartza v oslabení a boli lepším tímom. "Mal som pocit, že majú na ľade sedem hráčov. Boli všade," zhodnotil prvú tretinu útočník Philadelphie Jakub Voráček. Flyers však výborne vstúpili do druhej tretiny a už po 57 sekundách vyrovnal v presilovke Scott Hartnell. Philadelphii nakoniec stačilo na víťazstvo 19 striel, hostia vystrelili 33-krát, ale Steva Masona prekonali len raz.



Pánik s mínuskou

Hokejisti Pittsburghu Penguins zvíťazili nad Tampou Bay Lightning 4:3 po predĺžení. V drese hostí odohral slovenský útočník Richard Pánik takmer 12 minút a zaknihoval jeden mínusový bod. Štyri kanadské body zaznamenal hviezdny ruský útočník Jevgenij Malkin, ktorý strelil dva góly a pri dvoch asistoval. Veľké veci sa diali v tretej tretine. V 49. minúte poslal kanonier Steven Stamkos svojím 20. gólom Tampu do vedenia 3:2, ale potom Malkin dvomi gólmi prevážil misky váh na stranu "tučniakov." Posledné slovo v riadnom čase však mal český nováčik Ondřej Palát, ktorý minútu a 22 sekúnd pred sirénou po fantastickom individuálnom prieniku vyrovnal. O víťazstve Pittsbughu napokon rozhodol v presilovke James Neal. Dallas prerušil štvorzápasovú sériu prehier a zdolal doma Ottawu 3:1. Kanadské derby v Toronte rozhodol v 52. minúte Tomáš Plekanec a Canadiens vyhrali 4:3. Pred brankárom Petrom Budajom dostala prednosť tímová jednotka Carey Price.



Gólostroj Calgary

Poriadny debakel inkasovali na domácom ľade hokejisti Edmontonu, ktorí v ďalšom kanadskom derby prehrali s Calgary vysoko 1:8. Skóre otvoril v 5. minúte domáci Jeff Petry, potom však Oilers zhoreli v plameňoch Calgary. Hetrik zaznamenal útočník Curtis Glencross. Slovenský obranca Oilers Martin Marinčin zaznamenal pri debakli len jeden mínusový bod.




sumáre:

PHILADELPHIA - ST. LOUIS 4:1 (0:1, 2:1, 2:0)
Góly: 21. Hartnell (Voráček, Giroux), 34. B. Schenn (Simmonds), 56. Voráček (Giroux, Hartnell), 58. Simmonds (Lecavalier, B. Schenn) – 7. Schwartz (Shattenkirk, Sobotka). Brankári: Mason - Miller, strely na bránku: 19:33

PITTSBURGH - TAMPA BAY 4:3 pp (0:0, 1:1, 2:2 - 1:0)
Góly: 26. Crosby (Malkin, Zatkoff), 52. Malkin (Niskanen, Crosby), 57. Malkin (Jokinen), 62. Neal (Malkin, Crosby) – 37. Filppula (Stamkos, Hedman), 49. Stamkos (Killorn, Gudas), 59. Palát (Gudas, Carle). Brankári: Zatkoff - Lindbäck, strely na bránku: 29:24

MINNESOTA - DETROIT 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Góly: 6. Koivu (Suter, Moulson), 41. Coyle z tr. strieľania – 11. Smith (Legwand, Kindl), 38. Legwand (Sheahan, Kindl), 46. Nyquist (Sheahan, Smith). Brankári: Kuemper - Howard, strely na bránku: 30:30

DALLAS - OTTAWA 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Góly: 36. Eakin (Ničuškin, Jordie Benn), 45. Daley (Whitney, Sceviour), 47. Jamie Benn (Seguin, Jordie Benn) – 4. Karlsson (Greening). Brankári: Lehtonen - Lehner, strely na bránku: 44:27

LOS ANGELES - FLORIDA 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Góly: 12. Lewis (Clifford, Mitchell), 18. Richards (Lewis, Doughty), 29. Brown (Stoll, King), 52. Martinez (Vojnov, Carter). Brankári: Quick – Luongo, strely na bránku: 29:24

NEW JERSEY - NY RANGERS 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Góly: 31. Nash (Stepan, Kreider), 60. Stepan (Lundqvist, McDonagh). Brankári: Broduer - Lundqvist, strely na bránku: 21:27

WINNIPEG - CAROLINA 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)
Góly: 28. Slater (Stuart), 42. Little (Frolík) – 29. E. Staal (Tlustý, SEKERA), 31. J. Stall (SEKERA, Liles), 32. Nash (Skinner, Dwyer). Brankári: Montoya - Ward, strely na bránku: 36:32

TORONTO - MONTREAL 3:4 (2:3, 0:0, 1:1)
Góly: 12. Lupul (Raymond), 19. Bozak (Kessel), 43. Kadri (Lupul, Raymond) – 6. Pacioretty (Desharnais), 7. Bourque (Gionta, Weaver), 20. Gionta (Bourque), 52. Plekanec (Markov, Subban). Brankári: Reimer - Price, strely na bránku: 36:36.

PHOENIX - BOSTON 2:4 (1:1, 1:0, 0:3)
Góly: 12. Doan (McMillan, Ribeiro), 21. Ekman-Larsson (Boedker, Yandle) – 4. Bergeron (MESZÁROŠ), 44. Iginla (CHÁRA, Hamilton), 57. Thornton (Paille, Campbell), 60. Iginla (Lucic). Brankári: Smith - Rask, strely na bránku: 33:28.

EDMONTON - CALGARY 1:8 (1:1, 0:4, 0:3)
Góly: 5. Petry (Nugent-Hopkins, Eberle) – 9. Giordano (Cammalleri, Brodie), 25. Cammalleri (Bäcklund), 26. Stajan z tr. strieľania, 26. Byron (Cammalleri, Brodie), 28. Glencross (Stajan, Giordano), 45. Glencross (Stajan, Hudler), 46. Westgarth (Witherspoon, Šmíd), 54. Glencross (Stajan, Butler). Brankári: Fasth (28. Scrivens) - Ramo, strely na bránku: 25:31.

SAN JOSE - WASHINGTON 2:3 pp a sn (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0, 0:1) Góly: 20. Marleau (Couture, Nieto), 46. Sheppard – 12. Fehr, 53. Brown (Penner, Wilson), rozh. náj. Bäckström. Brankári: Niemi - Holtby, strely na bránku: 36:25.

Slováci v akcii:
Andrej Sekera (Carolina) 24:55 0 2 2 0 5 0
Zdeno Chára (Boston) 23:20 0 1 1 2 0 0
Andrej Meszároš (Boston) 16:52 0 1 1 0 3 0
Tomáš Tatar (Detroit) 10:00 0 0 0 1 1 4
Marián Gáborík (Los Angeles) 14:45 0 0 0 0 1 0
Richard Pánik (Tampa Bay) 11:45 0 0 0 -1 0 0
Martin Marinčin (Edmonton) 20:55 0 0 0 -1 0 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/