Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Chára prispel dvomi asistenciami k výhre Bostonu na ľade Colorada

Hráči Bostonu sa tešia z výhry Foto: TASR/AP

Pre Bruins je to prvé víťazstvo v novej sezóne.

New York 15. októbra (TASR) - Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára prispel v noci na štvrtok v zámorskej NHL dvomi asistenciami k triumfu Bostonu na ľade Colorada 6:2. Pre Bruins je to prvé víťazstvo v novej sezóne. Philadelphia si poradila s Chicagom v zostave s Mariánom Hossom 3:0. Slovenský útočník vyslal na českého brankára Michala Neuvirtha štyri strely a pripísal si na konto mínusku. Anaheim prehral s Arizonou 0:4, prvým hetrikom v kariére sa blysol nováčik Anthony Duclair.

Boston sa z víťazstva tešil na štvrtý pokus vo svojom prvom zápase na ľade súpera. "Medvedi" mali v troch úvodných stretnutiach v TD Garden skóre 7:16, kým Avalanche strelili v dvoch dueloch 10 gólov. Teraz však podal Boston podstatne lepší výkon v defenzíve a spoľahlivým výkonom pomohol aj brankár Jonas Gustavsson, ktorý nastúpil prvýkrát v sezóne. "Podali sme koncentrovaný a odhodlaný výkon. Dostávali sme veľa gólov a potrebovali sme zlepšiť obranu a hru bez puku, čo sa nám podarilo," povedal pre nhl.com tréner Bruins Claude Julien. Základ úspechu položili hostia v úvodnej tretine, keď Kevan Miller a Jimmy Hayes v priebehu necelých troch minút dostali svoj tím do dvojgólového vedenia. Na oba zásahy prihral Chára, ktorý po zranení nastúpil na svoj druhý zápas v sezóne a otvoril si bodové konto. Kapitán Bruins bol na ľade takmer 25 minút. V druhej tretine sa potom úspešným tečom presadil Tyler Randell, ktorý nastúpil na svoj prvý zápas NHL v kariére. Avalanche skórovali prvýkrát až za stavu 0:5. "Nie som vôbec spokojný. Nebojovali sme, robili sme chyby, ktoré by sa nemali stávať," hneval sa kormidelník Colorada Patrick Roy. Triumf Bostonu poistil do prázdnej bránky David Krejčí a natiahol svoju bodovú sériu na štyri zápasy (3+3).

Fantastický vstup v novom pôsobisku prežíva český brankár Philadelphie Michal Neuvirth. Vo svojich prvých dvoch štartoch vychytal bývalý brankár Washingtonu, Buffala a NY Islanders dva shutouty a celkovo neinkasoval v drese Flyers 132 minút a 5 sekúnd. Po Floride (1:0) vychytal aj strelcov Chicaga, keď zaznamenal 30 úspešných zásahov. Podľa Elias Sports Bureau je Neuvirth druhým brankárom, ktorý zaznamenal čisté kontá v prvých dvoch štartoch za Flyers. Predtým sa to v roku 2003 podarilo Jeffovi Hackettovi. Štyrikrát ho ohrozil aj slovenský útočník Marián Hossa. Ten mal najväčšiu šancu v polovici zápasu, keď sa za stavu 1:0 rútil na Neuvirtha sám v početnej nevýhode. Český brankár však jeho strelu švihom vykopol betónom a nedoprial Slovákovi 31. gól v oslabení. Spomedzi aktívnych hráčov je Hossa v tejto štatistike lídrom. "Snažil som sa trpezlivo počkať na jeho prvý pohyb. Vyčítal som, že bude strieľať medzi nohy, alebo okolo betónov a vyšlo to," povedal Neuvirth zámorským novinárom. "Čím viac chytám, tým sa cítim lepšie a mám väčšie sebavedomie. Do zápasu som nastupoval uvoľnený, chcel som si to užiť. Víťazstvá však patria celému tímu, chalani hrajú predo mnou perfektne," dodal 27-ročný brankár. Neuvirth má na konte sedem shutoutov, ale predtým vychytal nulu naposledy 11. marca 2012. V NHL zaznamenal dve čisté kontá za sebou prvýkrát, predtým sa mu to podarilo v roku 2009 v nižšej súťaži AHL.

Columbus prehral aj svoj štvrtý zápas a zaznamenal najhorší vstup do sezóny v 15-ročnej histórii klubu. Blue Jackets ešte v polovici zápasu s Ottawou viedli 3:2, ale potom inkasovali päť gólov za sebou a prehrali vysoko 3:7. Štyri asistencie zaznamenal produktívny obranca Senators Erik Karlsson. "Je to sklamanie. Takýto vstup sme si nepredstavovali," povedal kapitán Columbusu Nick Foligno. Blue Jackets ukončili minulú sezónu 15 víťazstvami z posledných 17 zápasov, ale formu si do nového ročníka nepreniesli. Hokejisti Arizony natiahli sériu víťazstiev na tri zápasy. Brankár Mike Smith chytil 37 striel, 20-ročný nováčik Anthony Duclair zaznamenal prvý hetrik v kariére a Coyotes zvíťazili na ľade Anaheimu 4:0. "Je to krásny pocit, na tento zápas nezabudnem. Som rád, že sa nám darí, zišli sme sa viacerí mladí hráči. Veteráni nám situáciu uľahčujú, prijali nás veľmi dobre, za čo im ďakujem," povedal útočník tmavej pleti, ktorého Arizona získala 1. marca z New Yorku Rangers. Okrem neho sa presadil aj ďalší nováčik Max Domi, ktorý mal bilanciu 1+1. Na konte má v troch zápasoch už štyri kanadské body. Tri víťazstvá v úvode sezóny zaznamenali Coyotes prvýkrát od ročníka 2003/2004.

výsledky:

COLUMBUS BLUE JACKETS - OTTAWA SENATORS 3:7 (2:1, 1:3, 0:3)

Góly:
13. Saad (Foligno, Johansen), 19. Jenner (Johansen, Prout), 25. Dubinsky (Atkinson) – 17. Methot (Zibanejad, Karlsson), 22. Michálek (Ryan, Karlsson), 30. Turris (Stone), 38. Zibanejad (Ryan, Karlsson), 42. Pageau (Borowiecki, Cowen), 50. Hoffman (Stone, Turris), 56. Ryan (Zibanejad, Karlsson). Brankári: Bobrovskij - Anderson, strely na bránku: 41:27, 13.803 divákov.,

PHILADELPHIA FLYERS - CHICAGO BLACKHAWKS 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly:
26. Gagner (Del Zotto, B. Schenn), 37. Giroux (Raffl, Voráček), 58. Read (Simmonds, Couturier). Brankári: Neuvirth - Crawford, strely na bránku: 29:30, 19.779 divákov.

COLORADO AVALANCHE - BOSTON BRUINS 2:6 (0:2, 1:3, 1:1)

Góly:
39. Landeskog, 52. Mitchell (Zadorov, Barrie) – 6. Miller (CHÁRA, Connolly), 9. Hayes (CHÁRA, Miller), 24. Randell (McQuaid), 30. Kelly (Spooner, Hayes), 36. Spooner (Hayes), 59. Krejčí (Hayes). Brankári: Varlamov (36. Berra) - Gustavsson, strely na bránku: 22:25, 15.082 divákov.

ANAHEIM DUCKS - ARIZONA COYOTES 0:4 (0:3, 0:1, 0:0)

Góly:
4. Duclair (Hanzal), 10. Duclair (Domi, Hanzal), 13. Domi (Boedker, Michálek), 31. Duclair (Rieder, Hanzal). Brankári: Chudobin (13. Andersen) - Smith, strely na bránku: 37:29, 15.172 divákov.

Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 17:32 0 0 0 -1 4 0
Zdeno Chára (Boston) 24:47 0 2 2 2 2 2
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/