Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Halák nebude v dobrom spomínať na zápas s Dallasom

Braden Holtby strieda v bránke Jaroslava Haláka Foto: TASR/AP

Sidney Crosby si pripísal jubilejný stý bod v sezóne. Carolina aj so Sekerom v zostave si však z ľadu Pittsburghu odnáša dva body.

New York 2. apríla (TASR) - V jedenástich zápasoch zámorskej NHL v noci na stredu sa predstavili traja slovenskí hokejisti, z nich nebodoval ani jeden. Jaroslav Halák nebude v dobrom spomínať na domáci duel s Dallasom, v ktorom jeho Washington prehral vysoko 0:5. Slovenský brankár inkasoval tri góly z 23 striel (87-percentná úspešnosť zásahov) a po presnom zásahu Dustina Jeffreyho na 3:0 pre hostí prepustil v polovici stretnutia miesto medzi žrďami náhradníkovi Bradenovi Holtbymu. Miestenku vo vyraďovacej časti majú už istú Tampa Bay a Montreal, v nočnom vzájomnom zápase zvíťazili hráči Lightning 3:1.

Washington prehral piaty z posledných štyroch zápasov

Washington v boji o play off prehral piaty z posledných šiestich duelov. V bránke Capitals začal Jaroslav Halák, ale v polovici zápasu inkasoval v priebehu 46 sekúnd góly z hokejok veterána Raya Whitneyho a Dustina Jeffreyho a za stavu 0:3 prenechal miesto Bradenovi Holtbymu. Dallas tak spravil výrazný krok k prvému postupu do play off od roku 2008 a momentálne je v Západnej konferencii na pozícii zaručujúcej účasť vo vyraďovačke. Stars opäť podržal brankár Kari Lehtonen, ktorý chytil všetkých 35 striel domácich a zaznamenal štvrté čisté konto v sezóne. Z posledných šiestich duelov vychytal Fín päť víťazstiev s priemerom 1,67 gólu na zápas a s úspešnosťou zásahov 95 percent. "Teším sa, keď v každom zápase o niečo ide a ešte viac ma to motivuje. Momentálne sa nám darí a veľmi chceme postúpiť do play off. Vyhrali sme ďalší zápas a sme pripravení uspieť aj v ďalšom," povedal pre zámorské médiá sebavedomo Lehtonen. Naopak Capitals v závere základnej časti nemajú formu a v tabuľke Východnej konferencie figurujú šesť stretnutí pred koncom základnej časti na desiatom mieste s dvojbodovou stratou na ôsmy Columbus, ktorý má však zápas k dobru. Trápi sa aj najlepší strelec NHL Alexander Ovečkin, ktorý v rovnovážnom počte hráčov na ľade neskóroval už 16 zápasov, čo je jeho najdlhšia negatívna séria v kariére.



Carolina si odnáša z Pittsburghu prekvapujúco dva body

Carolina vyhrala v Pittsburghu 4:1 a znemožnila tak domácim hokejistom zabezpečiť si definitívne prvé miesto v Metropolitnej divízii. Penguins otvorili v prvej tretine skóre zásluhou 35. gólu Chrisa Kunitza, ale potom sa už presadili iba hostia. Asistenciu pri Kunitzovom presnom zásahu zaznamenal aj najproduktívnejší muž NHL Sidney Crosby, ktorý sa po piaty raz v kariére a prvýkrát od sezóny 2009/2010 dostal na hranicu 100 kanadských bodov. Rekord má Crosby z ročníka 2006/2007, keď v základnej časti nazbieral 120 bodov. "Sú to len čísla, ktoré síce niečo znamenajú, ale mňa zaujíma úspech tímu. Dnes sme prehrali, tak nemôžem byť spokojný," podotkol Crosby. O víťazstve Hurricanes rozhodol švédsky nováčik Elias Lindholm, ktorý dvomi gólmi v druhej tretine zlomil nerozhodný stav a poslal svoj tím do vedenia 3:1. V drese Caroliny odohral viac ako 23 minút obranca Andrej Sekera, ktorý síce nebodoval, ale zaznamenal tri plusové body.
Andrej Sekera v súboji so Sidneym Crosbym.
Foto: TASR/AP

Tampa a Montreal už majú istotu play off

Tampa Bay zdolala Montreal 3:1, ale radovať sa mohli oba tímy, pretože si definitívne zabezpečili účasť v play off. Víťazný gól "bleskov" strelil v 53. minúte po bleskovom úniku v oslabení Tyler Johnson, dôležitý triumf poistil v poslednej minúte do prázdnej bránky Alex Killorn. Tampa sa prebojovala do vyraďovačky prvýkrát od roku 2011. Canadiens pomohli k poistke prehry súperov. Podľa súčasného postavenia v tabuľke je pravdepodobné, že sa obaja súperi stretnú aj v prvom kole play off. "Sme veľmi šťastní, že sa nám to podarilo. Sezóna je náročná, prenasledovali nás zranenia a výmeny hráčov, ale zvládli sme to," povedal hviezdny útočník Steven Stamkos, ktorý vynechal veľkú časť sezóny so zlomenou nohou. V tíme Lightning opäť nedostal šancu útočník Richard Pánik, za Canadiens bol len na striedačke brankár Peter Budaj.

Diabli prehrali s najslabším tímom NHL

Ani na jedenásty pokus v sezóne neuspeli v nájazdoch hokejisti New Jersey a v Buffale prehrali 2:3. O víťazstve Sabres rozhodol až v deviatej sérii fínsky útočník Ville Leino, ktorý v tejto sezóne nestrelil v 53 zápasoch ani jeden gól. Prvé víťazstvo v kariére vychytal 22-ročný brankár Nathan Lieuwen. Ten sa mohol tešiť z výhry už po 4. sérii, ale na gól Drewa Stafforda reagoval rovnakou mincou Jaromír Jágr a udržal Devils v hre. "Keď na mňa išiel Jágr, tak mi prebehlo hlavou 'vitaj v NHL'. Škoda, že som mu strelu nechytil, ale nakoniec sme vyhrali a som šťastný," povedal mladý brankár. Devils strácajú na play off tri body. "Opäť sme prehrali v nájazdoch... Na to sa ani nedá nič povedať. Nedá sa nič robiť, bojujeme ďalej o play off. Dnes nám pomohli aj iné tímy, Columbus aj Washington prehrali. Najbližší duel musíme vyhrať," povedal tréner "diablov" Peter DeBoer.

Torontu sa po osemzápasovom pôste podarilo bodovať

Toronto prerušilo osemzápasovú sériu prehier a v kanadskom derby zdolalo Calgary 3:2. Víťazný gól strelil v 56. minúte trápiaci sa útočník David Clarkson, keď premenil sólový nájazd a svojím piatym zásahom v sezóne a prvým od 4. februára poslal svoj tím do vedenia 3:1. Flames už len skorigovali skóre zásluhou Krisa Russella. Hokejisti Maple Leafs bojujú o play off a každý bod je pre nich veľmi dôležitý. "Konečne sme vyhrali, verím, že to z nás spadne a budeme úspešní aj v ďalších dueloch. Veľmi sa však tešiť nemôžeme, dnes sme nenamaľovali Monu Lisu," povedal tréner Toronta Randy Carlyle.

V súboji dvoch tímov, ktoré už nemajú šancu postúpiť do play off, vyhrali NY Islanders nad Floridou 4:2. Diváci videli dve bitky a v oboch prípadoch hral hlavnú úlohu domáci Matt Carkner. V prvej tretine si to rozdal s Erikom Gudbransonom, v tretej sa pustil do Krysa Barcha. V drese Islanders chýbal stále pre otras mozgu Ľubomír Višňovský a z rovnakých príčin absentuje už od ZOH v Soči aj Tomáš Kopecký v zostave "panterov".
Jamie McGinn z Colorada padá v súboji Ryanom Johansenom a Boonem Jennerom z Columbusu.
Foto: TASR/AP

Colombus odohral smolný zápas s Coloradom

Veľmi smolný duel odohral Columbus, ktorý 10 minút a 14 sekúnd pred koncom tretej tretiny viedol nad Coloradom 2:0, ale po nešťastných góloch nakoniec prehral 2:3 po predĺžení. Avalanche znížili zásluhou Brada Malonea, ktorý nahodil puk pred bránku a Nick Foligno si ho korčuľou zrazil do vlastnej bránky. Potom vyrovnal švédsky kapitán Colorada Gabriel Landeskog, keď jeho strelu zblízka ešte tečoval obranca Dalton Prout a do tretice si v predĺžení zrazil do vlastnej bránky Landeskogovu nahrávku v presilovke do vlastnej bránky Jack Johnson. "Hľadal som voľného MacKinnona, ale puk nakoniec skončil v bránke. Dnes nám prialo aj šťastie," povedal hrdina duelu a 26-gólový strelec Landeskog. "Dnes to našim hráčom padalo v súboji proti vlastnému brankárovi. Tri góly sme si strelili sami, je to smola. Neberiem to však ako prehru, získali sme bod a ten môže byť ešte dôležitý," povedal tréner Columbusu Todd Richards. Jeho tím je stále na pozícii, ktorá mu zaručuje štart v play off.

Parádny gól T.J. Oshieho v samostatných nájazdoch

V St. Louis nevideli diváci za 65 minút ani jeden gól a nakoniec rozhodli o víťazstve Blues nad Philadelphiou až góly T.J. Oshieho a Kevina Shattenkirka v nájazdoch. Prvé čisté konto po výmene z Buffala za Jaroslava Haláka zaznamenal brankár St. Louis Ryan Miller, ktorý chytil všetkých 31 striel Flyers a v nájazdoch zneškodnil aj pokusy Vincenta Lecavaliera a Claudea Girouxa. "Bol neskutočný, je to skvelý brankár," chválil 33-ročného Američana tréner Ken Hitchcock. Miller vychytal v drese Blues už 10 víťazstiev s priemerom 2,01 gólu na zápas a s 92-percentnou úspešnosťou zásahov. Blues vyhrali už 51. zápas v sezóne, čím vyrovnali klubový rekord zo sezóny 1999/2000. St. Louis je na čele Západnej konferencie o tri body pred Anaheimom a na vedúci tím NHL Boston stráca len bod. V bránke hostí zaznamenal 28 zákrokov a druhý shutout v kariére Ray Emery.



Martin St. Louis strelil svoj prvý gól v drese jazdcov

NY Rangers vyhral vo Vancouveri 3:1, keď víťazstvo poistil v 51. minúte v oslabení Martin St. Louis a strelil svoj prvý gól v drese "jazdcov" po výmene z Tampy Bay. "Prvý je vždy najťažší. Som rád, že som to konečne prelomil a hlavne ma teší víťazstvo," uviedol po 30. zásahu v sezóne kanadský veterán. Z Rangers sa stali špecialisti na oslabenia, v početnej nevýhode sa presadili tretíkrát za posledné dva zápasy a siedmy z 15-tich duelov. Celkovo strelili v oslabení 10 gólov a delia sa o druhé miesto v NHL. Škvrnou na víťazstve Rangers bolo zranenie dôležitého obrancu Ryana McDonagha, ktorý po náraze Alexandra Burrowsa 43 sekúnd pred koncom opustil ľad so zraneným ramenom. Útočník Canucks dostal za svoj zákrok trest do konca zápasu.



Marinčin si zaknihoval až tri mínusové body

"Žraloci" zo San Jose zlomili odpor Edmontonu a vyhrali 5:4. Oilers v tretej tretine po zásahu produktívneho útočníka Ryana Nugenta-Hopkinsa (2+2) viedli 4:3, ale Sharks skóre otočili. Najskôr vyrovnal po 63. asistencii v sezóne Joea Thorntona útočník Brent Burns a o víťazstve favorita rozhodol v presilovke kanonier Patrick Marleau, ktorý dal svoj 32. gól v sezóne. Duel nevyšiel mladému slovenskému obrancovi Martinovi Marinčinovi, ktorý počas 22:26-minútového pobytu na ľade zaznamenal tri mínusové body. "Viedli sme 3:1, ale nakoniec sme museli v závere duel otáčať. Je to trpké víťazstvo. Nemôžeme si dovoliť inkasovať tri góly po sebe. Späť do práce, play off sa blíži," povedal tréner San Jose Todd McLellan.


Sumáre NHL:

TORONTO - CALGARY 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)



Góly: 21. McClement (Franson), 43. Bolland, 46. Clarkson (Raymond) – 37. Stajan (Brodie, Giordano), 48. Russell (Colborne, Butler). Brankári: Bernier - Rämö, strely na bránku: 22:24. Diváci: 19.482.

NY ISLANDERS - FLORIDA 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)



Góly: 3. Hamonic (Bailey), 32. Bailey (McDonald, Strome), 38. Martin (McDonald), 45. Halmo (Cizikas) – 2. Howden, 60. Pirri (Campbell, Kulikov). Brankári: Nabokov - Clemmensen, strely na bránku: 40:22. Diváci: 11.812.

PITTSBURGH - CAROLINA 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)



Góly: 10. Kunitz (Stempniak, Crosby) – 15. Faulk, 30. Lindholm (Skinner, Lokťonov), 35. Lindholm (Skinner), 52. E. Staal (Lokťonov). Brankári: Fleury - Chudobin, strely na bránku: 31:28. Diváci: 18.635.

WASHINGTON - DALLAS 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)



Góly: 16. Seguin (Jamie Benn), 30. Whitney (Chiasson, Goligoski), 30. Jeffrey (Chiasson, Daley), 50. Jeffrey (Whitney, Chiasson), 55. Garbutt (Fiddler). Brankári: HALÁK (30. Holtby) - Lehtonen, strely na bránku: 35:36. Diváci: 18.506.

COLUMBUS - COLORADO 2:3 pp (0:0, 2:0, 0:2 - 0:1)



Góly: 31. Atkinson (Dubinsky), 36. Comeau (Foligno, Ťutin) – 50. Malone (Cliche, Holden), 56. Landeskog (MacKinnon, Šťastný), 65. Landeskog (Barrie, MacKinnon). Brankári: Bobrovskij - Varlamov, strely na bránku: 26:28. Diváci: 16.550.

BUFFALO - NEW JERSEY 3:2 pp a sn (0:0, 0:1, 2:1 - 0:0, 1:0)



Góly: 42. Ennis (Leino, Stafford), 45. Ennis (Hodgson, Stafford), rozh. nájazd Leino – 29. Zubrus (Ryder, Brunner), 47. Ruutu (Greene, Židlický). Brankári: Lieuwen - Schneider, strely na bránku: 27:35. Diváci: 19.070.

TAMPA BAY - MONTREAL 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)



Góly: 30. Callahan (Palát, Hedman), 53. Johnson (Hedman), 60. Killorn (Palát, Brown) – 11. Callagher (Galchenyuk, Weaver). Brankári: Bishop - Price, strely na bránku: 33:26. Diváci: 18.808.

ST. LOUIS - PHILADELPHIA 1:0 pp a sn (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 1:0)



Rozh. nájazd Oshie. Brankári: Miller - Emery, strely na bránku: 28:31. Diváci: 18.647.

VANCOUVER - NY RANGERS 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)



Góly: 27. Kesler (D. Sedin) - 5. Carcillo (Dorsett, Boyle), 15. Pouliot (Brassard, Zuccarello-Aasen), 51. St. Louis (Nash). Brankári: Läck - Lundqvist, strely na bránku: 35:31. Diváci: 18.910.

PHOENIX - WINNIPEG 1:2 pp a sn (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 0:1)



Góly: 21. Michálek (Vermette, Bödker) - 11. Ladd (Little), rozh. nájazd Ladd. Brankári: Greiss - Pavelec, strely na bránku: 30:22. Diváci: 13.724.

SAN JOSE - EDMONTON 5:4 (2:1, 1:2, 2:1)



Góly: 4. Desjardins (Kennedy, Demers), 16. Boyle (Thornton), 23. Wingels (Stuart, Braun), 51. Burns (Thornton, Pavelski), 53. Marleau (Burns, Boyle) - 13. Hall (Nugent-Hopkins, Eberle), 34. Nugent-Hopkins (Belov, Hall), 34. Eberle (Klefbom, Nugent-Hopkins), 47. Nugent-Hopkins (Eberle, Hall). Brankári: Niemi - Scrivens, strely na bránku: 33:29. Diváci: 17.562.



Slováci v akcii:

Andrej Sekera (Carolina) 23:22 0 0 0 +3 1 0

Martin Marinčin (Edmonton) 22:26 0 0 0 -3 0 0

Jaroslav Halák (Washington) 29:50 3/23 87,00



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/