Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Dva góly Gáboríka LA nestačili, skóroval aj Hossa

Marián Gáborík strieľa gól do bránky St. Louis Blues. Foto: TASR/AP

Úradujúci víťazi Stanleyho pohára viedli po presných zásahoch 32-ročného Trenčana v polovici stretnutia 2:0, ale sľubný náskok neudržali a napokon prehrali.

New York 17. decembra (TASR) - Ani dva góly slovenského útočníka Mariána Gáboríka nestačili hokejistom Los Angeles Kings na víťazstvo v utorkovom zápase NHL v St. Louis. Úradujúci víťazi Stanleyho pohára viedli na horúcom ľade "bluesmanov" 2:0 po dvoch góloch Gáboríka, ale slovenský kanonier sa napokon musel skloniť pred umením Vladimira Tarasenka.

Dvadsaťtriročný ruský "snajper" zaznamenal svoj druhý hetrik v sezóne, Blues otočili výsledok a vyhrali 5:2. Trojgólový večer zavŕšil Tarasenko zásahom do prázdnej bránky a dostal sa na hranicu 20 gólov, čo je len o jeden menej ako dosiahol počas celej minulej sezóny. "Keď strelí gól, tak dostáva hlad. Jeho hra zrazu dostane iný rozmer," povedal zámorským médiám tréner Ken Hitchcock. Tarasenko sa vyrovnal slávnemu kanonierovi Brettovi Hullovi a stal sa prvým hráčom Blues od sezóny 1996/1997 s dvomi hetrikmi v jednej sezóne. "Som veľmi šťastný. Je to môj prvý hetrik tu v Scottrade a diváci boli skvelí. Vďaka patrí mojim spoluhráčom, ktorí mi ku gólom pomohli. Hrali sme proti víťazom Stanleyho pohára, čo nás ešte viac motivovalo a som rád, že to takto dopadlo," tradične skromne povedal Tarasenko, ktorý zaznamenal aj asistenciu a svoju bodovú sériu natiahol na šesť zápasov.

Prvý gól Mariána Gáboríka


Gáborík potvrdil, že "bluesmani" sú jeho obľúbeným súperom, keď v 35 zápasoch proti St. Louis nazbieral 38 bodov. Slovenský krídelník najskôr v 26. minúte dorazil puk v skrumáži do bránky Jaka Allena a o necelých päť minút neskôr v presilovke strelil svoj siedmy gól v sezóne. Tarasenko však odpovedal už o 89 sekúnd a začal veľký obrat domácich. Kings zavŕšili päťzápasový trip na klziskách súperov a prvýkrát v sezóne prehrali v riadnom čase, keď po dvoch tretinách viedli. St. Louis zvíťazili doma 11. krát z posledných 13 duelov.

Druhý gól Mariána Gáboríka


Marián Hossa pomohol svojim šiestym gólom v sezóne k víťazstvu Chicaga nad Minnesotou 5:3. Slovenský útočník po prihrávke kapitána Jonathana Toewsa spoza bránky prekonal strelou po ľade Niklasa Bäckströma a v 32. minúte zvýšil na 2:1 pre svoj tím. Blackhawks viedli neskôr už o dva góly, ale hostia vyrovnali a siahali po bodoch. O triumfe "jastrabov" však napokon rozhodol v 57. minúte Patrick Kane, keď si v presilovke zrazil jeho prihrávku korčuľou do vlastnej siete obranca Jonas Brodin. Skóre uzavrel do prázdnej bránky Ben Smith. Hossa sa okrem gólu zapísal do štatistík aj faulom na útočníka Nina Niederreitera, ktorého podrazil v sólovom nájazde a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie. Švajčiarsky útočník ho premenil a znížil na 2:3. Chicago hralo bez svojho najlepšieho obrancu Duncana Keitha, ktorý chýbal pre nešpecifikovanú chorobu.



Toronto zdolalo na domácom ľade Anaheim 6:2 a vyhralo šiesty zápas za sebou. Mužom zápasu bol produktívny útočník Phil Kessel, ktorý strelil dva góly a zaznamenal jednu asistenciu. Výborný duel odchytal brankár Jonathan Bernier, ktorý zlikvidoval 40 striel. Ducks prestrieľali domácich v pomere 42:27, ale nezabránili prvej prehre po siedmich dueloch. Toronto vyhralo v tejto sezóne všetkých 14 zápasov, v ktorých skórovalo ako prvé. Necelých osem minút strávil v drese Maple Leafs na ľade slovenský útočník Richard Pánik, ale nebodoval.



Duel medzi Floridou a Washingtonom sa zapísal do rekordných kníh NHL. Diváci v Sunrise totiž sledovali najdlhšie nájazdy v histórii súťaže, keď až v 20. sérii rozhodol o víťazstve Panthers Nick Bjugstad. Celkovo padlo v nájazdoch takisto rekordných 11 gólov, domáci hokejisti ich vyhrali 6:5. Šťastie skúšal aj slovenský útočník Floridy Tomáš Kopecký, ale v piatej sérii gól nedal. "V živote som nič podobné nezažil. Bolo fajn, že keď som aj dostal gól, tak chalani vždy odpovedali a udržali nádej. Je to veľké víťazstvo," povedal skúsený brankár Floridy Roberto Luongo, ktorý pred rozhodujúcim gólom chytil nájazd Alexandra Ovečkina. Predtým najdhlšie nájazdy sa uskutočnili 26. novembra 2005 a New York Rangers vtedy vyhrali v 15. sérii nad Washingtonom.



V zápase medzi Detroitom a Columbusom nepadol 65 minút gól a o víťazovi museli rozhodnúť samostatné nájazdy. V nich rozhodol Boone Jenner a Blue Jackets natiahli víťaznú sériu na sedem zápasov. "Pomaly sa dostávame späť do hry. Cesta do play off je však ešte dlhá a máme pred sebou ešte veľa práce," povedal brankár Blue Jackets Sergej Bobrovskij, ktorý zaznamenal 30 zásahov a tešil sa z prvého shutoutu v sezóne a 10. v kariére. Detroit prehral štvrtý zápas v rade. Nepomohlo mu ani druhé čisté konto v sezóne a 20. v kariére Jimmyho Howarda, ktorý v tejto sezóne nedostal od Columbusu gól 125 minút. Slovenskí útočníci Red Wings sa tentokrát nepresadili. Tomáš Tatar bol na ľade 18 minút a zaznamenal dve strely, Tomáš Jurčo odohral 11 a pol minúty a do štatistík s nezapísal.



Nashville zdolal doma Boston 3:2 po nájazdoch, v ktorých bol jediným úspešným strelcom Derek Roy. Predators opäť podržal brankár Pekka Rinne, ktorý zaznamenal 33 zásahov a tešil sa už z 20. víťazstva v sezóne. Dôvod na radosť mal aj David Poile, ktorý vyhral 1171. zápas v úlohe generálneho manažéra a dostal sa na druhé miesto historických tabuliek pred Harryho Sindena. Na čele tohto rebríčka je súčasný prezident a generálny manažér NY Rangers Glen Sather s 1279 víťazstvami. V drese Bruins bol viac ako 25 minút na ľade kapitán Zdeno Chára, ale do štatistík sa zapísal len tromi strelami.



Hrdinom Montrealu bol 20-ročný útočník Alex Galchenyuk, ktorý zaznamenal svoj prvý hetrik v kariére a pomohol k víťazstvu 4:1 nad Carolinou. "Mal som tu dnes celú rodinu, otca, mamu, sestru, tak som im dal darček," smial sa šikovný center, ktorý dal dva góly až v poslednej päťminútovke. Slovenský obranca Andrej Sekera z Caroliny bol na ľade viac ako 22 minút a napriek prehre zaznamenal plusový bod. Sekera stále čaká na svoj prvý gól v sezóne, v 28 dueloch má na konte 9 asistencií.



Buffalo prehralo prvýkrát po štyroch zápasoch, keď podľahlo Winnipegu na jeho ľade 1:5. Víťazný gól strelil český útočník Michael Frolík, pre ktorého to bol už tretí zásah v oslabení v tejto sezóne. Len 9 minút a 4 sekundy odohral za Sabres slovenský obranca Andrej Meszároš a zaznamenal dve mínusky.



Víťazstvo Tampy Bay 3:1 vo Philadelphii vychytal vo svojom debute v NHL Andrej Vasilevskij. Dvadsaťročný ruský brankár zaznamenal 23 úspešných zásahov. Vedenie "bleskov" ho povolal z farmy po tom, ako sa zranil Ben Bishop. "Je veľký, má skvelé reflexy a pôsobil pokojne. Bol výborný," pochválil výkon mladého Rusa kapitán Tampy Steven Stamkos. Hokejisti New York Rangers vyhrali v Calgary 5:2, dva góly dal Rick Nash a dostal sa na hranicu 20 presných zásahov.



O víťazstve Arizony nad Edmontonom rozhodol 0,3 sekundy pred koncom predĺženia švédsky obranca Oliver Ekman-Larsson a ukončil tak rekordnú deväťzápasovú sériu prehier Coyotes na domácom ľade. Oilers hrali prvýkrát bez odvolaného trénera Dallasa Eakinsa, tím dočasne viedol generálny manažér Craig MacTavish. Edmonton prehral piatykrát v rade a 16. z posledných 17 zápasov.



Sumáre NHL:
PHILADELPHIA - TAMPA BAY 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Góly:
20. Simmonds (Streit, Giroux) – 22. Stamkos (Drouin, Callahan), 27. Johnson (Callahan, Kučerov), 60. Filppula (Paquette, Johnson). Brankári: Mason - Vasilevskij, strely na bránku: 24:23, 19.576 divákov.

TORONTO - ANAHEIM 6:2 (1:0, 1:1, 4:1)
Góly:
16. Bozak (van Riemsdyk, Kessel), 22. Lupul (Holzer, Holland), 45. Booth, 46. Kadri (Winnik), 56. Kessel, 59. Kessel (van Riemsdyk, Bozak) – 34. Vatanen (Kesler, Getzlaf), 49. Kesler (Palmieri, Beleskey). Brankári: Bernier - Andersen (46. Bryzgaľov), strely na bránku: 27:42, 18.953 divákov.

MONTREAL - CAROLINA 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Góly:
10. Prust (Desharnais, Parenteau), 29. Galčenjuk (Pacioretty, Markov), 57. Galčenjuk (Pacioretty), 58. Galčenjuk (Pacioretty, Gallagher) – 47. Rask (Skinner, Lindholm). Brankári: Price - Ward, strely na bránku: 29:26, 21.286 divákov.

DETROIT - COLUMBUS 0:1 pp a sn (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1)
rozh. náj. Jenner. Brankári: Howard - Bobrovskij, strely na bránku: 30:29, 20.027 divákov.

FLORIDA - WASHINGTON 2:1 pp a sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
10. MacKenzie (Upshall), rozh. náj. Bjugstad – 35. Brouwer (Ovečkin, Bäckström). Brankári: Luongo - Holtby, strely na bránku: 29:24, 10.012 divákov.

ST. LOUIS - LOS ANGELES 5:2 (0:0, 1:2, 4:0)
Góly:
33. Tarasenko (Ott, Butler), 52. Schwartz (Shattenkirk, Tarasenko), 53. Tarasenko (Pietrangelo, Bowmeester), 54. Steen (Backes, Berglund), 59. Tarasenko (Schwartz) – 26. GÁBORÍK (Williams, Doughty), 31. GÁBORÍK (Kopitar, Carter). Brankári: Allen - Quick, strely na bránku: 23:23, 17.212 divákov.

NASHVILLE - BOSTON 3:2 pp a sn (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly:
40. Fisher (Weber, Forsberg), 42. Ribeiro (Neal, Ellis), rozh. náj. Roy – 25. Lucic (Kelly, Krug), 44. Smith (Marchand, Bergeron). Brankári: Rinne - Rask, strely na bránku: 40:35, 17.113 divákov.

WINNIPEG - BUFFALO 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)
Góly:
30. Scheifele (Clitsome, Kane), 32. Frolík (Slater), 35. Scheifele (Perreault, Frolík), 42. Kane (Wheeler, Scheifele), 53. Thorburn (Peluso, Stuart) – 20. Zadorov (Ristolainen, Hodgson). Brankári: Pavelec - Neuvirth, strely na bránku: 36:28, 15.016 divákov.

CHICAGO - MINNESOTA 5:3 (0:1, 3:0, 2:2)
Góly:
29. Seabrook (Versteeg, Kane), 33. HOSSA (Toews, Seabrook), 37. Toews (Smith), 57. Kane (Toews, Seabrook), 60. Smith (Kane, Krüger) – 13. Vanek (Granlund), 48. Niederreiter z tr. str., 51. Scandella (Folin, Koivu). Brankári: Raanta - Bäckström, strely na bránku: 39:29, 21.472 divákov.

CALGARY - NY RANGERS 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)
Góly:
32. Hudler (Giordano, Stajan), 59. Glencross (Monahan, Wideman) – 12. Nash, 20. Kreider, 24. Nash (Stepan, Girardi), 32. Stepan (St. Louis, Lundqvist), 57. Hagelin (Hayes, Stempniak). Brankári: Ramo (31. Hiller) - Lundqvist, strely na bránku: 31:23, 18.352 divákov.

ARIZONA – EDMONTON 2:1 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Góly:
31. McMillan (Vitale, Summers), 65. Ekman-Larsson (Gagner, Erat) – 15. Nugent-Hopkins (Hunt, Schultz). Brankári: Dubnyk - Scrivens, strely na bránku: 44:32, 12.085 divákov.

Slováci v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 16:38 2 0 2 -1 3 0
Marián Hossa (Chicago) 17:05 1 0 1 0 3 0
Zdeno Chára (Boston) 25:46 0 0 0 0 3 0
Tomáš Tatar (Detroit) 18:01 0 0 0 0 2 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 11:34 0 0 0 0 0 0
Richard Pánik (Toronto) 07:56 0 0 0 1 0 0
Andrej Sekera (Carolina) 22:16 0 0 0 1 1 0
Tomáš Kopecký (Florida) 13:56 0 0 0 1 2 0
Andrej Meszároš (Buffalo) 09:04 0 0 0 -2 1 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/