Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Hossa prvým gólom v play off poslal Blackhawks do konferenčného finále

Brankár Minnesoty Devan Dubnyk Foto: TASR/AP

Chicago si na súpera vo finále Západnej konferencie musí ešte počkať.

New York 8. mája (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marián Hossa víťazným gólom v oslabení do prázdnej bránky pomohol Chicagu k triumfu vo štvrtom semifinále play off Západnej konferencie zámorskej NHL na ľade Minnesoty 4:3 a k postupu do konferenčného finále. Blackhawks v sérii dominovali 4:0 na zápasy a ovládli ju v najkratšom možnom čase. Hossa strelil prvý gól v play off, keď sa presadil tri minúty pred koncom tretej tretiny.

Slovenský útočník trafil opustenú bránku strelou z vlastného obranného pásma a zvýšil na 4:1 pre Blackhawks. Domáci hokejisti ešte v zúfalej hre bez brankára strelili dva góly a znížili minútu a pol pred koncom na 3:4. V závere mali veľký tlak, ale brankár Corey Crawford už viac neinkasoval. Chicago postúpilo do finále Západnej konferencie piatykrát v uplynulých siedmich rokov. Naposledy sa niečo podobné podarilo hokejistom Colorada Avalanche, ktorí to v rokoch 1996 - 2002 dotiahli do konferenčného finále šesťkrát za sedem rokov. "Naši hráči chcú byť úspešní. Vždy chcú nájsť cestu k víťazstvu, sú to šampióni," povedal zámorským médiám tréner Chicaga Joel Quenneville. Blackhawks vyhrali sériu play off 4:0 prvýkrát od roku 2010, keď zmietli San Jose. Od angažovania elitných útočníkov Jonathana Toewsa a Patricka Kanea (od ročníku 2007/2008) Chicago v zápasoch play off, ktoré mohli ukončiť sériu majú skvelú bilanciu 14:4. "Toto je obdobie, keď hráme najlepší hokej. Tešíme sa z postupu do ďalšieho kola a ideme za svojim cieľom. Mám pocit, že už aj v Chicagu to začína žiť, je to zábavné mesto," povedal Kane, ktorý si vylepšil bilanciu o gól a asistenciu a v play off nazbieral už 13 bodov (7+6). Jedinou škvrnou na víťazstve "jastrabov" je zranenie českého obrancu Michala Rozsívala, ktorý si v druhej tretine podvrtol členok a z ľadu odišiel s veľkým ťažkosťami bez toho, aby na zranenú nohu stúpil. Do zápasu sa už nevrátil. "Je to veľká strata. Nevyzerá to s ním dobre," povedal Quenneville. Hossa v zápase odohral presne 18 minút, zaznamenal plusový bod a štyri strely. V desiatich dueloch play off nazbieral 8 bodov (1+7). Chicago si na súpera vo finále Západnej konferencie musí ešte počkať, v boji o postup do finále Stanleyho pohára narazí na úspešnejšieho z dvojice Anaheim - Calgary. Ducks v sérii vedú nad Flames 2:1.

Hossova strela


Hráči Tampy nevyužili prvú možnosť na postup do finále Východnej konferencie, keď prehrali doma s Montrealom 2:6. Canadiens znížili v sérii na 1:3 a zdolali Lightning prvýkrát v deviatich vzájomných zápasoch v tejto sezóne vrátane základnej časti. "Blesky" môžu spečatiť postup v sobotu, keď sa séria presúva do Montrealu. V histórii NHL sa z 0:3 na 4:3 podarilo otočiť sériu v play off len štyrom tímom. Naposledy to predviedli minulý rok hokejisti Los Angeles Kings, predtým sa to v roku 1942 podarilo Torontu, v roku 1975 NY Islanders a v roku 2010 Philadelphii. Montreal v zápase o všetko bol jednoznačne lepší a v polovici zápasu viedol už 5:0. Lídrom ofenzívy bol Max Pacioretty, ktorý strelil gól v oslabení a pridal dve asistencie.

"Dnes sme hrali presne tak ako treba v takýchto zápasoch. Stále však prehrávame v sérii 1:3 a je pred nami náročná úloha. Musíme podať rovnaký výkon aj doma, aby sme sa sem vrátili," povedal Pacioretty. V 26. minúte zvýšil na 3:0 pre Canadiens David Desharnais a vyhnal Bena Bishopa z bránky. Debut v play off tak absolvoval 20-ročný ruský brankár vyhnal Andrej Vasilevskij, ktorý ale pár minút po príchode inkasoval dva góly v priebehu 15 sekúnd z hokejok Jeffa Petryho a Brendana Gallaghera.

2. kolo play off NHL

Východná konferencia


štvrtý zápas semifinále:

TAMPA BAY - MONTREAL 2:6 (0:2, 1:3, 1:1)
Góly:
33. Kučerov (Palát, Stralman), 41. Palát (Johnson, Stamkos) - 3. Markov (Subban, Pacioretty), 9. Pacioretty (Gilbert), 26. Desharnais (Weise, Galchenyuk), 30. Petry (Galchenyuk, Subban), 30. Gallagher (Pacioretty, Plekanec), 45. Prust (Eller, Parenteau). Brankári: Bishop (26. Vasilevskij) - Price, strely na bránku: 24:40, 19.204 divákov.
/stav série: 3:1/



Západná konferencia

štvrtý zápas semifinále

MINNESOTA - CHICAGO 3:4 (0:1, 1:1, 2:2)
Góly:
27. Haula (Cooke, Dumba), 58. Pominville (Spurgeon, Koivu), 59. Niederreiter (Dumba, Suter) - 11. Seabrook (Bickell, Oduya), 24. Shaw (Toews, Kane), 54. Kane (Bickell, Hjälmarsson), 57. HOSSA (Toews). Brankári: Dubnyk - Crawford, strely na bránku: 37:25, 19.163 divákov.
/konečný stav série: 0:4, Chicago postúpilo do konferenčného finále/



Slovák v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 18:00 1 0 1 1 4 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/