Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Kouč Islanders podržal Haláka, Edmonton ukončil víťaznú sériu

Slovenský brankár New York Islanders Jaroslav Halák reaguje po tom, čo inkasoval gól z hokejky hráča Floridy Panthers Aleksandra Barkova (16) v druhej tretine zápasu NHL na ľade New Yorku 15. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Chicago vyšlo doma naprázdno proti Coloradu, pri prehre 0:3 bol domáci Marián Hossa so šiestimi pokusmi strelecky najaktívnejším hráčom zápasu.

New York 16. decembra (TASR) - Slovenský brankár Jaroslav Halák inkasoval v noci na stredu v zámorskej NHL štyri góly zo 16 striel a jeho New York Islanders prehrali doma s Floridou 1:5. Impozantná séria útočníka Chicaga Patricka Kanea s aspoň jedným bodom sa skončila na čísle 26, keďže Blackhawks podľahli Coloradu 0:3.

Florida hladko uspela na ľade Islanders aj bez ofenzívnych opôr Jaromíra Jágra (chrípka) a Nicka Bjugstada (zranenie), hoci domáci súpera jednoznačne prestrieľali. Halák mal ale iba 75-percentnú úspešnosť zásahov, kým jeho náprotivok Roberto Luongo sa vďaka 33 zákrokom stal prvou hviezdou zápasu. Triumf 5:1 pečatili hostia gólom do prázdnej bránky. "Ostrovania" predtým bodovali v desiatich dueloch za sebou, naposledy v riadnom čase prehrali 22. novembra. Florida prežila v prvej tretine ofenzívnu smršť domácich, ktorí ich prestrieľali v pomere 19:2 a v druhej časti trikrát udreli. Haláka prekonali Reilly Smith, Aleksander Barkov a Aaron Ekblad, medzitým znížil na 1:2 Brock Nelson. Hneď na začiatku tretej časti pochoval nádeje "ostrovanov" zásahom na 4:1 Vincent Trocheck.

"Chýbali nám dnes dôležití hráči, ale zvládli sme to. Prežili sme prvú tretinu a v druhej sme hrali veľmi dobre. Dali sme góly, čo nám dodalo sebavedomie," povedal pre nhl.com Luongo, ktorého v roku 1997 draftovali práve Islanders a v drese "ostrovanov" aj začal svoju úspešnú kariéru v NHL. Halákovi zápas nevyšiel, ale tréner Jack Capuano ho podržal a vysvetlil prečo ho po góle na 1:4 nevystriedal. "Do konca zápasu ešte bolo veľa času. Chcel ostať v bránke a bojovať. Som si istý, že dnes by možno jeden-dva góly vrátil späť, ale celý rok chytá dobre a občas sa pritrafí aj takýto zápas," povedal tréner Islanders pre newsday.com.

Chicago vyšlo doma naprázdno proti Coloradu, pri prehre 0:3 bol domáci Marián Hossa so šiestimi pokusmi strelecky najaktívnejším hráčom zápasu. Jeho spoluhráč Kane nevystrelil na bránku ani raz a prvýkrát po 26 dueloch sa nezapísal do kanadského bodovania. Jeho séria bola najdlhšou v podaní amerického rodáka i najdlhšou v histórii Blackhawks. Absolútny rekord drží legendárny Wayne Gretzky, ktorý bodoval 51 stretnutí v rade. "Bola to pekná séria. Dnes to nevyšlo a teraz sa môžem sústrediť viac na hokej. Je ťažké hrať, keď sa každý deň hovorí len o sérii. Teraz si to viac užijem," povedal Kane, ktorý v nedeľu prekonal kapitána Pittsburghu Sidneyho Crosbyho a spomedzi aktívnych hráčov je držiteľom najdlhšej bodovej série. Od sezóny 1992-93 zaznamenal najdlhšiu sériu Mats Sundin, ktorý ako hráč Quebec Nordiques bodoval v 30-tich dueloch za sebou.

V bránke Colorada zažiaril Semjon Varlamov, ktorý chytil všetkých 29 striel a zaznamenal prvý shutout v sezóne. Ruský gólman potvrdil, že sa mu proti Blackhawks extrémne darí. Od sezóny 2013-14 vyhral nad Chicagom všetkých osem zápasov s priemerom inkasovaného gólu 1,19 na zápas a s úspešnosťou zásahov 96,8 percenta. "Moje tajomstvo? Žiadne nemám. Všetko je to o mojich spoluhráčoch, ktorí hrajú predo mnou veľmi dobre vždy, keď sme tu v Chicagu. Mám rád túto budovu, chytá sa mi tu výborne," povedal Varlamov pre zámorské médiá.

Šesťzápasová víťazná šnúra Edmontonu sa skončila na ľade New Yorku Rangers (2:4). Slovenský obranca hostí Andrej Sekera mal v štatistikách dva mínusové body. Víťazný gól strelil v poslednej minúte druhej tretiny Rick Nash, keď v presilovke dostal svoj tím do vedenia 3:2. V závere poistil "jazdci" víťazstvo do prázdnej bránky Jesper Fast. Skórovať mohol už aj Dominic Moore, Sekera však v úlohe "falošného" brankára jeho strelu nohou zblokoval, no na dorážku Fasta už nestačil. Slovenský obranca dostal puk z vnútornej strany niekde do oblasti členka a z ľadu sa ťažko zdvíhal. Po zápase klub neinformoval o jeho zranení a išlo pravdepodobne len o bolestivé nastrelenie pukom. "Je jedno či vyhráte dva, tri, či šesť zápasov za sebou. Každá prehra vždy mrzí. Vždy sa potom treba zamyslieť čo spraviť lepšie, aby sme nabudúce vyhrali," povedal tréner Oilers Todd McLellan. Svoj prvý gól v kariére NHL strelil obranca Rangers Dylan McIlrath, debut v profilige absolvoval ďalší zadák "jazdcov" Brady Skjei.

Ďalší slovenský obranca Martin Marinčin sa nezmestil na zápasovú súpisku Toronta, ktoré doma prehralo s Tampou Bay 4:5 po predĺžení. Zápas rozhodol ruský útočník Vladislav Namestnikov, ktorý úspešne zakončil sólo cez celé klzisko. V bránke Maple Leafs nastúpil Jonathan Bernier, ktorý sa do NHL vrátil po dvojtýždňovej anabáze na farme v nižšej súžaži AHL. Z 27 striel inkasoval päť gólov a stále čaká na svoje prvé víťazstvo v sezóne (0-8-2). Útočník Toronta Tyler Bozak strelil 100. gól v kariére.

Štvrtým hetrikom v kariére a druhým v sezóne sa blysol útočník Caroliny Jeff Skinner, ale jeho tím napokon prehral s Philadelphiou 3:4 po predĺžení. Duel rozhodol 22-ročný obranca Shayne Gostisbehere, ktorý dal už šiesty gól v sezóne z toho tretí v predĺžení. Nováčikovi v NHL sa naposledy podobný kúsok podaril v sezóne 2007-08, keď dal tri góly v nadstavenom čase Andrew Cogliano. Zažiaril aj český útočník Jakub Voráček, ktorému pomohol presun z pravého krídla na ľavé a s bilanciou 1+2 sa stal druhou hviezdou zápasu.

Víťazstvo "diablov" z New Jersey 2:0 na ľade Buffala vychytal Corey Schneider, ktorý nepustil za chrbát ani jednu z 25 striel a zaznamenal druhý shotout v sezóne (19. v kariére). O góly Devils sa postarali Lee Stempniak a Jiří Tlustý. V drese Sabres debutoval útočník Cal O'Reilly a prvýkrát v NHL si tak zahral v jednom tíme s bratom Ryanom. Pre Cala to bol prvý zápas v profilige od februára 2012, keď hral za Pittsburgh. Za Sabres hrali naposledy v jednom zápase bratia v rokoch 1980-83 a boli to Bob Sauve a J.F. Sauve.

Hokejisti San Jose ukončili šesťzápasovú sériu prehier s Montrealom a na ľade Canadiens vyhrali 3:1. Brankár Martin Jones zaznamenal 26 zákrokov, Joe Pavelski strelil víťazný gól a pridal asistenciu. O víťazstve Calgary 2:1 v Nashville rozhodol v predĺžení svojim druhým gólom v zápase obranca Kris Russell. Duel nedohral pre zranenie hornej časti tela český útočník Flames Michael Frolík.

Minnesota zdolala Vancouver 6:2 a bodovala v ôsmich zápasoch za sebou. Bilanciou 1+3 sa blysli útočníci Mikko Koivu a Thomas Vanek. Koivu sa tešil zo 150. gólu v NHL, Zach Parise zaznamenal 300. asistenciu v kariére. Vo štvrtom zápase za sebou nastúpil pri zranení Devana Dubnyka v bránke "divochov" Darcy Kuemper a tešil sa z tretieho víťazstva. St. Louis Blues vyhrali vo Winnipegu 4:3, keď v 57. minúte rozhodol Paul Šťastný. Hviezdou duelu bol Vladimir Tarasenko, ktorý vyrovnal na 3:3 a okrem toho zaznamenal aj dve asistencie.

Dallas zdolal Columbus 5:1 a je tak v NHL stále jediným tímom, ktorý neprehral dvakrát za sebou. Dva góly strelil Tyler Seguin, brankár Kari Lehtonen zaznamenal 34 zásahov a pridal aj asistenciu.


NHL výsledky

BUFFALO SABRES - NEW JERSEY DEVILS 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Góly: 38. Stempniak (Cammalleri, Henrique), 45. Tlustý (Palmieri). Brankári: Ullmark - Schneider, strely na bránku: 25:21, 18.297 divákov.



NEW YORK ISLANDERS - FLORIDA PANTHERS 1:5 (0:0, 1:3, 0:2)

Góly: 33. Nelson (Židlický, Grabovskij) – 22. Smith (Olsen, Jokinen), 28. Barkov, 33. Ekblad (Pirri, Barkov), 42. Trocheck (Jokinen, Smith), 57. Huberdeau (Barkov). Brankári: HALÁK - Luongo, strely na bránku: 34:16, 13.656 divákov.



NEW YORK RANGERS - EDMONTON OILERS 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)
Góly: 6. Zuccarello (Yandle, Nash), 28. McIlrath (Yandle, Moore), 40. Nash (Zuccarello, Brassard), 60. Fast (Moore, Stalberg) – 26. Hall (Draisaitl, Purcell), 39. Eberle (Nugent-Hopkins). Brankári: Lundqvist - Nilsson, strely na bránku: 21:20, 18.006 divákov.



PHILADELPHIA FLYERS - CAROLINA HURRICANES 4:3 pp (0:1, 3:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 21. Voráček (Gudas, Couturier), 25. B. Schenn (Raffl, Gostisbehere), 37. Couturier (Voráček, Read), 62. Gostisbehere (Voráček) – 2. Skinner (Di Giuseppe, Slavin), 24. Skinner (J. Stall, Pesce), 50. Skinner (Di Giuseppe, Faulk). Brankári: Neuvirth - Läck, strely na bránku: 31:32, 18.205 divákov.



TORONTO MAPLE LEAFS - TAMPA BAY LIGHTNING 4:5 pp (2:1, 1:1, 1:2 - 0:1)

Góly: 11. Bozak (van Riemsdyk, Parenteau), 19. van Riemsdyk (Bozak, Parenteau), 32. Rielly (Komarov), 54. Winnik (Polák, Spaling) – 3. Kučerov (Namestnikov), 40. Stralman (Kučerov), 46. Blunden (Gourde, Šustr), 47. Marchessault (Killorn, Šustr), 63. Namestnikov. Brankári: Bernier - Vasilevskij, strely na bránku: 37:27, 18.989 divákov.



MONTREAL CANADIENS - SAN JOSE SHARKS 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Góly: 38. Weise (Subban, Beaulieu) – 18. Marleau (Ward, Braun), 21. Pavelski (Braun), 30. Zubrus (Pavelski, Thornton). Brankári: Tokarski (30. Condon) - Jones, strely na bránku: 27:18, 21.288 divákov.



NASHVILLE PREDATORS - CALGARY FLAMES 1:2 pp (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)

Góly: 6. Hodgson z tr. str. - 33. Brodie (Bennett, Russell), 62. Russell (Gaudreau, Hamilton). Brankári: Rinne - Rämö, strely na bránku: 22:21, 15.431 divákov.



MINNESOTA WILD - VANCOUVER CANUCKS 6:2 (2:0, 4:1, 0:1)

Góly: 6. Vanek (Parise, Pominville), 13. Zucker (Vanek, Koivu), 26. Parise (Koivu, Vanek), 29. Koivu (Vanek, Prosser), 33. Suter (Parise, Koivu), 37. Scandella (Dumba, Niederreiter) – 27. Hansen (H. Sedin), 47. D. Sedin (H. Sedin). Brankári: Kuemper - Miller (41. Markström), strely na bránku: 41:31, 18.804 divákov.



WINNIPEG JETS - ST. LOUIS BLUES 3:4 (1:0, 2:2, 0:2)

Góly: 5. Scheifele (Myers, Perreault), 26. Thorburn (Wheeler, Myers), 29. Stafford (Perreault, Scheifele) - 21. Brouwer (Backes, Bouwmeester), 39. Steen (Shattenkirk, Tarasenko), 41. Tarasenko (Shattenkirk, Steen), 57. Šťastný (Tarasenko, Steen). Brankári: Hellebuyck - Allen, strely na bránku: 36:26, 15.294 divákov.



CHICAGO BLACKHAWKS - COLORADO AVALANCHE 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)


Góly: 15. Duchene (Landeskog, MacKinnon), 22. Redmond (Comeau, Beauchemin), 59. Landeskog (MacKinnon, Barrie). Brankári: Crawford - Varlamov, strely na bránku: 29:27, 21.473 divákov.



DALLAS STARS - COLUMBUS BLUE JACKETS 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

Góly: 18. Oduya, 34. Goligoski (Hemský, Ničuškin), 37. Seguin (Klingberg, Lehtonen), 37. Seguin (Ja. Benn, Eakin), 42. Janmark – 25. Hartnell (Wennberg, Foligno). Brankári: Lehtonen - Korpisalo (41. McElhinney), strely na bránku: 34:35, 18.232 divákov.



Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 18:32 0 0 0 0 6 0

Andrej Sekera (Edmonton) 21:25 0 0 0 -2 0 2

Jaroslav Halák (NY Islanders) 58:09 4/16 75,0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/