Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia NHL

Makar dosiahol 20. kariérový gól v play off, stačilo mu 71 zápasov

Hokejista Colorada Avalanche Cale Makar nahráva puk počas 5. zápasu 2. kola zámorskej NHL Dallas Stars - Colorado Avalanche v Dallase v stredu 15. mája 2024. Foto: TASR/AP

Makar je zároveň prvý obranca v histórii organizácie Avalanche/Nordiques, ktorý strelil viacero víťazných gólov v zápasoch, keď jeho tím čelil vyradeniu.

New York 16. mája (TASR) - Hokejisti Colorada si v piatom semifinálovom zápase play off Západnej konferencie zámorskej NHL vynútili pokračovanie série s Dallasom. Avalanche potiahol za víťazstvom 5:3 a zdramatizovaním série na 2:3 obranca Cale Makar, ktorý zaznamenal dva góly. Dvadsaťpäťročný Kanaďan dosiahol svoj 20. presný zásah v play off v kariére. Na dosiahnutie méty potreboval iba 71 duelov a rýchlejšie sa to podarilo iba šestici zadákov.

Dvadsať presných zásahov zaznamenali vo vyraďovacej fáze skôr iba Paul Coffey (48 zápasov), Brian Leetch (49), Bobby Orr (50), Denis Potvin (52), Al MacInnis (70) a Paul Reinhart (70). Makar je zároveň prvý obranca v histórii organizácie Avalanche/Nordiques, ktorý strelil viacero víťazných gólov v zápasoch, keď jeho tím čelil vyradeniu. Rozhodol aj šiesty zápas druhého kola play off 2020. "Cale predviedol mimoriadny výkon. Tvoril šance nielen pre spoluhráčov, ale aj pre seba. Dokázal zdolať súperov v súbojoch jeden na jedného," uviedol na adresu Makara tréner Colorada Jared Bednar.

Makarov spoluhráč Mikko Rantanen dosiahol svoj 100. bod v play off v kariére, čo dokázali pred ním iba dvaja Fíni. Päťnásobný držiteľ Stanleyho pohára Essa Tikkanen nazbieral počas kariéry 123 bodov vo vyraďovačke. Suverén v tejto štatistike je Jari Kurri, takisto päťnásobný víťaz Stanley Cupu a člen Siene slávy v Toronte (233).

Svoj 74. kariérový gól v play off strelil Joe Pavelski. Tridsaťdeväťročný útočník Dallasu zaznamenal počas kariéry najviac presných zásahov vo vyraďovačke spomedzi aktívnych hráčov profiligy. Kanadský center však naďalej čaká na zisk Stanleyho pohára a viac gólov pred jeho ziskom zaznamenal v histórii iba Brett Hull (77). Pavelski prekonal zápis Dina Ciccarelliho (73). Pavelského spoluhráč Miro Heiskanen strelil svoj 15. play off gól, čím sa vyrovnal Sergejovi Zubovovi a Craigovi Hartsburgovi v počte gólov obrancu v histórii organizácií Stars/Minnesota North Stars.