Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia NHL

VIDEO: Montreal žije, v noci zdolal Tampu a v sérii znížil na 2:3

Radosť hráčov Montrealu z výhry nad Tampou v piatom zápase druhého kola play off NHL v sobotu 9. mája 2015 v Montreale. Foto: TASR/AP

"Blesky" však stále môžu spečatiť postup v utorok na domácom ľade v zápase číslo šesť.

New York 10. mája (TASR) - Hokejisti Montrealu Canadiens zvíťazili v piatom semifinále play off Východnej konferencie zámorskej NHL doma nad Tampou Bay Lightning 2:1, floridský tím zdolali v druhom zápase za sebou a znížili stav série na 2:3.

Tampa nevyužila druhý pokus na postup do konferenčného finále, keď v sérii viedla už 3:0. O víťazstve Canadiens rozhodol v závere tretej tretiny Pierre-Alexandre Parenteau. "Blesky" však stále môžu spečatiť postup v utorok na domácom ľade v zápase číslo šesť. Montreal má bohatú históriu, ale až teraz sa mu prvýkrát stalo, že vyhral zápas číslo päť v sérii, v ktorej prehrával už 0:3. Domáci nadviazali na triumf v Tampe 6:2 v zápase číslo štyri.

V Centre Bell ako prvý trafil do čierneho Devante Smith-Pelly, ktorý v 10. minúte tvrdou bombou prepálil brankára Bena Bishopa. Puk sa odrazil von z brány, hra ešte chvíľu pokračovala, no potom ju rozhodcovia prerušili a potvrdili vedenie domácich. Tampa mala potom snahu vyrovnať, hoci v druhej tretine na Bishopovej bránke znela viackrát zvonkohra, keď konštrukciu trafili P. K. Subban, P. A. Parenteaua aj Jeff Petry. Jej tlak ale gradoval a v 50. minúte z dorážky vyrovnal Steven Stamkos. O triumfe domácich rozhodol Parenteau, ktorého tvrdá strela síce opäť zazvonila o hornú tyč, ale napokon sa odrazila do siete.

"Už mi bolo zle z neustáleho počúvania ťuk, ťuk, ťuk. Ale z môjho pohľadu sme hrali dobre presilovky, hoci sme v nich nedali gól. Takto musíme pokračovať. Urobíme všetko čo bude v našich silách, aby sme vybojovali zápas číslo sedem v Montreale," citoval oficiálny portál profiligy trénera Habs Michela Therriena. "Konečne sme potom trafili žrď a puk sa odrazil do brány. Veľakrát sme pálili do tyčiek, už sme z toho boli frustrovaní, lebo sme cítili, že si vieme vypracovať pozície, ale takto sme ich ničili," dodal brankár Carey Price, ktorý zlikvidoval 24 striel. "Chcel som rýchlo vystreliť a to sa mi aj podarilo. Myslím, že tú strelu brankár ani nevidel," vyjadril sa autor víťazného gólu.

Tréner Tampy Jon Cooper nemal príliš náladu rozoberať úspešný návrat Canadiens do série a stupňujúci sa tlak na jeho tím, ale ocenil pekné góly. "Myslím si, že brankári pri všetkých troch góloch nemali šancu ich zlikvidovať. Ukazuje to, že sú obaja výborní, keď sa dajú prekonať len takýmto spôsobom."

V histórii NHL sa z 0:3 na 4:3 podarilo otočiť sériu v play off len štyrom tímom. Naposledy to predviedli minulý rok hokejisti Los Angeles Kings, predtým sa to v roku 1942 podarilo Torontu, v roku 1975 NY Islanders a v roku 2010 Philadelphii.

"Blesky" však stále môžu spečatiť postup v utorok na domácom ľade v zápase číslo šesť.

2. kolo play off NHL

Východná konferencia

piaty zápas semifinále:

Montreal - Tampa Bay 2:1



Góly: 10. Smith-Pelly (Mitchell, Petry), 56. Parenteau (Subban) - 50. Stamkos (Strälman, Killorn)
Brankári: Price - Bishop, strely na bránku: 29:25
21.287 divákov

/stav série: 2:3/

Zdroj: nhl.com