Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Na úvod NHL prehra Toronta s Montrealom, Chárov Boston zvíťazil

Hokejista Philadelphie Flyers Sean Couturier (druhý sprava) sa teší po strelení gólu za chrbát brankára Bostonu Bruins Tuukku Raska z Fínska v zápase zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins - Philadelphia Flyers v Bostone 8. októbra 2014. Prizerajú sa kapitán Bostonu Slovák Zdeno Chára (druhý zľava) a jeho spoluhráč Švéd Carl Söderberg (vpravo). Foto: TASR/AP
Kapitán Bostonu Bruins Slovák Zdeno Chára prichádza na ľad pred začiatkom zápasu zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins - Philadelphia Flyers v Bostone 8. októbra 2014. Boston zvíťazil 2:1. Foto: TASR/AP

Prvý gól sezóny strelil v 5. minúte duelu krídelník Canadiens Max Pacioretty.

New York 9. októbra (TASR) - Úvodná noc 98. ročníka zámorskej hokejovej NHL bola bez slovenských bodov.

Prvý zápas sezóny nevyšiel obhajcovi Stanleyho pohára, Los Angeles v zostave s Mariánom Gáboríkom prehral na domácom ľade so San Jose hladko 0:4. V ďalšom súboji Boston vedený slovenským kapitánom Zdenom Chárom vydrel víťazstvo 2:1 nad Philadelphiou.

Bruins začali svižne, na úvodný zásah domáceho Reillyho Smitha v 11. minúte odpovedal za hostí v tretej časti Sean Couturier. Dva body "medveďom" nakoniec zaistil 111 sekúnd pred koncom útočník Chris Kelly. Tridsaťtriročný center tak slávil triumfálny návrat do zostavy Bostonu po tom, čo pre vyskočenú platničku vynechal v minulom ročníku celú vyraďovačku. "Po tom hernom výpadku som si uvedomil, ako veľmi mi chýba hokej. Chcel som vykorčuľovať na ľad, užívať si celý večer a hrať moju hru. Nie je lepší pocit, ako keď to takto krásne vyjde," uviedol pre zámorské médiá hrdina večera Kelly. Bruins potvrdili, že sa im proti Flyers darí, v posledných 16 vzájomných dueloch vyhrali 13. Zdeno Chára bol na ľade pri inkasovanom góle a zapísal si tak do štatistík mínusku. Počas 21:17 odohratých minút vyslal slovenský obranca na bránku súpera tri strely a rozdal dva bodyčeky.

Galéria: Začal sa 98. ročník zámorskej NHL






Žraloci si pochutili na obhajcovi

Začiatok duelu Los Angeles so San Jose mal slávnostný nádych, keď domáci klub vyvesil v Staples Center majstrovskú vlajku. Ceremoniál bol napokon jedinou vecou, ktorá "kráľom" v túto noc vyšla podľa predstáv. Sharks im oslavy dokonale pokazili, súpera sfúkli 4:0 a revanšovali sa mu tak za minulosezónne vyradenie v 1. kole play off. Hostí nasmeroval k výhre už v 6. minúte gólom z veľkého uhla Tommy Wingels. Kings nezvládli najmä druhú tretinu, v ktorej inkasovali trikrát - sieť najprv rozvlnil šikovným tečom Patrick Marleau, potom po rýchlom úniku skóroval opäť Wingels a skóre uzavrel Matt Nieto, ktorý využil veľkú chybu Jonathana Quicka za bránkou. Po druhej tretine nahradil brankársku jednotku LA medzi žrďami Martin Jones, ktorý už neinkasoval. Kings tak opäť prehrali pri vyvesovaní majstrovského "banneru", po zisku ich prvého titulu nestačili v januári 2013 v otváracom súboji sezóny na Chicago (2:5).

"Vyzeralo to, akoby sme vôbec neboli pripravení na zápas," povzdychol si obranca Alec Martinez, ktorý v minulej sezóne svojím gólom v predĺžení piateho zápasu finále play off rozhodol o zisku titulu pre Kings. Veľkou oporou San Jose bol brankár Antti Niemi, ktorý zneškodnil všetkých 34 striel domácich a sezónu tak odštartoval shutoutom, už svojím 28. v profiligovej kariére. Fín tak mohol hovoriť o sladkej odplate za vyradenie v 1. kole play off, keď Sharks neudržali s LA vedenie 3:0 na zápasy a vypadli po prehre 3:4 v sérii. "Po tom spôsobe, akým sme s nimi prehrali, sme dlho čakali na tento duel. Boli sme hladní po víťazstve, sústredili sme sa na každý maličký detail, aby sme boli tentoraz úspešní," tešil sa Niemi. "Celé leto sme mysleli na tento zápas. Neexistuje lepší spôsob, ako začať sezónu. Je to pre nás veľké víťazstvo," nechal sa počuť dvojgólový Wingels. Slovenský krídelník v drese LA Marián Gáborík odohral v stretnutí 16 a pol minúty a prezentoval sa dvoma neúspešnými streleckými pokusmi. Za stavu 0:2 mal veľkú šancu na odkliatie Niemiho čara, keď unikol popri ľavom mantineli, tiesnený obrancom Mircom Muellerom strieľal zápästím z priestoru kruhu na vhadzovanie, no brankár "žralokov" jeho pokus vyrazil.

Kanadské derby v prospech Montrealu

V úvodnom zápase ročníka zvíťazili hráči Montrealu na ľade kanadského rivala Toronta 4:3. Hostia otočili stretnutie, v ktorom prehrávali po prvej tretine 1:2, dvoma gólmi sa pod ich triumf podpísal center Tomáš Plekanec. Prvý gól sezóny strelil v 5. minúte duelu krídelník Canadiens Max Pacioretty. Víťazný zásah vsietil Plekanec 43 sekúnd pred koncom tretej tretiny, teda v čase, keď už tímy pomaly mysleli na predĺženie. Skúsený český útočník mal pri strele kusisko šťastia, keď sa puk do siete odrazil od korčule domáceho obrancu Stuarta Percyho. "Vyhrali sme vďaka šťastnému odrazu, no aj súper mal pri vyrovnávajúcom góle trochu šťastia, takže sme si vlastne kvit," povedal tréner Canadiens Michel Therrien. "Začali sme pomaly, nerobili sme správne veci, s prvou časťou duelu nikto nebol spokojný. V druhej polovici sme sa ale zlepšili, začali sa viac koncentrovať a dostali do zápasu. Góly, ktoré sme dali, padli vďaka našej zlepšenej hre v ofenzíve," vyslovil sa Plekanec. V prvom zápase v drese "Habs" zaznamenala letná posila PA Parenteau dve asistencie, bodovali aj obaja debutanti v tíme Maple Leafs Percy a Brandon Kozun (zhodne 0+1).

V ďalšej konfrontácii tradičných kanadských klubov Calgary nestačilo doma na Vancouver, ktorému podľahlo 2:4. Premiérový gól v drese nového zamestnávateľa strelil Radim Vrbata. Český krídelník, ktorý sa upísal Canucks v lete, profitoval z prihrávok dvojičiek Sedinovcov a naznačil, že by ich spolupráca v sezóne mohla byť úspešná. Podobne sa v dobrom svetle uviedol aj brankár Ryan Miller, ďalšia predsezónna akvizícia "kosatiek". Američan mal 23 úspešných zákrokov. "Pred týmito zápasmi cítite trochu nervozitu. Začínate niečo nové a chcete vykročiť správnou nohou," vyznal sa Miller. Úspešný súťažný debut na striedačke Vancouveru slávil tréner Willie Desjardins.

Výsledky zápasov úvodného dňa základnej časti NHL:

Toronto - Montreal 3:4 (2:1, 0:1, 1:2)


Góly: 9. Kadri (Kozun, Lupul), 20. Bozak (Percy, Phaneuf), 58. Rielly (Komarov) - 5. Pacioretty (Parenteau, Jemelin), 25. Plekanec (Jemelin), 49. Subban (Desharnais, Parenteau), 60. Plekanec (Galchenyuk). Brankári: Bernier - Price, strely na bránku: 27:32, 19.745 divákov.


Boston - Philadelphia 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)


Góly: 11. Smith (Söderberg, Bergeron), 59. Kelly (McQuaid, Söderberg) - 45. Couturier (Voráček, Read). Brankári: Rask - Mason, strely na bránku: 33:20, 17.565 divákov.


Calgary - Vancouver2:4 (0:1, 2:2, 0:1)


Góly: 25. Byron (Colborne), 34. Hudler (Monahan, Giordano) - 12. Burrows (Hamhuis, Tanev), 26. Kassian (Vey, Richardson), 32. Vrbata (H. Sedin, D. Sedin), 59. H. Sedin (Tanev, Richardson). Brankári: Hiller - Miller, strely na bránku: 25:33, 19.289 divákov.


Los Angeles - San Jose 0:4 (0:1, 0:3, 0:0)


Góly: 6. Wingels (McGinn, Demers), 24. Marleau (Burns, Vlasic), 36. Wingels (Burns), 37. Nieto (Marleau). Brankári: Quick (41. Jones) - Niemi, strely na bránku: 34:30, 18.514 divákov.


Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 21:17 0 0 0 -1 3 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 16:30 0 0 0 0 2 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/