Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

NHL: Chárov Boston podľahol Tampe, Tatar nebodoval pri prehre Vegas

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kapitán medveďov Zdeno Chára odohral 22:22 minúty a na súperovho brankára vyslal jednu strelu.

New York 3. mája (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning zvíťazili v treťom zápase semifinále play off Východnej konferencie zámorskej NHL na ľade Bostonu Bruins 4:1 a v sérii vedú 2:1. Kapitán "medveďov" Zdeno Chára odohral 22:22 minúty, na súperovho brankára vyslal jednu strelu a predviedol štyri bodyčeky.

Hrdinom stretnutia bol český útočník Ondřej Palát, ktorý strelil dva góly "bleskov". Dvadsaťsedemročný krídelník skóroval v 2. a 4. minúte a nasmeroval tak hostí k dôležitej výhre. "Je vždy pekné, keď si vybudujete dvojgólový náskok. Som veľmi šťastný, že mi to padá. Myslím si, že celý tím predviedol solídny výkon," uviedol pre zámorské médiá Palát, ktorý sa v tohtoročnej vyraďovačke strelecky presadil už štyrikrát. Víťazný gól strelil aj v zápase číslo dva. Má tak teraz šancu vyrovnať sa klubovým legendám Martinovi St. Louisovi (2003) a Bradovi Richardsovi (2004), ktorí ako jediní hráči Tampy vsietili víťazné góly v troch dueloch v rade. "Bolts" sa mohli spoľahnúť aj na svojho brankára Andreja Vasilevského, ktorý si pripísal 28 úspešných zákrokov. Slovák Peter Budaj ako brankárska trojka Tampy sledoval zápas opäť iba z tribúny.

Za Bruins dokázal v 15. minúte znížiť Patrice Bergeron, ktorý bodoval vo štvrtom stretnutí po sebe. Na viac sa však už domáci nezmohli. "Urobili sme v úvode zopár chýb, ktoré súper potrestal, a už sme sa nedokázali z toho vyhrabať. Mali sme niekoľko závarov pred ich bránkou, ich brankár však v kľúčových momentoch predviedol niekoľko veľkých zákrokov," vyslovil sa útočník Bostonu Brad Marchand. Na 3:1 pre hostí zvýšil ešte v prvom dejstve nováčik Anthony Cirelli, pre ktorého to bol premiérový gól v kariére v play off, poistku do prázdnej bránky pridal v samom závere kapitán Steven Stamkos. Asistenciu pri treťom góle hostí si pripísal Yanni Gourde, ktorý sa po narodení dcéry stihol k floridskému mužstvu pripojiť až okolo obeda pred stretnutím. "Boston nám ukradol jeden domáci zápas, my sme museli jeden zápas získať u nich. Podarilo sa nám to, takže sme im to vrátili," poznamenal Jon Cooper, tréner Lightning. Štvrtý duel série je na programe v noci na sobotu (1.00 SELČ) opäť v bostonskej TD Garden.

Hráči San Jose vyrovnali stav semifinálovej série Západnej konferencie s Vegas na 2:2. V noci na štvrtok zvíťazili Sharks nad Golden Knights na domácom ľade 4:0. "Žraloci" položili základ jednoznačného triumfu už v prvej tretine, vďaka gólom krídelníka zo štvrtej lajny Marcusa Sörensena a Fína Joonasa Donskoia v rozpätí 4:17 min. viedli 2:0. V 26. minúte poistil náskok Tomáš Hertl, pre ktorého to bol už piaty presný zásah v tohtoročnej vyraďovačke - najviac v celom tíme. Shutoutom sa blysol kanadský brankár Martin Jones, ktorý zneškodnil všetkých 34 striel súpera. Vychytal už piate čisté konto v kariére v play off, tento rok druhé. "Bol to pre každého hráča dobrý zápas. Podali sme pravdepodobne najkomplexnejší výkon v tejto sérii," pochvaľoval si Jones, na ktorého slová nadviazal spoluhráč Logan Couture. "My útočníci sme oproti predošlým stretnutiam odviedli lepšiu prácu v strednom pásme, kde sme nedovolili protivníkovi rozvinúť jeho hru. Dali sme tak našim obrancom šancu pokryť si priestor, aby súper neprenikal tak ľahko cez neutrálnu zónu," poznamenal 29-ročný center, ktorý asistoval pri treťom a štvrtom góle domácich.

Knights nevyužili ani jednu z piatich presiloviek a utrpeli prehru, iba druhú v tohtoročných bojoch o Stanleyho pohár. Slovenský útočník Tomáš Tatar odohral za "zlatých rytierov" 10:32 minúty, počas ktorých rozdal štyri bodyčeky. Séria sa presúva do "mesta hriechu", piaty zápas je na programe v noci na sobotu o 4.00 SELČ.

2. kolo play off NHL

semifinále Východnej konferencie - 3. zápas:

BOSTON BRUINS - TAMPA BAY LIGHTNING 1:4 (1:3, 0:0, 0:1)
Góly:
15. Bergeron (Pastrňák, Rick Nash) – 2. Palát (Johnson, Stralman), 4. Palát (Hedman, Girardi), 17. Cirelli (Gourde, McDonagh), 60. Stamkos (Miller, Hedman). Brankári: Rask - Vasilevskij, strely na bránku: 29:37, 17.565 divákov.
/stav série: 1:2/

semifinále Západnej konferencie - 4. zápas:

SAN JOSE SHARKS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Góly:
16. Sörensen (Fehr, Dillon), 20. Donskoi (Dillon), 26. Hertl (Bödker, Couture), 52. Pavelski (Couture, Burns). Brankári: Jones - Fleury, strely na bránku: 34:34, 17.562 divákov.
/stav série: 2:2/

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 22:22 0 0 0 0 1 0
Tomáš Tatar (Vegas) 10:32 0 0 0 0 0 0
__________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/