Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Je to príjemný pocit, povedal Chára po dosiahnutí 500-tého bodu v NHL

Kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára Foto: TASR/AP

Zdeno Chára povedie Slovensko na blížiacej sa olympiáde v Soči nielen na ľade, ale aj 7. februára na otváracom ceremoniáli ako vlajkonosič.

New York 28. januára (TASR) - Slovenský hokejista Zdeno Chára dosiahol v noci na utorok jubilejný 500. bod v základnej časti NHL. Do štatistík si ho pripísal vo svojom 1105. vystúpení na zámorských klziskách po góle v dueli jeho Bostonu na ľade NY Islanders (6:3).

Kapitán "medveďov" strávil na ľade takmer 23 minút, po zápase ho dosiahnutie päťstobodovej méty gólom zo 49. minúty tešilo. "Snažil som sa robiť si svoju prácu a pomôcť tímu vyhrať. Body sú pre mňa vždy druhoradé, je však plusom, keď prispejem do štatistík. Je to príjemný pocit dosiahnuť takýto míľnik," uviedol pre bostonherald.com Chára, ktorý sa stal jedenástym Slovákom s minimálne 500 bodmi v NHL.

Víťaz Stanleyho pohára zo sezóny 2010/2011 nastúpil na svoj 1105. duel v NHL proti "ostrovanom", do zostavy ktorých sa po viac ako troch mesiacoch vrátil aj jeho defenzívny krajan Ľubomír Višňovský. "Vedeli sme, že čelíme dobrému tímu, ktorý bojuje o playoff. Prvé dve tretiny to bola veľmi vyrovnaná partia, v závere sme mali viac šťastia my," dodal Chára, ktorý v tretej tretine uzavrel listinu strelcov. Jeho päťstobodovú bilanciu v profilige tvorí aktuálne 156 gólov a 344 asistencií.

Tridsaťšesťročný skúsený bek odštartoval svoju zámorskú kariéru v roku 1997 práve v drese NY Islanders. Po štyroch sezónach odišiel do Ottawy a od sezóny 2006/2007 pôsobí v Bostone, v ktorého drese sa stal nielen kapitánom, ale aj lídrom kabíny. Pred tromi rokmi zodvihol nad hlavu Stanleyho pohár a zaradil sa k najlepším obrancom sveta. Päťkrát sa zúčastnil v Zápase hviezd NHL, v ročníku 2008/2009 získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu profiligy. Doma na Slovensku sa stal trojnásobným víťazom ankety Zlatý puk.

Krajinu reprezentoval na siedmich svetových šampionátoch, z ktorých si do zbierky úspechov pripísal dva strieborné kovy, v roku 2000 z Petrohradu a o dvanásť rokov neskôr z Helsínk. Národné farby hájil aj na dvoch olympijských turnajoch, pričom k zisku cenného kovu mal najbližšie pred štyrmi rokmi vo Vancouveri, kde s reprezentačným výberom trénera Jána Filca obsadil štrtú priečku. Slovensko povedie aj na blížiacej sa olympiáde v Soči nielen na ľade, ale aj 7. februára na otváracom ceremoniáli ako vlajkonosič.