Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Chicago utrpelo prvú domácu prehru, Anaheim nakoplo vylúčenie Hossu

Marián Hossa útočí medzi trojicou súperov z Anaheimu. Foto: TASR/AP

Ducks sa ujali v sérii vedenia 2:1 na zápasy.

Chicago 22. mája (TASR) - Hokejisti Anaheimu triumfovali v noci na piatok v treťom zápase finále Západnej konferencie NHL na ľade Chicaga 2:1 a rovnakým pomerom vedú aj sériu hranú na štyri víťazstvá. Blackhawks utrpeli prvú domácu prehru v tohtoročnej play off. V drese Chicaga odohral Marián Hossa 19 minút a 38 sekúnd, na súperovu bránku vyslal tri strely a odsedel si dve trestné minúty. Práve pri jeho vylúčení za držanie Getzlafa otvorili hostia skóre.

Zostrih tretieho zápasu série


Víťazný gól Ducks strelil 55 sekúnd pred koncom druhej tretiny Simon Despres, pre ktorého to bol premiérový gól v play off v kariére. Dvadsaťtriročný obranca, ktorý prišiel do Anaheimu v marci krátko pred uzávierkou prestupov z Pittsburghu výmenou za Bena Lovejoya, prekonal Coreyho Crawforda pohotovou strelou od pravého mantinelu. "Nie som strelec. Len som sa pokúsil okamžite poslať puk na bránku a padlo to dnu. Zatiaľ to ide dobre, ale ešte sme neskončili. Chceme náskok v sérii ešte zvýšiť. Som rád, že som dal gól, ale je to tímová hra a dnes sme hrali dobre ako tím," povedal Despres pre zámorské médiá.

Pri oboch góloch hostí asistoval Ryan Getzlaf, ktorý je so 14 asistenciami v 12 zápasoch jasne najlepším nahrávačom v play off. Kapitán Ducks už teraz vyrovnal svoje maximum v play off v počte asistencií z roku 2009, čo je aj klubový rekord. "Mojou úlohou je rozdeľovať puky a pripravovať strelecké pozície. Mám vo formácii výborných hokejistov, ktorí dávajú góly," povedal Getzlaf. Najväčšou hviezdou stretnutia bol však brankár "káčerov" Frederik Andersen, ktorý zlikvidoval 27 striel domácich. Ducks ubránili všetkých päť presiloviek "jastrabov". "Oslabenia sme hrali perfektne. V poslednom zápase sme s tým neboli spokojní, pretože sme dostali dva góly v presilovkách," vrátil sa Andersen k druhého zápasu série, ktorý sa skončil až v závere tretieho predĺženia.

Dánskeho brankára prekonal len Patrick Kane, ktorý v závere druhej tretiny využil zmätok v obrannom pásme Ducks a perfektným bekhendom vyrovnal na 1:1. Kane dal svoj ôsmy gól v prebiehajúcej vyraďovačke a 45. v kariére, čím sa vyrovnal bývalému útočníkovi Blackhawks Stevovi Larmerovi a v klubových tabuľkách im patrí 4. miesto. "Je to frustrujúce, pretože sme mali šance a mohli sme vyhrať. Treba však priznať, že Anaheim má výborný tím a očakávali sme náročnú sériu. Musíme sa dať dokopy a štvrtý zápas vyhrať," povedal Kane.

Tréner Chicaga Joel Quennevilla spravil dve zmeny v útočných formáciách, keď dostali šancu Kris Versteeg a Joakim Nordström namiesto Antoina Vermetta a Teuva Teräväinena. "Po poslednom náročnom zápase sme chceli dať šancu čerstvým hráčom," vysvetlil tréner Blackhawks. Štvrtý zápas série je na programe v sobotu opäť v Chicagu.

CHICAGO - ANAHEIM 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly: 20. Kane (Richards, Hjalmarsson) – 13. Maroon (Lindholm, Getzlaf), 40. Despres (Getzlaf, Fowler). Brankári: Crawford - Andersen, strely na bránku: 28:27, 22.160 divákov.
/stav série: 1:2/