Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

M. Hossa je 80. hráčom v zámorí na méte 1000 bodov: Je to pre mňa česť

Marián Hossa v objatí svojich spoluhráčov po strelení gólu v zápase Chicago - Ottawa Foto: TASR/AP

Bilancia slovenského hokejistu v dlhodobej súťaži zámorskej profiligy najnovšie predstavuje okrúhlych tisíc bodov za 466 gólov a 534 asistencií.

New York 31. októbra (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa dosiahol v zámorskej NHL métu 1000 bodov v základnej časti. Tridsaťpäťročný krídelník Chicaga prispel v noci na piatok k triumfu svojho tímu nad Ottawou (5:4 pp a sn) gólom a asistenciou, jeho celková bilancia v dlhodobej súťaži zámorskej profiligy tak najnovšie predstavuje okrúhlych tisíc bodov za 466 gólov a 534 asistencií.

V Ottawe rozhodol v nájazdoch o víťazstve Chicaga 5:4 Patrick Sharp, ale najviac sa po zápase skloňovalo meno Marián Hossa. Slovenský útočník mal na ľade svojho bývalého klubu bilanciu 1+1 a dostal sa ako 80. hráč a tretí Slovák v histórii na magickú hranicu 1000 bodov v NHL. Významný míľnik dosiahol na mieste, kde svoju skvelú kariéru v NHL naštartoval. Senators ho draftovali v roku 1997 v 1. kole z 12. miesta a v drese tímu z kanadskej metropoly odohral sedem sezón. "Je skvelé, že sa mi to podarilo v Ottawe, nemohlo to dopadnúť lepšie.

Zažil som tu sedem krásnych sezón, v klube boli vynikajúci ľudia a cítil som sa tu vždy perfektne. Na časy v Senators spomínam len v tom najlepšom. Je pre mňa obrovská česť, že som sa ako 80. hráč dostal na túto métu,"
povedal Hossa pre zámorské médiá. Hossa v 54. minúte prekonal z otočky Craiga Andersona a dostal svoj tím do vedenia 4:3. Do predĺženia poslal duel v 58. minúte Mika Zibanejad. Hossa bol na ľade viac ako 20 minút, zaznamenal aj dva plusové body a na bránku vyslal päť striel.

Marián Hossa
Foto: TASR/AP


"Je skvelé, že sa mi to podarilo v Ottawe, nemohlo to dopadnúť lepšie. Zažil som tu sedem krásnych sezón, v klube boli vynikajúci ľudia a cítil som sa tu vždy perfektne. Na časy v Senators spomínam len v tom najlepšom. Je pre mňa obrovská česť, že som sa ako 80. hráč dostal na túto métu," povedal Hossa pre zámorské médiá.

O krok bližšie k tisícke sa 35-ročný útočník posunul už v prvej tretine, keď asistoval pri góle Jonathana Toewsa. Definitívne sa na magickú hranicu dostal presne 6 minút a 10 sekúnd pred koncom tretej tretiny, keď z otočky prekonal Craiga Andersona. Hoci svojim gólom dostal hosťujúce Chicago do vedenia 4:3, na tribúnach arény Canadian Tire Centre vypukla radosť, pretože diváci mali v Ottawe Hossu radi, čo prejavili standing ovation pre slovenského hokejistu.

"Znamená to pre mňa veľa, som nesmierne šťastný. Vďaka patrí všetkým mojim spoluhráčom, ktorí mi počas kariéry pomohli dostať sa na túto hranicu," dodal Hossa, ktorý nastúpil na svoj 1100. zápas v základnej časti a má bilanciu 466 gólov a 534 asistencií. Poslednú sezónu v drese Ottawy odohral v ročníku 2003/2004, potom po výluke pokračoval v už bývalom klube Atlanta Thrashers, nasledovalo pôsobenie v Pittsburghu Penguins, Detroite Red Wings a od roku 2009 hrá za Chicago, s ktorým má zmluvu až do konca sezóny 2020/2021.

Hráč Chicaga Marián Hossa
Foto: TASR/AP


Hossov míľnik ocenil aj tréner Blackhawks

"Dokazuje to jeho konzistentnosť počas celej kariéry. Hossa je hokejista, ktorý hrá perfektne na oboch stranách klziska, nie je to vyslovene ofenzívny typ a o to je hranica 1000 bodov cennejšia," povedal Joel Quenneville. "V detstve bol jedným z mojich idolov a som šťastný, že sa mi podarilo s ním hrať v jednom tíme. Je to veľký profesionál, perfektný hokejista, ale aj človek mimo ľadu. Je veľká hviezda, ale vôbec sa ňu nehrá a ku všetkým sa správa normálne a pokorne. O to viac si ho vážim, je to špeciálny hráč a človek," povedal Kris Versteeg, ktorý Hossovi na pamätný gól nahral. Skúsený obranca Duncan Keith dodal: "Je cťou hrať s ním v jednom tíme. Je to skvelý hokejista, ktorý nevypustí ani jeden moment na ľade a tvrdou prácou a veľkým talentom si tento míľnik zaslúžil. Sme za to veľmi radi," povedal Keith.

Hráč Chicaga Marián Hossa sa raduje po góle
Foto: TASR/AP


Hossa sa po Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnom stal tretím slovenským hokejistom, ktorý sa dostal na túto magickú hranicu. Mikita nazbieral v kariére 1467 bodov a Šťastný 1239. Z aktívnych hráčov dosiahli okrem Hossu 1000 bodov v kariére len Jaromír Jágr, Daniel Alfredsson, Jarome Iginla, Joe Thornton a Ray Whitney. Hossa je piatym hráčom, ktorý dosiahol tento míľnik ako hráč Blackhawks. Pred ním sa to podarilo Bobbymu Hullovi v roku 1970, Mikitovi (1972), Denisovi Savardovi (1990) a Michelovi Gouletovi (1991).



Prvý bod v sezóne zaznamenal slovenský útočník Floridy Tomáš Kopecký, keď nahral na víťazný gól Scottiemu Upshallovi a Panthers zdolali doma Arizonu 2:1. Rozhodujúci moment sa udial v 51. minúte. "Panteri" sa ubránili presilovke hostí práve pri vylúčení Upshalla, ktorý po odpykaní trestu naskočil na ľad, dostal perfektnú prihrávku od Kopeckého a v sólovom nájazde prekonal Mika Smitha. "Každý hráč má v hlave, že sa po návrate na ľad môže dostať k voľnému puku. Naskočil som na ľad v správnom čase a Kopecký mi poslal perfektný pas. Chalanov treba pochváliť za perfektnú hru v oslabení, to bol dnes kľúč k víťazstvu," povedal Upshall, ktorý si otvoril strelecký účet v tejto sezóne. Kopecký sa tešil z prvého bodu vo svojom ôsmom zápase v sezóne. Na ľade strávil takmer 15 minút, z toho 3:25 v oslabení a zaznamenal plusku a jednu strelu.



Halák sa prizeral prehre

New York Islanders bez Jaroslava Haláka prehral na ľade Colorada 0:5. Ruský brankár Semjon Varlamov chytil všetkých 40 striel "ostrovanov" a zaznamenal 14. čisté konto v kariére. Sériu desiatich zápasov bez gólu prerušil najlepší nováčik NHL z minulej sezóny Nathan MacKinnon, ktorý prekonal Halákovho náhradníka Chada Johnsona hneď dvakrát. "Som rád, že mi to tam konečne padlo, čakal som na gól dlho," povedal 19-ročný útočník po svojich prvých góloch v sezóne. Slovenský obranca Islanders Ľubomír Višňovský odohral viac ako 23 minút, zaznamenal jednu mínusku a na Varlamova vyslal tri strely.



Bez slovenských zadákov

Boston prestrieľal Buffalo 37:15, ale na ľade Sabres vyhral až po predĺžení, v ktorom rozhodol muž zápasu Brad Marchand. Krídelník Bruins bol vo všetkých góloch svojho tímu. V 55. minúte vyrovnal na 2:2 a predtým si pripísal asistenciu pri zásahu Adama McQuaida. S bilanciou 2+1 sa stal prvou hviezdou zápasu. Diskutovalo sa najmä o jeho vyrovnávajúcom gólu, keď rukavicou tečoval strelu Louia Erikssona a situáciu dlho posudzoval videorozhodca. Ten nakoniec gól uznal. "Nebol som si istý, či to rozhodca uzná a bol som nervózny," povedal Marchand. Z dvojice slovenských obrancov sa nepredstavil na ľade ani jeden. Bostonu chýba pre zranenie Zdeno Chára, zadák Buffala Andrej Meszároš nedostal od trénera v tomto zápase šancu a bol len zdravým náhradníkom.



Hokejisti New Jersey prerušili rekordnú 18-zápasovú sériu prehier v samostatných nájazdoch a zdolali Winnipeg 2:1. Jediným úspešným strelcom bol švédsky útočník Jacob Josefson, ktorý predtým strelil v nájazdoch len jeden gól. "Diabli" sa tešili v nájazdoch prvýkrát od 10. marca 2013, kedy zdolali tiež Winnipeg. "Dúfam, že sme naštartovali víťaznú sériu," povedal Josefson.



Pittsburgh vynuloval na domácom ľade "kráľov" z Los Angeles a vyhral nad obhajcom Stanley Cupu 3:0. Penguins opäť úradovali v presilovkách, v ktorých strelili dva góly. Pittsburgh má v početných výhodách skvelú úspešnosť 39,5 percent a je v tejto štatistike jasne najlepším tímom v NHL. Kings vystrelili 36-krát, ale brankár Marc-Andre Fleury neinkasoval a zaznamenal druhý shutout v posledných troch dueloch. Celkovo nedostal gól v 30. zápase v kariére. Ďalším hrdinom duelu bol útočník Chris Kunitz, ktorý dva góly dal a na jeden prihral. Ruský útočník Jevgenij Malkin bodoval v každom z deviatich zápasov tejto sezóny a zaznamenal 400. asistenciu v kariére. Stal sa piatym hráčom v histórii klubu, ktorý sa dostal na túto métu. Pred ním to dokázali Mario Lemieux (1033), Jaromír Jágr (640), Ron Francis (449) a Sidney Crosby (503). V drese Los Angeles stále chýbal pre zranenie Marián Gáborík.



Bluesmani zo St. Louis zdolali Anaheim 2:0 aj bez zranených opôr Davida Backesa, T.J. Oshieho, Paula Šťastného a Joakima Lindströma. Druhé čisté konto v kariére zaznamenal Jake Allen, ktorý kryl 24 striel Ducks. Tampa Bay zdolala doma Philadelphiu 4:3, keď dva góly strelil kapitán Steven Stamkos. Minnesota zdolala San Jose 4:3 po nájazdoch, keď sa presadili Mikko Koivu a Jason Pominville. V drese Sharks strelil svoj prvý gól v NHL 19-ročný švajčiarsky obranca Mirco Müller. V kanadskom derby vyhral Vancouver nad Montrealom 3:2, keď v predĺžení rozhodol v početnej výhode Daniel Sedin.




výsledky:

BUFFALO - BOSTON 2:3 pp (0:0, 2:1, 0:1 - 0:1)


Góly: 26. Stafford (Ennis, Myers), 37. Ennis (Mitchell, Stafford) – 32. McQuaid (Söderberg, Marchand), 55. Marchand (Eriksson, Seidenberg), 62. Marchand (Smith, Hamilton). Brankári: Enroth - Svedberg, strely na bránku: 15:37, 17.477 divákov.

NEW JERSEY - WINNIPEG 2:1 pp a sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0)


Góly: 57. Ryder (Merrill), rozh. náj. Josefson – 7. Wheeler (Enström, Bogosian). Brankári: Schneider - Pavelec, strely na bránku: 28:25, 12.897 divákov.

PITTSBURGH - LOS ANGELES 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)


Góly: 10. Kunitz (Malkin, Hörnqvist), 16. Letang (Kunitz), 50. Kunitz (Crosby, Ehrhoff). Brankári: Fleury - Jones, strely na bránku: 23:36, 18.570 divákov.

OTTAWA - CHICAGO 4:5 pp a sn (1:2, 1:0, 2:2 - 0:0, 0:1)


Góly: 3. Stone (Lazar, Ceci), 23. MacArthur (Legwand, Wiercioch), 41. Ryan, 58. Zibanejad (Chiasson, Karlsson) – 12. Toews (HOSSA, Bickell), 16. Versteeg (Richards), 48. Toews (Seabrook, Keith), 54. HOSSA (Versteeg), rozh. náj. Sharp. Brankári: Anderson - Darling, strely na bránku: 32:39, 17.529 divákov.

TAMPA BAY – PHILADELPHIA 4:3 (1:1, 1:0, 2:2)


Góly: 4. Namestnikov (Stralman, Drouin), 40. Stamkos (Garrison, Filppula), 46. Stamkos (Filppula, Killorn), 57. Garrison (Stamkos, Filppula) – 13. Simmonds (Bellemare, B. Schenn), 47. Voráček (Manning, Giroux), 60. Raffl (Voráček, Giroux). Brankári: Bishop - Emery, strely na bránku: 32:27, 18:642 divákov.

FLORIDA - ARIZONA 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)


Góly: 26. Pirri (Jokinen, Gudbranson), 51. Upshall (KOPECKÝ, MacKenzie) – 18. Hanzal (Ekman-Larsson, Yandle). Brankári: Luongo - Smith, strely na bránku: 26:33, 7691 divákov.

ST. LOUIS – ANAHEIM 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)


Góly: 5. Steen (Gunnarsson, Shattenkirk), 43. Reaves (Lapierre). Brankári: Allen - Gibson, strely na bránku: 29:24, 16.723 divákov.

MINNESOTA – SAN JOSE 4:3 pp a sn (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 1:0)


Góly: 29. Koivu (Zucker, Suter), 46. Brodziak (Vanek, Fontaine), 51. Brodziak (Vanek, Prosser), rozh. náj. Pominville – 17. Mueller (Nieto, Sheppard), 25. Wingels (Pavelski, Burns), 42. Thornton (Pavelski). Brankári: Kuemper - Niemi, strely na bránku: 46:28, 18.633 divákov.

COLORADO - NY ISLANDERS 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)


Góly: 3. McLeod (Duchene, Talbot), 24. MacKinnon (Johnson, Landeskog), 29. Cliche (Talbot, McLeod), 31. MacKinnon (Iginla, McGinn), 54. Johnson (Duchene). Brankári: Varlamov - Johnson, strely na bránku: 23:40, 12.892 divákov.

VANCOUVER – MONTREAL 3:2 pp (0:0, 1:0, 1:2 - 1:0)


Góly: 29. Bonino (Dorsett), 43. Richardson (Matthias, Weber), 63. D. Sedin (H. Sedin) – 53. Galčenjuk (Subban, Jemelin), 58. Pacioretty (Weise, Desharnais). Brankári: Miller - Price, strely na bránku: 30:25, 18.870 divákov.

Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 20:37 1 1 2 2 5 0
Tomáš Kopecký (Florida) 14:58 0 1 1 1 1 2
Ľubomír Višňovský (Islanders) 23:04 0 0 0 -1 3 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/