Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Hossa asistoval pri víťaznom góle Chicaga, Daňo sa vrátil opäť na ľad

Marián Hossa oslavuje gól s Jonathanom Toewsom. Foto: TASR/AP

Daňo sa počas vyše 15 minút hry zapísal do štatistík jednou strelou. V zostave Kings naďalej absentoval zranený Marián Gáborík.

New York 27. októbra (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa si pripísal asistenciu pri víťaznom góle Chicaga v dueli zámorskej NHL proti Ottawe. Domáci triumfovali 2:1, Hossa sa podieľal na presnom zásahu Brenta Seabrooka v presilovke v 34. minúte. Na ľade strávil vyše 20 minút, mal aj štyri strely na bránku a mínusový bod.

Všetko podstatné sa udialo v druhej tretine, v ktorej najprv kapitán "jastrabov" Jonathan Toews otvoril skóre, keď obkorčuľoval bránku a efektne zasunul puk za Craiga Andersona. Asistoval mu Patrick Kane, ktorý tak zaznamenal jubilejný 500. bod na profiligovej scéne. Následne mohol Andrew Shaw zvýšiť náskok domácich, ale nariadené trestné strieľanie nepremenil. Prišiel tak trest v podobe gólu českého krídelníka Milana Michálka, ktorý v oslabení po prihrávke Alexa Chiassona vyrovnal na 1:1. Záverečné slovo mal však domáci obranca Seabrook, ktorý po prihrávkach Mariána Hossu a Brada Richardsa delovkou od modrej čiary prepálil Andersona v bránke Ottawy.



Hossa atakuje magickú hranicu

Hossovi tak chýbajú už iba dva body k dosiahnutiu magickej 1000-bodovej hranice v NHL, na konte má v základnej časti aktuálne 998 bodov (465+533). Veľkou oporou Chicaga bol 25-ročný brankár Scott Darling, ktorý pri svojom debute v NHL úspešne kryl 32 z 33 striel súpera a radoval sa z prvého triumfu. "Pred zápasom som cítil vzrušenie, no zároveň aj obavy. Dvadsať rokov tvrdej práce sa malo zobraziť v tomto jedinom dueli. Som šťastný, že to takto dopadlo," vyslovil sa pre zámorské médiá Darling, v poradí až tretí brankár Blackhawks. Rodák zo Chicaga sa upísal "jastrabom" v lete ako voľný hráč po výbornej sezóne v AHL, šancu v bránke dostal po tom, čo sa zranila tímová jednotka Corey Crawford a dvojku Anttiho Raantu nechali tréneri oddychovať. "Bol pevný ako skala. Pôsobil pokojným dojmom, kontroloval dorážky, dobre narábal s pukom a dokázal sa vždy rýchlo presunúť do správenj pozície. Podržal nás, keď sme to potrebovali. Určite to bol pre neho významný zápas, excelentný štart do jeho kariéry v NHL," pochválil Darlinga tréner Chicaga Joel Quenneville.



Daňo sa vrátil do zostavy

Po zranení sa do zostavy Columbusu vrátil slovenský útočník Marko Daňo. Jeho tím prehral na ľade obhajcu Stanleyho pohára Los Angeles 2:5, Daňo sa počas vyše 15 minút hry zapísal do štatistík jednou strelou. V zostave Kings naďalej absentoval zranený Marián Gáborík. Opraty zápasu vzdalo do svojich rúk opäť produktívne trio "kráľov" Tyler Toffoli (1+3), Jeff Carter (1+3) a Tanner Pearson (2+0), útočná formácia nazvaná podľa čísel ich dresov "That '70s Line" sa podpísala pod štyri góly domáceho tímu a nazbierala spolu 10 bodov. Kings prvýkrát v klubovej histórii vyhrali prvých šesť stretnutí sezóny na domácom ľade. "Nebol to náš najlepší zápas pred vlastnými fanúšikmi," napriek výhre kriticky hodnotil výkon svojho mužstva tréner LA Darryl Sutter. "Bolo dôležité získať dva body, pretože nás teraz čaká náročný trip. Uplynulých šesť stretnutí sme hrali bez niekoľkých dôležitých hráčov a musím tím pochváliť, ako sa s tým vyrovnal," narážal Sutter na fakt, že okrem Gáboríka chýbal úradujúcemu šampiónovi aj zranený Trevor Lewis a suspendovaný Vjačeslav Vojnov. Proti Columbusu nedohral pre zranenie v hornej časti tela ani útočný ťahúň Anže Kopitar, mal by byť však v poriadku.

Lámali sa série

Poriadne vyhecované bolo kalifornské derby medzi Anaheimom a San Jose, v ktorom hostia triumfovali 4:1 a prestrihli tak "káčerom" ich šnúru siedmich víťazstiev. Sharks naopak ukončili sériu štyroch prehier. Zápas okorenilo viacero šarvátok a pästných súbojov, rozhodcovia rozdali dokopy 165 trestných minút. Bitkár "žralokov" John Scott putoval predčasne pod sprchy, pobili sa aj hviezdy ako Ryan Getzlaf, Corey Perry či Joe Pavelski.

Vancouver strelil tri góly v rozpätí minúty a 47 sekúnd

Vancouver si doma poradil s Washingtonom 4:2, keď o svojom triumfe rozhodol v druhej tretine tromi gólmi v rozpätí minúty a 47 sekúnd. Bodku za zápasom dal vo svojom 800. zápase v NHL Čech Radim Vrbata gólom do prázdnej bránky. Kapitán hostí Alexander Ovečkin, štvornásobný držiteľ Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca NHL, vyšiel bodovo naprázdno už vo štvrtom dueli v rade.




Sumáre NHL:

WINNIPEG - COLORADO 2:1 pp (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)


Góly: 7. Ladd (Bogosian, Frolík), 65. Little (Ladd, Byfuglien) - 20. McGinn (Barrie, Tanguay). Brankári: Pavelec - Varlamov, strely na bránku: 28:23, 15.016 divákov.



LOS ANGELES - COLUMBUS 5:2 (0:1, 3:1, 2:0)



Góly: 24. Carter (Toffoli, Doughty), 37. Toffoli (Carter, Regehr), 39. King (Williams, Carter), 52. Pearson (Toffoli, McNabb), 56. Pearson (Toffoli, Carter) - 15. Erixon (Hartnell, Johansen), 40. Letestu (Tropp, Prout). Brankári: Quick - Bobrovskij, strely na bránku: 27:24, 18.230 divákov.



CHICAGO - OTTAWA 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)



Góly: 21. Toews (Keith, Kane), 34. Seabrook (Richards, HOSSA) - 28. Michálek (Chiasson). Brankári: Darling - Anderson, strely na bránku: 45:33, 21.310 divákov.



ANAHEIM - SAN JOSE 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)



Góly: 55. Beleskey (Kesler, Fowler) - 9. Burns (Marleau), 20. Pavelski (Thornton, Couture), 31. Vlasic (Marleau, Couture), 52. Wingels (Nieto, Hertl). Brankári: Andersen - Niemi, strely na bránku: 34:37, 16.954 divákov.



VANCOUVER - WASHINGTON 4:2 (0:0, 3:2, 1:0)



Góly: 34. H. Sedin (Vrbata, D. Sedin), 36. Bonino (Higgins, Hamhuis), 36. Sbisa (Bonino, Higgins), 59. Vrbata - 26. Johansson (Burakovsky, Green), 38. O'Brien (Green). Brankári: Miller - Peters, strely na bránku: 34:22, 18.427 divákov.



Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 20:10 0 1 1 -1 4 0

Marko Daňo (Columbus) 15:26 0 0 0 0 1 0



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/