Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia NHL

Budaj vychytal 10. výhru v sezóne, Hossa a Jurčo skórovali

Marián Hossa strieľa svoj 28. gól v sezóne v zápase Chicaga proti Columbusu. Foto: TASR/AP

Ďalší slovenský brankár Jaroslav Halák mal síce 93,5% úspešnosť zákrokov, keď kryl 29 pokusov, ale jeho tím Washington Capitals prehral v New Jersey

New York 5. apríla (TASR) - V zápasoch zámorskej NHL si v noci na sobotu vylepšili kanadské bodovanie aj slovenskí hokejisti. Marián Hossa prispel 28. gólom v sezóne k víťazstvu Chicaga Blackahwks na ľade Columbusu Blue Jackets 4:3. Tomáš Jurčo dosiahol siedmy presný zásah v základnej časti počas presilovej hry, pričom Detroit Red Wings aj jeho zásluhou zdolal Buffalo Sabres 3:2.

V kanadskom derby medzi Ottawou a Montrealom videli diváci až 11 gólov, z toho šesť v prvej tretine. "Senátori" mali perfektný vstup do zápasu a po necelých šiestich minútach viedli 3:0, keď dvakrát prekonal slovenského brankára Petra Budaja Zach Smith a raz Aleš Hemský. Montreal sa však nepoložil a ešte do konca tretiny vyrovnal na 3:3. Canadiens pokračovali v strieľaní gólov aj v ďalšom priebehu zápasu a dostali sa až do vedenia 7:3. Hrdinom Montrealu bol útočník Max Pacioretty, ktorý sa tešil z tretieho hetriku v sezóne a celkovo nazbieral päť kanadských bodov. "Ani po troch inkasovaných góloch sme sa nezľakli a verili sme si. Do konca zápasu zostávalo veľa času," povedal už 38-gólový strelec Pacioretty, ktorý sa v počte hetrikov v tejto sezóne vyrovnal Tylerovi Seguinovi z Dallasu a Joeovi Pavelskému zo San Jose. Budaj v prvom zápase od 24. marca, keď vychytal triumf v Bostone, podal veľmi dobrý výkon, hoci zápas nezačal dobre. Po troch inkasovaných góloch však až takmer do konca zatiahol roletu a zo 43 striel chytil 39, čo mu spravilo slušné percento 90,7 úspešných zásahov. Budaj sa tešil z 10. víťazstva v sezóne. Naopak jeden zo svojich najhorších duelov v kariére odchytal domáci Craig Anderson, ktorý dostal sedem gólov z 23 striel a mal priemer 69,6 percenta zásahov. Montreal sa s 95 bodmi posunul na druhé miesto v Atlantickej divízii, Ottawa svoj sen o postupe do play-off už pravdepodobne dosnívala.

O víťazstve Chicaga na ľade Columbusu 4:3 rozhodol 3,7 sekundy pred koncom riadneho času Ben Smith, keď v skrumáži dotlačil puk za chrbát brankára Sergeja Bobrovského. "Dnes sme sa perfektne tlačili do bránky, veľa sme strieľali a dostali sme za to odmenu," povedal tréner Blackhawks Joel Quenneville. Blue Jackets sa udržali na poslednom mieste zaručujúcom účasť v play-off, ale minimálne bod, o ktorý prišli ich môže poriadne mrzieť. Obhajca Stanleyho pohára zdolal Columbus 13. krát po sebe a v tabuľke Centrálnej divízie je tretí o bod za Coloradom. V drese Blackhawks sa opäť presadil aj útočník Marián Hossa, keď v polovici zápasu dostal 28. gólom v sezóne svoj tím do vedenia 3:2. Hossa využil zlé striedanie domácich, okamžite po tom, ako zo striedačky naskočil na ľad ušiel obrane súpera a po výbornej prihrávke Krisa Versteega prekonal švihom Sergeja Bobrovského. Druhý slovenský útočník Chicaga Michal Handzuš sa do zostavy nezmestil a ani necestoval s tímom do Columbusu.

Slovenský brankár Jaroslav Halák nezabránil ani 29 úspešnými zákrokmi prehre Washingtonu a šance jeho tímu na postup do play-off dostali vážnu trhlinu. Capitals prehrali na ľade New Jersey 1:2, keď vyrovnaný duel rozhodol v čase 55:06 Ryan Carter, Útočník Devils strelou švihom spomedzi kruhov našiel voľné miesto pod ľavým Halákovým betónom. Zdalo sa, že Halákovi clonil obranca Mike Green, ale slovenský brankár zobral gól na seba. "Čo som videl pred gólom Cartera?," reagoval Halák na otázku reportéra a dodal: "Videl som strelu, ktorá prešla do bránky. Jednoduché. Bola to ľahká strela, ktorú som mal chytiť," hneval sa sám na seba. V závere ešte Capitals vyvinuli obrovský tlak, ale Coreyho Schneidera už neprekonali. Devils sa vďaka víťazstvu dostali v tabuľke o bod pred Washington a na play-off strácajú tri body. Víťazstvo "diablov" je o to cennejšie, že duel dohrávali len s ôsmimi útočníkmi, pretože sa v priebehu duelu zranili Patrik Eliáš, Adam Henrique a Jacob Josefson. Obranca Eric Gelinas dohrával duel na ľavom krídle. "Chalani išli na dno svojich síl. Veľa času na výdych naozaj nemali. Pozrite sa koľko odohrali Jágr a Zajac, ktorým patrí obrovské uznanie," povedal tréner Peter DeBoer, ktorý sa tešil zo 100. víťazstva na lavičke Devils. Štyridsaťdvaročný veterán Jágr odohral neuveriteľných 25 minút a 28 sekúnd a bol najvyťažovanejším útočníkom v zápase. "Bol to asi náš najťažší a najlepší zápas sezóny. Išlo o všetko, museli sme vyhrať," povedal Jágr. Jediný gól Caps strelil Alexander Ovečkin a už len jeden zásah mu chýba na dosiahnutie 50-gólovej méty, ktorú prekonal doteraz v štyroch ročníkoch.

Detroit sa vďaka tesnému víťazstvu 3:2 nad Buffalom priblížil k 23. postupu do play-off v rade. Red Wings položili základ úspechu už v prvej tretine, ktorú vyhrali 3:0. Druhý gól svojho tímu a siedmy v sezóne strelil v 15. minúte v presilovke slovenský útočník Tomáš Jurčo, keď tečoval strelu Dannyho DeKeysera. O ďalších 76 sekúnd skóroval veterán Daniel Alfredsson. Posledný tím celej NHL potom zásluhou Jamieho McBaina a prvého gólu v NHL Nicolasa Deslauriersa znížil, ale Detroit si už cenné body nenechal vziať. Tréner Mike Babcock dosiahol 413. víťazstvo na lavičke Red Wings a vyrovnal sa tak Jackovi Adamsovi na čele historických klubových tabuliek. Ďalšie víťazstvo spraví z trénera zlatých olympijských medailistov zo Soči najúspešnejšieho kouča Detroitu. "Zápasy o jednom góle sú zradné, ale našťastie sme to ustáli. Mali sme veľa šancí, aby sme odskočili na väčší rozdiel, ale som šťastný, že sme vyhrali," povedal Babcock. Po 16-tich dueloch sa do zostavy vrátil hviezdny ruský center Pavel Dacjuk, ktorý laboroval so zraneným kolenom. Jurčo aj Tomáš Tatar hrali spoločne v jednej formácii a obaja si pripísali po jednej mínuske. Jurčo zaznamenal päť striel vrátane gólu, Tatar nebodoval a prezentoval sa jednou presnou strelou. Svoj posledný duel v kariére rozhodoval Don Van Massenhoven, ktorý pôsobil v NHL dve desaťročia.

Phoenix prišiel o dôležité víťazstvo v poslednej minúte tretej tretiny a nakoniec prehral s Edmontonom 3:4 po nájazdoch. Coyotes viedli 3:2, ale v závere spravil hrúbku brankár Thomas Greiss, keď prišiel za bránku o puk a Sam Gagner 40,4 sekundy pred koncom vyrovnal. Ten istý hráč potom v štvrtej sérii nájazdov rozhodol o víťazstve najhoršieho tímu Západnej konferencie. Phoenix môže táto strata veľmi bolieť. Stále je síce na mieste zaručujúcom play-off, ale odohral o dva zápasy viac ako Dallas, ktorý stráca len jeden bod. Slovenský obranca Martin Marinčin odohral v drese Edmontonu 20 minút a 14 sekúnd, zaznamenal jednu mínusku a jednu strelu.

V súboji tímov zo spodných priečok vyhrali hokejisti Calgary na Floride 2:1. Víťazný gól strelil útočník Mike Cammalleri a zaznamenal svoj 500. bod v kariére. Flames stačilo na víťazstvo len 17 striel. Brankár Floridy Roberto Luongo nastúpil na svoj 800. zápas v kariére, ale nebude na neho spomínať v dobrom.

Nashville vyhral v Anaheime nečakane vysoko 5:2, keď položil základ úspechu štyrmi gólmi v prvej tretine. Zápas vôbec nevyšiel brankárovi Jonasovi Hillerovi, ktorý dostal štyri góly z deviatich striel a prepustil miesto Frederikovi Andersenovi. Ten sa však zranil a na tretiu tretinu musel Hiller späť do bránky. Predators si vďaka víťazstvu ešte zachovali nádej na postup do play-off.

Výsledky - NHL:

OTTAWA - MONTREAL 4:7 (3:3, 0:2, 1:2)


Góly: 3. Smith (Phillips), 5. Hemský (Wiercioch), 6. Smith (Zibanejad, Neil), 55. Zibanejad (Turris) – 8. Markov (Galčenjuk, Jemelin), 10. Weaver (Plekanec, Pacioretty), 16. Pacioretty (Vanek, Weaver), 25. Eller (Gionta), 36. Pacioretty, 42. Pacioretty (Desharnais, Vanek), 50. Desharnais (Pacioretty, Vanek). Brankári: Anderson - BUDAJ, strely na bránku: 43:23.



COLUMBUS - CHICAGO 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)


Góly: 2. MacKenzie (Umberger, Boll), 21. Johansen (Dubinsky, Atkinson), 33. Anisimov (Wisniewski, Johnson) – 18. Morin (Rozsíval, Sharp), 25. Sharp (Keith), 31. HOSSA (Versteeg, Keith), 60. Smith (Keith, Seabrook). Brankári: Bobrovskij - Raanta, strely na bránku: 27:38.



NEW JERSEY - WASHINGTON 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)


Góly: 33. Ruutu (Gelinas, Zajac), 56. Carter (Židlický, Harrold) – 11. Ovečkin (Grabovskij, Bäckström). Brankári: Schneider - HALÁK, strely na bránku: 31:25.



DETROIT - BUFFALO 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)


Góly: 6. Helm (Glendening, DeKeyser), 15. JURČO (DeKeyser, Alfredsson), 16. Alfredsson (Kindl, Abdelkader) – 33. McBain (Ruhwedel, Leino), 47. Deslauriers (Larsson). Brankári: Howard - Hackett, strely na bránku: 31:23.



FLORIDA - CALGARY 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)


Góly: 23. Trocheck (Hayes, Pirri) – 22. Agostino (McGrattan, Breen), 27. Cammalleri (Hudler). Brankári: Luongo - MacDonald, strely na bránku: 35:17.



PHOENIX - EDMONTON 2:3 pp a sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)


Góly: 35. Ekman-Larsson (Yandle, Bödker), 53. Chipchura (Erat, Ekman-Larsson) – 20. Schultz (Eberle, Hall), 60. Gagner (Eberle), rozh. náj. Gagner. Brankári: Greiss - Scrivens, strely na bránku: 26:26.



ANAHEIM - NASHVILLE 2:5 (1:4, 1:1, 0:0)


Góly: 15. Palmieri (Maroon, Perreault), 24. Winnik (Rakell) – 6. Wilson (Josi), 13. Wilson (Hörnqvist, Ellis), 14. Fisher (Hörnqvist, Cullen), 18. Hörnqvist (Cullen, Fisher), 36. Fisher (Weber, Cullen). Brankári: Hiller (od 18. do 40. Andersen) - Rinne, strely na bránku: 29:24.


Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 18:41 1 0 1 0 4 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 14:15 1 0 1 -1 5 0
Tomáš Tatar (Detroit) 13:30 0 0 0 -1 1 0
Martin Marinčin (Edmonton) 20:14 0 0 0 -1 1 0
Peter Budaj (Montreal) 60:00 4/43 90,70
Jaroslav Halák (Washington) 59:22 2/31 93,50

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/