Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia NHL

NHL: Nashville sa ujal vedenia v sérii, Thompson: Bude to dlhá cesta

James Neal, archívne foto. Foto: TASR/AP

O triumfe hostí rozhodol v desiatej minúte nadstaveného času James Neal.

New York 13. mája (TASR) - Hokejisti Nashvillu Predators triumfovali v úvodnom súboji finále play off Západnej konferencie NHL na ľade Anaheimu Ducks 3:2 po predĺžení a ujali sa vedenia v sérii 1:0. O triumfe hostí rozhodol v desiatej minúte nadstaveného času James Neal. Druhý zápas konferenčného finále je na programe v noci na pondelok opäť v Anaheime.

Predators v play off vyradili favorizované tímy Chicaga a St. Louis a medzi štyri najlepšie tímy súťaže sa dostali vôbec po prvý raz v klubovej histórii. V Anaheime začali zostra, súpera v úvodných minútach prestrieľali v pomere 13:1. Gól však nedali, naopak, z jedinej strely skórovali domáci. Jakob Silfverberg využil presnú prihrávku od Ryana Keslera a v 6. minúte prekonal Pekku Rinneho. Nashville vyrovnal ešte do konca úvodnej časti hry, keď strelu Matta Irwina šikovne tečoval Filip Forsberg. Hostia sa ujali vedenia v 23. minúte, keď svoj prvý gól v tohtoročnej vyraďovačke zaznamenal Austin Watson. Ducks sa však nevzdali, v tretej tretine vyrovnal Hampus Lindholm a duel išiel do predĺženia. Tam o výsledku rozhodol Neal. Jeho pokus po prihrávke od PK-a Subbana sa snažil zastaviť Corey Perry, ktorý sa mu hodil do strely, ale puk sa nešťastne odrazil od jeho helmy a skončil za chrbátom bezmocného Johna Gibsona.



Predators sa tešili z prvého víťazstva v konferenčnom finále v klubovej histórii iba chvíľu. "Vieme, že sme ešte nič nedokázali. Čaká nás ďalší zápas na ľade súpera. Potom sa však séria presúva k nám a po dnešnej výhre vieme, že sme získali výhodu domáceho prostredia. Chceme ju využiť," vravel po stretnutí obranca Nashvillu Mattias Ekholm. Kouč Predators Peter Laviolette pochválil mužstvo za sústredený výkon v predĺžení: "V tretej tretine sme nehrali dobre, ale v predĺžení sa to zmenilo. Vrátili sme sa k svojej hre, skórovali a myslím, že zaslúžene vyhrali."

Domáci prehrali na strely 29:46. "Proti takémuto súperovi sme už dlho nehrali. Nezačali sme najlepšie, ale postupne sme sa zlepšovali. V závere mal viac šťastia súper," vyhlásil Gibson, ktorý mal 43 zákrokov, čo je pre neho nový osobný rekord v play off. Kvalitu súpera uznal aj útočník Ducks Nate Thompson: "Je to agresívny tím s dobrým pohybom. Majú kvalitu a preto to bude dlhá séria."

NHL - play off



1. zápas finále Západnej konferencie

ANAHEIM DUCKS - NASHVILLE PREDATORS 2:3 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)

Góly: 6. Silfverberg, 48. Lindholm (Thompson) - 13. Forsberg (Irwin, Johansen), 23. Watson (Johansen, Ekholm), 70. Neal (Subban, Ekholm). Brankári: Gibson - Rinne, strely na bránku: 29:46, 17.174 divákov.

/stav série: 0:1/