Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

VIDEO: NHL: Obhajca rozdrvil Boston, Tatar debutoval za Montreal

Center Washington Capitals Lars Eller (20) z Dánska dáva gól v stretnutí proti Bostonu Bruins brankárovi Jaroslavovi Halákovi. Foto: TASR/AP

Sezónu 2018/2019 rozbehol v noci na štvrtok duel Toronta s Montrealom, v kanadskom derby Maple Leafs zvíťazili 3:2 gólom Austona Matthewsa zo 61. sekundy predĺženia.

New York 4. októbra (TASR) - Hokejisti Washingtonu Capitals úspešne vykročili za obhajobou titulu v zámorskej NHL, vo svojom úvodnom zápase nového ročníka rozdrvili na domácom ľade Boston 7:0. V drese Bruins sa predstavili aj dvaja Slováci, kapitán hostí Zdeno Chára si počas 18:36-minútového pobytu na ľade pripísal tri strelecké pokusy a dve mínusky, brankár Jaroslav Halák zasiahol do hry až v 28. minúte za stavu 5:0 pre domácich, keď po piatom góle vystriedal medzi žrďami Fína Tuukku Raska. Z 18 striel inkasoval dva góly. V úvodnú noc sezóny sa na ľade objavili celkovo traja slovenskí hokejisti, premiérový súťažný zápas za Montreal odohral Tomáš Tatar. Canadiens prehrali v Toronte 2:3 po predĺžení, Tatar počas 17:08 min vyslal na bránku súpera dve strely.

Vo Washingtone si užili diváci veľkolepý hokejový večer - najprv pred úvodným buly vyvesili pod strop Capital One Areny majstrovskú vlajku, ktorá bude Capitals pripomínať zisk ich premiérového titulu, a následne sa úradujúci šampión pohral s "medveďmi" z Bostonu. Washington od úvodu spustil na bránku súpera gólovú smršť, už v 24. sekunde viedol po zásahu T.J. Oshieho a v čase 1:47 pridal druhý gól Jevgenij Kuznecov, keď po dvoch sekundách využil hneď prvú presilovku. Keď sa na začiatku druhej tretiny do streleckej listiny zapísal aj kapitán domácich Alexander Ovečkin, bolo jasné, že Boston odíde z hlavného mesta USA s debaklom. Na drvivom víťazstve sa Kuznecov napokon podieľal dvoma gólmi, Nicklas Bäckström nazbieral tri asistencie, Ovečkin a Oshie mali zhodne bilanciu 1+1. Brankár "Caps" Braden Holtby pochytal všetkých 25 striel, ktoré na neho smerovali, a zaknihoval si prvý shutout v základnej časti za uplynulých 18 mesiacov, celkovo už 33. v profiligovej kariére.



Na zápas nebude v dobrom spomínať Rask, ktorý dostal päť gólov z 19 striel. Po tom, čo v druhej tretine inkasoval tri góly z troch striel za sebou, prepustil miesto v bránke Halákovi. "Nemám chuť ani hovoriť o výkone nášho tímu. Treba sa pozrieť v prvom rade na seba. Som tam na to, aby som dal svojmu mužsvu šancu zvíťaziť, čo sa dnes nestalo. Dostal som tri ľahké góly. Musím sa pozrieť do zrkadla a čím skôr to odčiniť," sypal si popol na hlavu Rask. Jeho náhradník Halák, hoci naskočil do hry v náročnej situácii, dokázal v prvom súťažnom vystúpení v drese Bostonu pomôcť tímu a pribrzdiť trochu súpera v rozlete. "Chytal dobre. Bol náš najlepší hráč. A to nikdy nie je dobrá vizitka pre tím, keď najlepší hráč je náhradný brankár," poznamenal tréner hostí Bruce Cassidy. Bruins sa vo Washingtone nedarí, prehrali tam už 13. zápas v rade (0-3-10). "Chýbal nám duch súťaživosti. V otváracom zápase by mali byť chalani trochu hladnejší po víťazstve," dodal Cassidy. V závere duelu sa pobili útočník Bostonu Brad Marchand s domácim Larsom Ellerom, ktorý si z pästného súboja odniesol krvavú ranu na hlave. "Za stavu 7:0 oslavoval pred našou striedačkou. To nebolo potrebné. Dal som mu to vedieť," vysvetlil Marchand.

Capitals naštartovala úvodná ceremónia, keď na svetelnej kocke premietli video z najlepších momentov majstrovskej sezóny a Ovečkin obkrúžil klzisko so Stanleyho pohárom. "V tej chvíli mi napadlo, že môžeme ten moment pretaviť v našu výhodu. Dvadsaťpäťminút sledujete všetko z ľadu, nasávate atmosféru z videa a z divákov na tribúne a súper zatiaľ sedí v kabíne a nerobí nič," povedal Oshie. Bäckström vďaka asistencii pri jeho góle dosiahol jubilejný 800. bod v NHL. Švédsky tvorca hry sa stal po Ovečkinovi (1124 bodov) a Slovákovi Petrovi Bondrovi (825) tretím hráčom Washingtonu, ktorý dosiahol túto métu. Capitals využili v zápase až štyri presilové hry. "Dobre sme sa pripravili po mentálnej stránke. Fanúšikovia hučali ako blázniví, po tej predzápasovej ceremónii sa nám zdvihla hladina adrenalínu a energiu sme si so sebou zobrali do prvých minút," vyslovil sa najproduktívnejší obranca minulej sezóny John Carlson. Vydarenú premiéru na striedačke Washingtonu zažil nový hlavný tréner Todd Reirden, ktorý po konci minulého ročníka nahradil Barryho Trotza.

Sezónu 2018/2019 rozbehol v noci na štvrtok duel Toronta s Montrealom, v kanadskom derby Maple Leafs zvíťazili 3:2 gólom Austona Matthewsa zo 61. sekundy predĺženia. Elitný americký center po prihrávke od Patricka Marleau nedal strelou na vyrážačku Careymu Priceovi žiadnu šancu. "Dostal som perfektný pas od Patricka. Price sa dokáže v takýchto momentoch rýchlo hodiť k žŕdke a vytiahnuť veľký zákrok, preto je jeden z najlepších brankárov. Tentoraz som ho ale dokázal prekonať," tešil sa Matthews, ktorý predtým strelil aj vyrovnávajúci gól domácich na 1:1. V troch otváracích dueloch vo svojich prvých troch ročníkoch v NHL má bilanciu sedem gólov a dve asistencie. Úspešný ligový debut za Maple Leafs má za sebou John Tavares, ktorý vsietil na konci druhej tretiny druhý gól "javorových listov". "Nemyslím si, že by sme hrali náš najlepší hokej, museli sme o každý puk tvrdo bojovať. Musíme byť ešte sebavedomejší," tvrdí hviezdna letná posila Toronta a bývalý dlhoročný kapitán NY Islanders.



Na oba góly Canadiens prihral Max Domi, pri druhom góle hostí si asistenciou otvoril bodový súčet v NHL talentovaný nováčik Jesperi Kotkaniemi. Slovenský krídelník Tomáš Tatar, ktorý prišiel do Montrealu pred sezónou z Las Vegas, vo svojom premiérovom súťažnom stretnutí v drese Canadiens nebodoval. Jeho krajan Martin Marinčin nedostal šancu v obrane Toronta, zápas sledoval z tribúny ako zdravý náhradník. V defenzíve "Habs" zasa nedostal priestor Karl Alzner, skúsený obranca tak ukončil šnúru s 622 nepretržitými štartmi v základnej časti, čo bol štvrtá najdlhšia aktívna séria v NHL.

V druhom čisto kanadskom súboji si Vancouver poradil s Calgary 5:2 aj vďaka gólu a asistencii nádejného nováčika Eliasa Petterssona, 19-ročný krídelník skóroval zo svojej prvej profiligovej strely na bránku. Rovnakú bilanciu mal aj jeho kolega z druhého útoku Canucks Rus Nikolaj Goldobin, Loui Eriksson nazbieral dve prihrávky. "Kosatky" vyhrali piaty otvárací zápas sezóny po sebe. Neúspešnú premiéru na striedačke Flames zažil tréner Bill Peters.

San Jose v kalifornskom derby podľahlo Anaheimu 2:5. Ducks rozhodli o svojom víťazstve v treťom dejstve, ktoré vyhrali 3:0. K triumfu im stačilo iba 15 striel, posledný gól dal Carter Rowney do prázdnej bránky. Ducks poslal do vedenia už po 49 sekundách duelu debutant Max Comtois, brankár John Gibson podržal hostí 31 úspešnými zákrokmi, ale najvýraznejší podiel na výhre "káčerov" mala dvojica švédskych útočníkov. Jakob Silfverberg trikrát asistoval a Rickard Rakell strelil presilovkový gól a pridal dve asistencie, vďaka čomu prekonal hranicu 200 bodov v NHL. Ich krajan Erik Karlsson bol pri súťažnom debute v drese Sharks najvyťaženejším hráčom svojho tímu, ale nazbieral iba dve mínusky. "Žralokom" nepomohol ani výstavný gól Tomáša Hertla, český útočník za stavu 1:1 v oslabení ukradol súperovi na obrannej modrej čiare puk, vyzvŕtal obrancu Cama Fowlera a nádherne zavesil do ľavého horného rohu Gibsonovej bránky.

NHL - sumáre


TORONTO MAPLE LEAFS - MONTREAL CANADIENS 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 13. Matthews (Rielly, Kadri), 39. Tavares (Kadri, Dermott), 62. Matthews (Marleau, Gardiner) – 10. Lehkonen (Domi, Byron), 40. Shaw (Domi, Kotkaniemi). Brankári: Andersen - Price, strely na bránku: 26:36, 19.589 divákov.


WASHINGTON CAPITALS - BOSTON BRUINS 7:0 (2:0, 4:0, 1:0)

Góly: 1. Oshie (Bäckström, Niskanen), 2. Kuznecov, 25. Ovečkin (Bäckström, Oshie), 27. Dowd (Walker, Smith-Pelly), 28. Kuznecov (Carlson, Holtby), 36. Carlson (Ovečkin, Bäckström), 51. Eller (Stephenson, Orpik). Brankári: Holtby - Rask (28. HALÁK), strely na bránku: 37:25, 18.506 divákov.


VANCOUVER CANUCKS - CALGARY FLAMES 5:2 (1:0, 0:0, 4:2)

Góly: 14. Pettersson (Eriksson, Goldobin), 42. Goldobin (Pettersson, Eriksson), 43. Leipsic (Beagle, Gudbranson), 46. Virtanen (Sutter, Tanev), 60. Motte (Granlund) – 44. Tkachuk (Czarnik, Hamonic), 49. Monahan (Gaudreau, Neal). Brankári: Markström - Smith, strely na bránku, 23:35, 18.870 divákov.


SAN JOSE SHARKS - ANAHEIM DUCKS 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)

Góly: 8. Kane (Braun), 38. Hertl – 1. Comtois (Henrique, Silfverberg), 38. Rakell (Silfverberg, Getzlaf), 49. Montour (Rakell, Getzlaf), 51. Henrique (Silfverberg, Rakell), 60. Rowney (Street, Sherwood). Brankári: Jones - Gibson, strely na bránku: 33:15, 17.562 divákov.



Slováci v akcii:



Zdeno Chára (Boston) 18:38 0 0 0 -2 3 0

Tomáš Tatar (Montreal) 17:08 0 0 0 0 2 0

--------------------------------------------

Jaroslav Halák (Boston) 32:32 16/18 88,8


/pozn.: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankár: minutáž, zákroky/strely, úspešnosť zásahov/