Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

NHL: Pittsburgh zdolal Ottawu a vyrovnal sériu na 1:1

Hokejisti Pittsburghu. Foto: TASR/AP

Tretí duel série je na programe v noci na štvrtok v Ottawe.

Pittsburgh 16. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu zdolali v noci na utorok v druhom stretnutí finále play off Východnej konferencie NHL na domácom ľade Ottawu 1:0 a vyrovnali stav série na 1:1 na zápasy. O výhre Penguins rozhodol 6 minút 55 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času Phil Kessel, ktorý prelomil bezgólový pat po prihrávkach Jevgenija Malkina a Olliho Määttu.

Výrazný podiel na triumfe mal brankár domácich Marc-Andre Fleury, ten si pripísal 23 úspešných zásahov a dosiahol druhé čisté konto v uplynulých troch stretnutiach. Jeho náprotivok Craig Anderson zneškodnil 28 z 29 streleckých pokusov obhajcu Stanleyho pohára. "Mohli sme dať aj viac gólov, ale je dobrý brankár. Treba nájsť cestu, ako ho prekonať, a, našťastie, raz sa nám to podarilo," povedal na oficiálnom webe zámorskej súťaže Kessel, ktorý prispel v tohtoročnej vyraďovacej fáze šiestimi gólmi.

Aj druhý súboj konferenčného finále sa skončil tesným rezultátom po tom, ako Senators zvíťazili na úvod 2:1 po predĺžení. Kessel si viackrát hlasito ventiloval dávku frustrácie na striedačke, najmä v druhej tretine, keď sa zdalo, že kričí a gestikuluje smerom k asistentovi trénera Rickovi Tocchetovi.

V 54. minúte Malkin udržal puk, dostal sa s ním do útočného pásma a prihral pomedzi nohy "senátora" Marka Stonea. Prvý pokus Kessela zblokoval Jean-Gabriel Pageau, ale puk sa vrátil ku krídelníkovi "tučniakov", a ten na druhý raz pokoril Andersona strelou švihom popod vyrážačku. "Áno, pre brankára je zakaždým náročné, keď sa to odrazí naspäť k útočníkovi. Mal som šťastie, no beriem to," dodal autor rozhodujúceho okamihu.

Tocchet ani hlavný kouč Mike Sullivan nemajú problém so správaním Kessela, pokým sa nestane rušivým elementom. V takom prípade nasleduje na druhý deň konverzácia medzi štyrmi očami a Sullivan priznal, že so zverencom mal počas play off nejednu vyhrotenú diskusiu. "Ukazuje mi to jeho zápal pre hru. Phil je emotívny, a keď nedostane puk, dá najavo svoju nespokojnosť. Nemám proti tomu výhrady, myslím si, že ani nikto v tíme. Tak spoločne napredujeme. Radšej budem mať takúto striedačku plnú osobností než skupinu, ktorej by som musel kontrolovať aj pulz. Naši hráči z neho čerpajú," uviedol Sullivan na adresu Kessela.

Tretí duel série je na programe v noci na štvrtok o 2.00 h SELČ na kanadskom klzisku.

play off NHL /na štyri víťazstvá/

druhý zápas finále Východnej konferencie

PITTSBURGH PENGUINS - OTTAWA SENATORS 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Gól: 54. Kessel (Malkin, Määttä). Brankári: Fleury - Anderson, strely na bránku: 29:23, 18.610 divákov.

/stav série: 1:1/