Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia NHL

Tatar a Jurčo začali play-off víťazne, hrdinom Detroitu Čech Mrázek

Gólová radosť Red Wings: Pavel Datsyuk, Tomáš Tatar a Darren Helm. Foto: TASR/AP

Mladý český brankár zlikvidovali 44 striel a stal sa prvou hviezdou stretnutia.

New York 17. apríla (TASR) - Hokejisti Detroitu zaznamenali víťazný vstup do play off zámorskej NHL. V úvodnom zápase na ľade Tampy Bay vydreli v noci na piatok výhru 3:2 a ujali sa vedenia v sérii. Z triumfu "červených krídel" sa tešili aj slovenskí útočníci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo, ani jeden z nich však nebodoval, obaja si zapísali zhodne mínusku.

Zostrih zo zápasu Tampa Bay - Detroit


Hráči Lightning prestrieľali súpera jasne 46:14, vylámali si však zuby na skvelom brankárovi Petrovi Mrázkovi. Mladý Čech zlikvidovali 44 striel domácich a stal sa prvou hviezdou stretnutia. Výrazný podiel na víťazstve hostí mal aj skúsený ruský center Pavel Dacjuk, ktorý strelil dva góly Red Wings. Tréner Detroitu Mike Babcock ocenil jeho výkony zo záveru základnej časti a dal mu prednosť pred skúseným Jimmym Howardom. Riskantný ťah mu vyšiel. "Chytal neskutočne a bol naším hlavným hrdinom. Som rád, že sme vyhrali, ale musíme hrať lepšie a viac sa udržať v útočnom pásme," povedal Babcock.



Do série 1. kola úspešne vstúpili aj hráči New Yorku Rangers, víťaz Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti zdolal doma Pittsburgh tesne 2:1. V repríze minuloročného 2. kola play off, v ktorom Rangers otočili sériu s Pittburghom z 1:3 na 4:3, mali "jazdci" perfektný vstup do zápasu. Už v 28. sekunde otvoril skóre Derick Brassard, keď dorazil do siete strelu Ricka Nasha. Bol to druhý najrýchlejší gól Rangers v histórii play off. Rekord drží Ed Hospodar, ktorý 9. apríla 1981 skóroval v Los Angeles už po 27 sekundách. Na 2:0 zvýšil ešte v prvej tretine kapitán Ryan McDonagh. Pittsburgh už len skorigoval skóre v 26. minúte, keď strelil svoj prvý gól v play off Blake Comeau. "Je to len prvý zápas, prvý krok. Sme radi ako to dopadlo, ale ešte je pred nami veľa práce," povedal McDonagh, ktorý strelil svoj prvý víťazný gól v play off.

Záverečných 9 minút a 29 sekúnd dohrávali Rangers s piatimi obrancami, pretože Dana Girardiho nešťastne trafil pukom do tváre Chris Kunitz. Tréner Alain Vigneault neinformoval o jeho zdravotnom stave, ale asi ho čaká návšteva zubára. Penguins prehrali s Rangers štvrtý zápas v play off za sebou. Hviezdni útočníci Sidney Crosby a Jevgenij Malkin spolu vyprodukovali len tri strely a zápas im nevyšiel. "Tučniaci" zlyhali aj v disciplíne, pretože na trestnej lavici bolo až päť hráčov, kým domáci faulovali len raz. Štyri vylúčenia mali Pens v prvej tretine. "Rangers boli lepší a vyhrali zaslúžene. Mrzia nás vylúčenia, ktoré nás stáli veľa. Kľúčoví hráči tak neboli často na ľade a museli sme sa brániť," povedal tréner Pittsburghu Mike Johnston. Penguis boli v základnej časti najvylučovanejším tímom. Rangers prestrieľali hostí v pomere 38:25, obaja brankári Henrik Lundqvist, ako aj Marc-Andre Fleury podali výborné výkony.

Naopak, lepšie tabuľkové postavenie nepotvrdili hokejisti St. Louis, ktorí podľahli pred vlastnými fanúšikmi Minnesote 2:4 a v sérii prehrávajú 0:1. V bránke Wild úspešne debutoval v play off brankár Devan Dubnyk, ktorý mal výrazný podiel na postupe tímu do bojov o Stanley Cup. Hostia otvorili skóre už v 3. minúte po krásnom góle Jasona Zuckera, v druhej tretine zvýšil na 2:0 obranca Matt Dumba a vo veku 20 rokov sa stal najmladším hráčom Wild, ktorý dal gól v play off. V záverečných 73 sekundách padli tri góly. Minnesota do prázdnej bránky zvýšila na 3:1, o 14 sekúnd však zdramizoval duel Alexander Steen. Posledné slovo však mal Jason Pominville a ďalším zásahom do opustenej bránky stanovil konečný stav. "Našou prednosťou je rýchlosť, chceme diktovať tempo hry. Darilo sa nám to a hrali sme naozaj dobre. Oni sú veľkí, fyzicky silnejší, ale naši obrancovia ich perfektne ustrážili," povedal líder ofenzívy Minnesoty Zach Parise, autor dvoch asistencií. "Divosiô vyhrali prvý zápas v sérii play off prvýkrát od roku 2003. Podľa štatistík uspeje v celej sérii 69 percent tímov, ktoré vyhrajú prvý zápas.

Anaheim prehrával po dvoch tretinách s Winnipegom 1:2, ale v záverečnej časti sa presadili najväčšie hviezdy Ducks. Dvomi gólmi otočil na 3:2 kanonier Corey Perry a poistku na konečných 4:2 pridal kapitán Ryan Getzlaf. Perry okrem dvoch gólov zaznamenal aj dve asistencie a v historických tabuľkách predbehol s 35 gólovými nahrávkami v play off v drese Anaheimu legendárneho fínskeho útočníka Teemu Selänneho. Ten nechýbal v hľadisku a dočkal sa búrlivého privítania publika. Jets odohrali svoj prvý zápas v play off od roku 2007, kedy ešte klub hral v Atlante ako Thrashers.

1. kolo play off NHL - prvé zápasy štvrťfinále Východnej konferencie:
NEW YORK RANGERS - PITTSBURGH 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Góly: 1. Brassard (Nash, Girardi), 16. McDonagh (Yandle, Zuccarello) – 27. Comeau (Lovejoy, Spaling). Brankári: Lundqvist - Fleury, strely na bránku: 38:25, 18.006 divákov.
/stav série: 1:0/

TAMPA BAY - DETROIT 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Góly: 15. Boyle, 49. Nesterov (Callahan, Killorn) – 10. Dacjuk (Quincey, Helm), 21. Dacjuk (Helm), 46. Glendening. Brankári: Bishop - Mrázek, strely na bránku: 46:14, 19.204 divákov.
/stav série: 0:1/

prvé zápasy štvrťfinále Západnej konferencie:
ST. LOUIS - MINNESOTA 2:4 (0:1, 0:1, 2:2)

Góly: 48. Schwartz (Shattenkirk, Berglund), 60. Steen (Tarasenko, Shattenkirk) – 3. Zucker (Fontaine), 25. Dumba (Spurgeon, Stewart), 59. Granlund (Pominville, Parise), 60. Pominville (Parise, Koivu). Brankári: Allen - Dubnyk, strely na bránku: 21:29, 19.671 divákov.
/stav série: 0:1/

ANAHEIM - WINNIPEG 4:2 (1:1, 0:1, 3:0)
Góly: 2. Vatanen (Perry, Getzlaf), 42. Perry (Maroon, Vatanen), 54. Perry (Getzlaf, Lindholm), 57. Getzlaf (Perry, Vatanen) – 3. Lowry (Trouba, Stuart), 25. Stafford (Scheifele). Brankári: Andersen - Pavelec, strely na bránku: 33:27, 17.174 divákov.
/stav série: 1:0/