Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Plekanec sa dohodol s Montrealom na ukončení zmluvy

Hráč Montreal Canadiens Tomáš Plekanec (vpravo). Foto: TASR/AP

Tridsaťpäťročný český center nedávno odohral jubilejný 1000. zápas v NHL a strelil v ňom svoj zatiaľ jediný gól v sezóne.

Montreal 9. novembra (TASR) - Český hokejový útočník Tomáš Plekanec ukončil kariéru v zámorskej NHL. S vedením klubu Montreal Canadiens sa dohodol na rozviazaní kontraktu, ktorý mu mal platiť do konca sezóny. Tridsaťšesťročný center na piatkovej tlačovej konferencii v Montreale takisto uviedol, že zvažuje pokračovanie hráčskej kariéry v rodnej krajine.

"Vždy som sa chcel rozlúčiť s NHL ako hráč Montrealu Canadiens," vyhlásil Plekanec. "Chalani mi budú chýbať. Boli pre mňa ako druhá rodina, veď každé ráno som chodil medzi nich. Určite ich však budem ďalej sledovať a držať im palce."

Plekanec nedávno odohral jubilejný 1000. zápas v NHL a strelil v ňom svoj zatiaľ jediný gól v sezóne. Spoluhráč Slováka Tomáša Tatara strávil v tíme Canadiens celú svoju profiligovú kariéru, s výnimkou krátkej zastávky v Toronte na konci minulého ročníka. Pred touto sezónou sa do Montrealu vrátil, keď podpísal ročný kontrakt na 2,25 milióna dolárov s možnosťou zarobiť si na bonusoch ďalších 1,25 milióna. V zostave ale často absentoval, väčšinu zápasov sledoval z tribúny. Plekanca aktuálne trápia problémy s chrbtom, klub ho na konci októbra zaradil na listinu zranených hráčov.

Canadiens ho pred ukončením zmluvy museli podľa pravidiel zapísať na listinu nechránených hráčov. Z nej by si ho teoreticky ešte mohol stiahnuť hociktorý iný profiligový klub, Plekanec však dal jasne najavo, že inde v zámorí už hrať nechce. "Organizácia urobila hokejové rozhodnutie o 'Plekyho' budúcnosti. Bolo to ťažké. Tomáš bude navždy súčasnosťou rodiny Canadiens," povedal generálny manažér "Habs" Marc Bergevin. Ten potvrdil, že nedávno skúšal Plekanca vymeniť do iného tímu.

Celkovo odohral skúsený útočník v NHL 1001 duelov, z toho 984 v drese Montrealu, počas profiligovej kariéry nazbieral 608 bodov (233+375) v základnej časti a 53 bodov (18+35) v 94 stretnutiach play off. Od sezóny 2010/2011 až do záveru ročníka 2017/2018 bol kapitánom "Habs".