Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

VIDEO: NHL: Tatar v 300. zápase s 2 asistenciami, Detroit však prehral

Slovenský hokejista Tomáš Tatar (21) oslavuje svoj gól za Detroit v zápase proti Anaheim Ducks, 17. decembra 2016. Foto: TASR/AP

V štvrtej minúte nadstaveného času rozhodol gólom domáci nováčik Auston Matthews.

Toronto 2. januára (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar si osladil svoj trojstý zápas v základnej časti zámorskej NHL dvomi asistenciami. Jeho Detroit však v noci na pondelok prehral pod holým nebom v Toronte tesne 4:5 po predĺžení. Duel sa hral pred 40.148 divákmi na štadióne BMO Field a bol zaradený do série Storočnicová klasika. Rozhodujúci zásah zaznamenal v štvrtej minúte nadstaveného času domáci nováčik Auston Matthews.

Dvadsaťšesťročný krídelník Tatar tak v 37 dueloch prebiehajúcej sezóny nazbieral 17 bodov za osem gólov a deväť prihrávok. Celkovo nazbieral v ZČ v 300 stretnutiach 165 bodov (82+83). V 17 zápasoch play off pridal sedem bodov (3+4). Jeho spoluhráč Tomáš Jurčo do zápasu nezasiahol. Pre Toronto to bol už piaty triumf v sérii. V drese "javorových listov" chýbal pre problémy s chrbtom obranca Martin Marinčin.

Toronto bolo blízko k triumfu už v riadnom hracom čase, keď ešte v 53. minúte viedlo 4:1 a dve sekundy pred koncom 4:3. Detroit však stihol vyrovnať, keď sa po mele pred bránkou domácich najlepšie zorientoval Anthony Mantha a svojím druhým zásahom v zápase, pridal aj jednu asistenciu, zariadil predĺženie. V nadstavenom čase sa však dostalo do prečíslenia Toronto a Matthews dorazil bekhendom strelu obrancu Jake Gardinera.

"Rozhodne to bol jeden z najlepších hokejových momentov, ktorý som zažil. Bol to špeciálny zápas a som rád, že sme dokázali vyhrať. Bola to zábavná skúsenosť," povedal dvojgólový Matthews. Devätnásťročný center nazbieral vo svojej nováčikovskej sezóne v 36 dueloch už 32 bodov (20+12).

Na premárnený náskok reagoval tréner Toronta Mike Babcock. "Dnes sme tu dostali dobrú lekciu, no napriek tomu sme stále dokázali vyhrať pre našich fanúšikov."

Jeho náprotivok Jeff Blashill nebol s výsledkom spokojný. "Je naozaj sklamaním prehrať takto v predĺžení, hlavne po tom, čo ste si vybojovali cestu späť. No aspoň máme jeden bod," uviedol.

Washington zvíťazil v druhom stretnutí v rade, keď v noci na pondelok zdolal na svojom ľade Ottawu tesne 2:1. O triumfe Capitals rozhodol v 43. minúte svojím prvým gólom v sezóne obranca Taylor Chorney. "Senátori" prehrali už tretí duel v sérii. "Myslím si, že sme nepredviedli svoj štandard, nehrali sme tak, aby sme mohli zvíťaziť," povedal kapitán Erik Karlsson.

Aj v treťom nočnom zápase uspel domáci tím. "Káčeri" z Anaheimu zdolali Philadelphiu 4:3 po predĺžení a nájazdoch. Ten rozhodujúci premenil Corey Perry. Hlavnými hrdinami domácich však boli útočník Ryan Kesler, ktorý zaznamenal svoj štvrtý hetrik v kariére NHL, a brankár John Gibson. Ten chytil až 51 striel súpera, čo je najviac v histórii Ducks. Dvadsaťtriročný brankár pritom neodchytal celý duel. V 24. minúte ho po treťom inkasovanom góle stiahol tréner Randy Carlyle z ľadu, aby sa upokojil, a tak ho na necelé štyri minúty vystriedal Jonathan Bernier.

"Celá myšlienka bola využiť to ako oddychový čas. Bernierovi som povedal, že tam ide iba do reklamnej prestávky," vysvetlil zmenu Carlyle. Gibsonovi pauza pomohla. "Ukázal svoju mentálnu silu. Keď sa vrátil, lepšie kontroloval dorážky a mal výraznejší prejav, fyzicky aj mentálne," pochválil ho Kesler.

"Nestáva sa to často, bol to pre mňa veľký test," vyjadril sa Gibson k počtu striel súpera. "Niekedy ich vidím za zápas iba 15, dnes to tak nebolo."

Flyers sa v posledných dňoch nedarí zbierať body a nepriaznivú sériu natiahli už na štyri zápasy. "Myslím si, že sme hrali veľmi dobre, lepšie ako oni, ale im výborne zachytal brankár a preto majú dva body a my nie," povedal útočník Wayne Simmonds.



NHL - sumáre:

TORONTO MAPLE LEAFS - DETROIT RED WINGS 5:4 pp (0:0, 0:1, 4:3 - 1:0)
Góly: 42. Komarov (Gardiner, Nylander), 49. Marner (Rielly, Van Riemsdyk), 50. Brown (Hyman, Carrick), 53. Matthews (Brown, Hyman), 64. Matthews (Gardiner, Brown) - 26. Mantha (Zetterberg, TATAR), 54. Ericsson (Mantha, Ouellet), 59. Larkin (Zetterberg, TATAR), 60. Mantha (Zetterberg, Vanek). Brankári: Andersen - Coreau, strely na bránku: 28:37, 40.148 divákov (hralo sa pod holým nebom na štadióne BMO Field v Toronte)

WASHINGTON CAPITALS - OTTAWA SENATORS 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Góly: 40. Alzner (Oshie, Williams), 43. Chornye (Orpik, Wilson) - 33. Turris (Dzingel, Methot). Brankári: Holtby - Condon, strely na bránku: 28:24, 18.506 divákov

ANAHEIM DUCKS - PHILADELPHIA FLYERS 4:3 pp a sn (2:1, 1:2, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 8. Kesler (Holzer, Getzlaf), 17. Kesler (Silfverberg), 22. Kesler (Cogliano, Vatanen), rozh. nájazd: Perry - 9. Konecny (Simmonds), 22. Couturier, 24. Schenn (Giroux, Gostisbehere). Brankári: Gibson (24.-27. Bernier) - Mason, strely na bránku: 25:55, 17.174 divákov

Slovák v akcii:
Tomáš Tatar (Detroit) 18:59 0 2 2 2 2 0

/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty. Brankári: počet odchytaných minút, počet úspešných zákrokov/striel, percentuálna úspešnosť zásahov/