Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Toronto si vynútilo zápas proti Chárovmu Bostonu

Auston Matthews (34) z Toronta Maple Leafs a Zdeno Chára z Bostonu Bruins pred brankárom Tuukkom Raskom v štvrťfinále Východnej konferencie zámorskej NHL 23. apríla 2018 v Toronte. Foto: TASR/AP

Postupovú možnosť nevyužil Boston v Toronte, kde prehral 1:3. Túto sériu musí rozuzliť až siedme stretnutie, v ktorom budú mať výhodu domáceho prostredia Bruins s kapitánom Zdenom Chárom.

Washington 24. apríla (TASR) - Hokejisti Washingtonu Capitals postúpili v noci na utorok do semifinále play off Východnej konferencie NHL. V šiestom zápase 1. kola zvíťazili na ľade Columbusu Blue Jackets 6:3 aj zásluhou dvoch gólov Alexandra Ovečkina a sériu uzavreli na 4:2. Najbližšie na nich čaká Pittsburgh.

Postupovú možnosť nevyužil Boston v Toronte, kde prehral 1:3. Túto sériu musí rozuzliť až siedme stretnutie, v ktorom budú mať výhodu domáceho prostredia Bruins s kapitánom Zdenom Chárom. Ten odohral takmer 24 minút a pripísal si štyri strely na bránku. Rozhodujúci duel sa odohrá v noci na štvrtok. Jeho víťaz sa vo štvrťfinále profiligy stretne s Tampou Bay.

"Je to tak, že všetko rozhodne už len jeden zápas. Zostáva posledný v sérii a my v ňom musíme podať náš najlepší výkon. V tomto stretnutí sme si utvorili niekoľko šancí, mali sme aj niekoľko dobrých momentov, ale nevedeli sme dostať puk za chrbát súperovho brankára," citoval Cháru oficiálny portál NHL.

Hráči Toronta venovali triumf obetiam dopravného incidentu, pri ktorom v meste zahynulo desať ľudí. Za obete sa v Air Canada Centre pred úvodným buly držala aj minúta ticha. "Je to veľká výhra v tento emotívny deň. Mysleli sme na nich," povedal útočník domácich Mitch Marner, autor víťazného gólu. Domáci brankár Frederik Andersen zastavil 32 z 33 striel hostí. Po bezgólovej prvej tretine sa ujali vedenia "medvede" po góle Jakea Debruska v 22. minúte. Už o 35 sekúnd vyrovnal William Nylander. V 34. minúte sa zrodil kľúčový okamih, keď Marner z otočky bekhendom prekonal Tuuku Raska. V poslednej minúte tretej tretiny potom Tomáš Plekanec (v zápase 1+1) gólom do prázdnej bránky spečatil výsledok. "Javorové listy" odvrátili aj druhú hrozbu vyradenia a ako jediný klub v 1. kole dotiahli sériu do zápasu číslo 7. "Užívam si tieto momenty. Sme v pozícii buď, alebo a zdvihli sme sa ako jeden tím," citovala Andersena agentúra AP. "Musím im vysloviť uznanie, dokázali uhájiť triumf v ich domovskom stánku," povedal tréner Bruins Bruce Cassidy. Maple Leafs v dejinách NHL prehrávali v play off sérii 1:3 na zápasy 15-krát, ale vyhrať z nich dokázali jedinú. Bolo to vo finále Stanleyho pohára v roku 1942, keď zdolali Detroit, hoci dokonca v sérii prehrávali 0:3.

Capitals prehrávali v sérii s "modrokabátnikmi" 0:2, ale vyhrali štyri duely za sebou a už sa môžu sústrediť na dvojnásobného obhajcu Penguins. Štyri zo šiestich duelov série rozlúsklo až predĺženie. Dva góly v druhej tretine strelil kapitán hostí Ovečkin, prekonal nimi hranicu 50 gólov v play off v kariére. V sérii s Columbusom dal spolu päť gólov. Washington sa stal prvým klubom v dejinách profiligy, ktorý v play off vyhral sériu po tom, ako prvé dva zápasy na domácom ľade prehral v predĺžení. "Dosiahli sme to, v čo sme verili, hoci sme na začiatku série prehrávali. Teraz si to trochu užijeme, oddýchneme si a potom sa riadne pripravíme na nadchádzajúcu sériu," povedal brankár Capitals Braden Holtby, ktorý domácim zlikvidoval 35 striel. Kouč víťazov Barry Trotz sa ešte nechcel veľmi vyjadriť na adresu ďalšieho súpera: "Nechajte ma, prosím, najprv si trošku vydýchnuť. Nemal som na to čas odvtedy, ako sme túto sériu začali. Oni odohrali výborné zápasy a určite nás prinútili hrať na hranici našich možností." Dva góly strelil aj kapitán Columbusu Nick Foligno: "Na začiatku série nám vychádzali presilovky, dávali sme góly, ako sme chceli. Z nejakého dôvodu nám toto potom odišlo, čo rozhodlo."

1. kolo play off NHL:



Štvrťfinále Východnej konferencie - 6. zápasy:

TORONTO MAPLE LEAFS - BOSTON BRUINS 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Góly: 22. Nylander (Kadri, Zajcev), 34. Marner (Plekanec, Hainsey), 59. Plekanec (Marner, Zajcev) – 22. DeBrusk (Krejčí). Brankári: Andersen - Rask, strely na bránku: 30:33, 19.604 divákov.

/stav série: 3:3/

COLUMBUS BLUE JACKETS - WASHINGTON CAPITALS 3:6 (0:1, 1:2, 2:3)

Góly: 29. Foligno (Murray, Cole), 43. Dubois (Calvert), 49. Foligno (Jenner, Bjorkstrand) – 13. Orlov (Niskanen, Stephenson), 33. Ovečkin (Orpik, Djoos), 39. Ovečkin (Carlson, Kuznecov), 44. Smith-Pelly, 46. Stephenson (Beagle, Orpik), 60. Eller (Beagle). Brankári: Bobrovskij - Holtby, strely na bránku: 38:28, 18.667 divákov.

/konečný výsledok série: 2:4, Washington postúpil do semifinále konferencie/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 23:56 0 0 0 0 4 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

Dvojice štvrťfinále play off NHL 2017/2018:

Východná konferencia

Washington - Pittsburgh

Tampa Bay - Boston/Toronto

Západná konferencia

Nashville - Winnipeg

Vegas - San Jose