Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Višňovský pri debute víťazne nad Bruins, Detroit zdolal Pittsburgh

Marián Hossa v súboji s Viktorom Stalbergom (vpravo) počas stretnutia Chicago Blackhawks - Nashville Foto: TASR/AP

V bránke ostrovanov sa nepredstavil slovenský gólman Jaroslav Halák.

New York 24. októbra (TASR) - Hokejisti New York Islanders zvíťazili v zápase zámorskej NHL v noci na piatok na ľade Bostonu 3:2. V drese víťazov debutoval v sezóne slovenský obranca Ľubomír Višňovský, skúsený veterán vynechal úvodných šesť duelov nového ročníka profiligy pre bolesti chrbta.

Do štatistík si Višňovský zapísal jeden mínusový bod, rovnako ako zadák domácich Bruins Zdeno Chára. Ten duel nedohral pre zranenie kolena a svojmu tímu bude chýbať štyri až šesť týždňov. Chára odohral len 4 minúty a 13 sekúnd a zranil sa pravdepodobne pri strete s kapitánom Islanders Johnom Tavaresom.



Islanders sa po dvoch prehrách vrátili na víťaznú vlnu a triumfovali na ľade Bostonu 3:2. Duel priniesol dva rozdielne príbehy slovenských obrancov. V drese Bruins sa už v prvej tretine zranil kapitán Zdeno Chára. Podľa ESPN si poškodil väzy v kolene a bude chýbať 4 až 6 týždňov. Na druhej strane sa do zostavy Islanders vrátil po zranení chrbta Ľubomír Višňovský a absolvoval víťazný debut v tejto sezóne. Chára bol na ľade len 4 minúty a 13 sekúnd a zaznamenal mínusový bod. Zranenie si pravdepodobne privodil pri zrážke s kapitánom "ostrovanov" Johnom Tavaresom. Po tomto strete sa ešte objavil na ľade, ale posledné striedanie absolvoval 8:12 pred koncom prvej časti. Tréner Claude Julien po zápase nehovoril o detailoch Chárovho zranenia. "Nemám podrobné informácie, uvidíme po lekárskych testoch. Prišli sme o kapitána a jedného z najlepších obrancov, čo sa na tíme prejavilo," povedal kormidelník Bruins. Islanders viedli po dvoch tretinách 3:1 a hoci domáci hokejisti v poslednej časti dominovali, dokázali len znížiť zásluhou Chrisa Kellyho. "Nehrali sme 60 minút, ale len 20 a to je málo," povedal Kelly. Slovenský brankár Jaroslav Halák nechytal, príležitosť dostal bývalý brankár Bostonu Chad Johnson a zaznamenal 30 zásahov. Proti svojim bývalým spoluhráčom z Bostonu sa predstavil aj obranca Johnny Boychuk. Višňovský bol na ľade 17:50 minúty, zaznamenal dva strelecké pokusy a jednu mínusku, keď bol na ľade pri góle Milana Lucica.



Fantastický obrat predviedli hráči Detroitu, ktorí necelé tri minúty pred koncom tretej tretiny prehrávali s Pittsburghom 1:3, no vyrovnali dvomi gólmi s extra útočníkom a nakoniec vyhrali po predĺžení. Vo všetkých troch góloch zo záveru zápasu mal prsty švédsky útočník Henrik Zetterberg, ktorý jeden gól dal a pri dvoch asistoval. Kapitán Red Wings 2:39 pred treťou sirénou znížil perfektnou strelou do vinkla na 2:3 a dal svojmu tímu nádej na zvrat. Do predĺženia poslal duel svojim druhým gólom v zápase Niklas Krönwall, keď 38 sekúnd pred koncom po skvelej prihrávke Pavla Dacjuka vyrovnal na 3:3. Obrat Detroitu dokončil 43,5 sekundy pred koncom predĺženia Justin Abdelkader a rozjasal viac ako 20.000 divákov v Joe Louis Arene. "V závere sme už nemali čo stratiť a tak sme to skúsili bez brankára. Vedeli sme, že musíme udržať puk čo najdlhšie v ich pásme. Nakoniec sa nám podarilo vyrovnať, čo je skvelé a máme z toho radosť," povedal Zetterberg. Slovenskí útočníci "červených krídiel" nebodovali. Tomáš Tatar bol na ľade 17 minút a 46 sekúnd, mal tri strelecké pokusy a jednu mínusku. Bodovo sa zatiaľ Tatarovi nedarí, na konte má v siedmich dueloch len jeden gól. Menej priestoru na ľade dostal Tomáš Jurčo, ktorý odohral 10:30 minúty. Jurčo má zatiaľ na konte len jednu asistenciu.



Výborný vstup do sezóny potvrdil Nashville, keď zdolal Chicago 3:2 a udržal sa na čele Centrálnej divízie. Hrdinom Predators bol útočník James Neal, ktorý strelil všetky tri góly svojho tímu a zaznamenal piaty hetrik v kariére. "Bol to veľký zápas, chceli sme Chicagu vrátiť prehru z ich ľadu. Všetci hráči dnes odovzdali maximum," povedal bývalý krídelník Pittsburghu a Dallasu. Jeho výkon pochválil aj tréner Peter Laviolette. "Odohral skvelý zápas," povedal tréner Nashvillu. Predators v sobotu privítajú Pittsburgh a potom sa vydajú na šesťzápasový trip. Slovenský útočník Chicaga Marián Hossa odohral takmer 18 minút, ale nebodoval ani v štvrtom zápase v rade. Brankára Pekku Rinneho ohrozil tromi strelami a zaznamenal mínusku.



Carolina prehrala aj svoj šiesty zápas v sezóne a ako jediný tím čaká na víťazstvo. Zraneniami sužovaní Hurricanes prehrali v Calgary 0:5, keď na brankára Jonasa Hillera vyslali len 16 striel. Švajčiar zaznamenal svoje prvé čisté konto v sezóne a prvé v drese Flames. Prvé góly v sezóne strelili Sean Monahan, Matt Stajan a Lance Bouma a hokejisti Calgary vyhrali svoj prvý zápase v sezóne na domácom ľade. Duel nevyšiel ani slovenskému obrancovi Andrejovi Sekerovi, ktorý zaznamenal tri mínusky. "V našej hre je chaos, séria prehier nás zráža dolu. Hráči si neplnia svoje povinnosti, z čoho vznikajú chyby. Je to veľmi nepríjemné, potrebujeme sa čím skôr naštartovať dobrým výkonom a víťazstvom," povedal tréner Caroliny Bill Peters. Hurricanes stále chýbajú obranca John-Michael Liles a útočníci Eric Staal, Jordan Staal, Patrick Dwyer a Nathan Gerbe. Najbližšie sa Carolina predstaví už v piatok v Edmontone.



Králi z Los Angeles vyhrali nad Buffalom 2:0. Brankár Jonathan Quick zaznamenal 29 zásahov a 33. čisté konto v kariére, vďaka čomu sa dostal čelo historických tabuliek Kings. V klubových rekordoch prekonal 28-ročný brankár legendárneho ochrancu svätyne Rogieho Vachona. Quick absolvoval v lete operáciu zápästia, ale úvod sezóny ho zastihol vo výbornej forme a v posledných štyroch zápasoch chytil 143 zo 145 striel. "Cítim sa výborne a so zápästím nemám žiadne problémy. Na čistom konte nemám zásluhu len ja, ale celý tím," povedal Quick, ktorý sa v minulej sezóne práve s Buffalom zranil a vynechal potom dva mesiace. Kings mali výborný vstup do zápas a už v 36. sekunde otvoril skóre v presilovke Jeff Carter. Druhý gól pridal v 36. minúte tiež v početnej výhode Anže Kopitar. Buffalo hralo len s 11 útočníkmi a 7 obrancami. Slovenský zadák Andrej Meszároš bol preto dosť vyťažovaný, keď hral takmer 20 minút a zaznamenal tri strelecké pokusy. V drese Kings stále chýbal pre zranenie Marián Gáborík.



Brankár Minnesoty Darcy Kuemper zaznamenal tretie čisté konto vo svojom štvrtom štarte v sezóne. Tentokrát si na ňom vylámali zuby "kojoti" s Arizony, ktorý na neho vyslali 26 striel. Dvadsaťštyriročný kanadský brankár chytil 96 z 98 striel a má neuveriteľnú úspešnosť zásahov 98 percent. "Som veľmi šťastný, že sa mi tak darí. Ťažím však najmä zo skvelej defenzívnej práce nášho tímu," povedal Kuemper. O víťazstve Wild rozhodli v úvode druhej tretiny Charlie Coyle a Jason Pominville.



Columbus vyhral v San Jose 5:4, keď víťazný gól, svoj druhý v zápase, strelil 21 sekúnd pred koncom útočník Mark Letestu. Dva presné zásahy zaznamenali aj Ryan Johansen a domáci Joe Pavelski. Blues Jackets stále chýbal pre zranenie slovenský nováčik Marko Daňo.



Vancouver vyhral v St. Louis 4:1, keď bývalý brankár Blues Ryan Miller zaznamenal 31 zásahov a bol druhou hviezdou zápasu.



výsledky:

BOSTON - NY ISLANDERS 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)


Góly: 19. Lucic (Griffith, Krejčí), 50. Kelly (Söderberg, Eriksson) – 7. Nielsen (Bailey, Kulemin), 22. Okposo (Tavares, Strait), 30. Clutterbuck (Martin, Leddy). Brankári: Svedberg - Johnson, strely na bránku: 32:38, 17.565 divákov.

DETROIT - PITTSBURGH 4:3 pp (1:2, 0:1, 2:0 - 1:0)


Góly: 15. Krönwall (Helm), 58. Zetterberg (DeKeyser, Krönwall), 60. Krönwall (Dacjuk, Zetterberg), 65. Abdelkader (Zetterberg) – 6. Dupuis (Comeau), 12. Määttä (Comeau, Malkin), 29. Kunitz (Despres). Brankári: Howard - Greiss, strely na bránku: 31:26, 20.027 divákov.

ST. LOUIS - VANCOUVER 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)


Góly: 28. Shattenkirk (Backes, Steen) – 1. Higgins (Burrows, Bonino), 45. Bonino (Burrows, Higgins), 52. Vey (H. Sedin, Vrbata), 57. Hansen. Brankári: Allen - Miller, strely na bránku: 32:23, 16.099 divákov.

NASHVILLE - CHICAGO 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)


Góly: 20. Neal (Jones, Ribeiro), 37. Neal (Forsberg), 42. Neal (Ellis, Forsberg) – 13. Smith (Krüger, Saad), 53. Shaw. Brankári: Rinne - Raanta, strely na bránku: 27:32, 17.157 divákov.

MINNESOTA – ARIZONA 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)


Góly: 23. Coyle (Spurgeon, Vanek), 26. Pominville (Parise, Spurgeon). Brankári: Kuemper - Smith, strely na bránku: 29:26, 18.554 divákov.

CALGARY – CAROLINA 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Góly: 19. Wideman (Russell, Byron), 21. Stajan (Byron, Giordano), 25. Monahan (Hudler, Colborne), 44. Monahan (Hudler, Colborne), 46. Bouma (Jooris, Russell). Brankári: Hiller - Ward, strely na bránku: 24:16, 19.289 divákov.

SAN JOSE - COLUMBUS 4:5 (2:0, 0:3, 2:2)


Góly: 6. Burish (Demers), 15. Pavelski (Couture, Marleau), 43. Pavelski (Thornton), 49. Couture – 29. Johansen (Hartnell, Foligno), 33. Letestu (Anisimov, Ťjutin), 34. Johansen (Hartnell), 52. Foligno (Hartnell, Wisniewski), 60. Letestu (Hartnell, Savard). Brankári: Niemi - Bobrovskij, strely na bránku: 37:28, 17.562 divákov.

LOS ANGELES – BUFFALO 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)


Góly: 1. Carter (Doughty, Toffoli), 36. Kopitar (Carter). Brankári: Quick - Enroth, strely na bránku: 39:29, 18.230 divákov.

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 04:13 0 0 0 -1 1 0
Ľubomír Višňovský (Islanders) 17:50 0 0 0 -1 2 0
Tomáš Tatar (Detroit) 17:46 0 0 0 -1 3 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 10:30 0 0 0 0 1 0
Marián Hossa (Chicago) 17:58 0 0 0 -1 3 0
Andrej Sekera (Carolina) 19:49 0 0 0 -3 0 0
Andrej Meszároš (Buffalo) 19:24 0 0 0 0 3 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/